Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дист.курс. Иннов.техн. в тур.ГУЦОЛ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать
  1. Роль і характер інвестицій в інноваційних процесах.

Завдання: представте навчальний матеріал у вигляді таблиці.

Інноваційний процес неможливий без інвестиційної діяльності, яка включає: маркетингові дослідження; вкладення коштів з метою збереження і збільшення капіталу; проектування, будівництво, пуск або придбання готового об'єкта (при фінансових інвестиціях відсутній); отримання прибутку.

Метою інвестицій є отримання прибутку від вкладених коштів, а метою інновацій - поліпшення об'єкта інвестування.

В якості основних джерел інвестицій в інновації виступають:

- Власні кошти підприємств, організацій та об'єднань;

- Асигнування з бюджетів усіх рівнів та з позабюджетних фондів;

- Позикові кошти організацій, установ та приватних осіб на фінансовому ринку;

- Іноземні інвестиції.

Основними джерелами власних коштів є амортизаційні відрахування, прибуток, акумульований капітал.

Амортизаційні відрахування. Вони займають провідне місце в структурі власних коштів підприємства, простежується тенденція зростання їх частки, особливо в умовах прискореної амортизації.

Прибуток. Зазвичай велика частина прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, йде на споживання і лише 35 - 45% йде на накопичення.

Акумульований капітал. Акціонерні підприємства мають великі потенційні можливості залучати інвестиційні ресурси шляхом додаткової емісії акцій.

Рішення великомасштабних науково-технічних проблем забезпечується шляхом фінансування цільових, комплексних програм, формування фондів з коштів бюджетів всіх рівнів. Для фінансування інновацій часто залучаються позикові кошти, джерелами яких є банківські та комерційні кредити, лізинг.

Венчурне фінансування відрізняється принципово від бюджетного фінансування і банківського кредитування тим, що капітал інвестується під перспективну ідею без гарантованого забезпечення наявним майном, заощадженнями або іншими активами підприємця. Запорукою служить придбання прав на всі новації як запатентовані, так і безпатентні (ноу-хау) і, в разі успіху, участь у прибутку венчурних компаній.

??? Питання для самоконтролю:

1. Що таке інноваційна стратегія? 2. Назвіть види державних інноваційних стратегій. 3. Чим відрізняються різні види інноваційних стратегій підприємства? 4. Конкуренція та її вплив на процес управління інноваціями. 5. Функції планування інновацій. 6. Назвіть послідовність дій при розробці інноваційних проектів. 7. Бізнес-план інноваційного проекту. 8. Джерела інвестицій в інноваційні процеси.

Резюме:

1. Стратегія "Переносу" полягає в тому, що для освоєння виробництва нової продукції за кордоном закуповуються ліцензії на новітні високоефективні наукові та виробничо-технологічні досягнення.  Стратегія "запозичення" полягає у використанні дешевої робочої сили для освоєння випуску продукції, що вироблялася раніше в розвинутих індустріальних країнах.  Стратегії "нарощування" віддають перевагу країни, де поряд з розвитком власного науково-технічного потенціалу використовують досягнення вчених і конструкторів інших країн.

2. Планування інновацій входить у складну структуру комплексного планування, що складається з різних за рівнем, цілей і змісту планів. Його здійснюють за цілями (стратегічне або оперативне), предметом (виробництво, збут, фінанси, персонал), рівнями (організація, підрозділ, програма, окремий виконавець), змістом (техніко-економічне, продуктове, календарне) і періодами (короткострокове, середньострокове, довгострокове).

3. Розробка інноваційного проекту включає етапи: формування ідеї; маркетингові дослідження і розробка параметрів кінцевої мети проекту; визначення "дерева цілей" і "дерева робіт"; аналіз невизначеності та ризиків; вибір життєздатного варіанта реалізації проекту. 4. Метою інвестицій є отримання прибутку від вкладених коштів, а метою інновацій - поліпшення об'єкта інвестування.

В якості основних джерел інвестицій в інновації виступають:

- Власні кошти підприємств, організацій та об'єднань;

- Асигнування з бюджетів усіх рівнів та з позабюджетних фондів;

- Позикові кошти організацій, установ та приватних осіб на фінансовому ринку;

- Іноземні інвестиції.

Крім патенту та ліцензії в більшості країн формами захисту інтелектуальної власності є: Копірайт (право на відтворення); Товарний знак і знак обслуговування; Фірмове найменування.

Розділ 2.4. Тема: «Управління інноваційною діяльністю в компанії.»

Зміст:

  1. Організація інноваційної діяльності

  2. Управління інноваціями

  3. Створення нововведень та їх впровадження

  4. Класифікація підприємств за типом інноваційної поведінки

  5. Інноваційна діяльність в туристських компаніях

Ключові поняття: Управління інноваціями; інноваційне поведінку; інноваційна діяльність.