Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧИЙ ЗОШИТ Опорний конспект ПП Нимко 01.02.1...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
490.5 Кб
Скачать

2.Міжнародно-правове регулювання підприємницької діяльності.

Норми, за допомогою яких здійснюється міжнародно-правове регулювання підприємницької діяльності, містяться в _______________________________________ _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

Під міжнародним договором України розуміється _________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Чинні міжнародні договори стають частиною національного законодавства України після ______________________________________________________________________.

Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору. Проте це не стосується випадків, коли положення міжнародного договору суперечить Конституції України — за ч. 2 ст. 9 Конституції України укладання міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України.

3. Регулювання відповідних відносин на основі кодифікованих нормативно-правових актів ( кодексів ), законів та інших актів, що мають силу закону.

Основним джерелом права в Україні виступають ______________________________ ___________________________________________________________________________.

Закон – це ____________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Базовим нормативним актом у сфері підприємництва, що має силу закону, є ___________________________________________________________________________. Саме цей нормативний акт визначає основні засади господарювання в Україні, містить загальні положення щодо:

♦ господарських зобов'язань,

♦ відповідальності за порушення у сфері господарювання,

♦ особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання тощо.

Хоча Господарським кодексом України нормативна база щодо організаційно-правових форм суб'єктів підприємницької діяльності не вичерпується. До неї належить один із основних законів у сфері підприємництва:

♦ "Про господарські товариства",

♦ "Про колективне сільськогосподарське підприємство",

♦ "Про фермерське господарство" тощо.

Специфічну групу складають закони, що регулюють порядок легалізації (легітимації) суб'єктів підприємницької діяльності:

♦ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців"

♦ "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів",

♦ "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності",

♦ "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та інші.