Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_VPP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Тема 8. Вік дорослості. Особливості розвитку зрілої особистості. Психологія пізнього віку.

Соціальна ситуація життя людини періоду дорослості. Закономірності розвитку дорослого. Періоди дорослості. Проблеми самореалізації особистості дорослого: на рівні вищих духовних форм та на рівні "гри на зниження".

Суспільно-корисна праця як ведуча діяльність: професійні та творчі досягнення в різних видах діяльності дорослої людини; прагнення до нового та стереотипність у професійній діяльності; можливості навчання в період дорослості; форми і методи навчання дорослих. Спілкування дорослих: ділове та безпосереднє спілкування; спілкування у виробничих групах та колективах; любов та родина як цінність; дружні об'єднання дорослих; ігри дорослих.

Пізнавальна діяльність дорослих: пізнання як професія; пізнавальні інтереси, що не пов'язані з професійною діяльністю.

Особистість дорослої людини: особливості ідентифікації з особистим "Я"; соціальна активність дорослої людини; значення активності у професійній діяльності для розвитку людини як особистості, суб'єкта діяльності та індивідуальності. Значення ціннісних орієнтацій та світогляду в моральній стійкості дорослої людини. Дорослість та проблема змісту життя.

Психологія пізнього віку.

Соціальна ситуація життя людей літнього та старечого віку. Участь у професійній та суспільній діяльності. Місце в родині.

Періодизація пізнього віку. Вікові закономірності та психологічні особливості нормального старіння.

Діяльність у літньому та старечому віці: творчість у літньому віці; літня людина у суспільній діяльності; старість та мудрість досвіду життя.

Спілкування в старості: значення спілкування з однолітками; психологія відношення літніх до дітей, молоді, до людей іншого віку.

Пізнавальна діяльність: феномен ясності розуму; відношення до проблем людства; розумове та емоційне переживання до вічної цінності життя та неминучої фізичної смерті; психологія безсмертя людського духу.

Особистість в літньому та старечому віці: значення соціальної активності в пізньому віці; криза ідентифікації із своєю зовнішністю та фізичним "Я" в пізньому віці; психічне здоров'я в пізньому віці; психологічна готовність до старості; психологічні новоутворення літньої людини; психологічно зріла особистість у літньому та старечому віці.

Для самостійного опрацювання: Розвиток психічних процесів у період дорослості. Кризи віку дорослості.

мОДУЛЬ 2. Виховання і навчання як феномени педагогічної психології. Суб‘єкт педагогічної діяльності як феномен педагогічної психології.

зАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 2. Психологічні основи Виховання і навчання. психологія педагогічної діяльності та особистості вчителя.

Розділ II. Педагогічна психологія

9. Психологія виховання і самовиховання як цілеспрямованого процесу формування особистості.

Вивчення психологічних механізмів формування особистості - головне завдання психології виховання. Питання становлення та розвитку особистості у вітчизняній психології. Проблема розвитку особистості в працях зарубіжних вчених. Діяльність та формування особистості. Потреби, мотиви, мета у розвитку особистості. Психологічні механізми формування властивостей особистості. Нерівномірність формування властивостей - джерело протиріч особистості учня.

Роль родини у вихованні молодої людини. Особливості та зміст родинного виховання дитини. Проблема управління вихованням та її психологічний смисл.

Самопізнання і самооцінка - передумови самоуправління у вихованні. Самовиховання - вища форма самоуправління.

Для самостійного опрацювання: Вміння самостійно вчитися. Самовиховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]