Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_VPP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Тема 5. Психічний розвиток та формування особистості в молодшому шкільному віці.

Проблема зміни положення дитини в системі суспільних відносин. Соціальна ситуація дитини, що вступила до школи. Особливості спілкування з батьками, з іншими дорослими, з однолітками. Вплив стилю праці вчителя на розвиток спілкування дітей.

Навчання та виховання в школі як головні умови психічного розвитку молодших школярів. Особливості формування інтелектуальних процесів в умовах навчальної праці в школі: вікові особливості та можливості засвоєння знань; розвиток сприймання, спостережливості, пам'яті, уяви та уваги.

Особистість дитини молодшого шкільного віку: формування особистості, особливості розвитку самосвідомості; індивідуальні відміни в молодшому шкільному віці.

Учбова діяльність як ведучий вид діяльності молодшого школяра: готовність до школи; загальна характеристика учбової діяльності; формування системи відносин до школи, до вчителя, до учбових обов'язків; зміна відносин до навчання протягом молодшого шкільного віку. Проблема оцінки. Гра та навчання в молодшому шкільному віці. Психологічні особливості трудової діяльності.

Для самостійного опрацювання: Розвиток пізнавальних процесів у молодших школярів.

Тема 6. Психологічні особливості розвитку та формування особистості в підлітковому віці.

Соціальна ситуація в життєдіяльності підлітка. Учбове та інші види діяльності в підлітковому віці: стимули та мотиви навчання; формування навчальних мотивів; розвиток моральних норм, правил поведінки. Зміни відносин до навчання протягом підліткового віку. Психологічні особливості трудової діяльності в підлітковому віці. Гра підлітків.

Особливості спілкування: з батьками, з іншими дорослими, з однолітками; спілкування з однолітками як потреба та значима діяльність; спілкування та полова ідентифікація.

Розумовий розвиток підлітків: розвиток мови; розвиток вищих психічних функцій (сенсорний розвиток; розвиток мислення, уваги, розвиток сприймання, спостережливості, пам'яті, уяви).

Особистість підлітка: криза особистості в підлітковому віці; зміни в самосвідомості підлітків; індивідуальні розрізнення віку.

Досягнення віку: сензитивність до соціальних явищ; рефлексія на себе та інших; потреба до ідентифікації з однолітками та кумиром; потреба в уособленні.

Для самостійного опрацювання: Особливості психосексуального розвитку підлітка. Соціальна ситуації особистісного зростання сучасного підлітка.

Тема 7. Психологічні особливості становлення особистості в юнацькому віці.

Умови та образ життя в юнацькому віці: соціальна ситуація життя (професійна орієнтація, життя в батьківській родині, вікові періоди юнацького віку); учбова діяльність в юнацькому віці (зміни відношення до навчання; роль навчання у формуванні особистості; пізнавальна сфера та творчість в юнацькому віці); трудова діяльність в юнацькому віці (вибір професії, роль праці в формуванні особистості).

Особливості спілкування: з батьками, з іншими дорослими, з однолітками. Потреба спілкування з кумиром та референтною групою. Спілкування з однолітками. Розвиток потреби участі в суспільному житті, у формальних та неформальних організаціях. Дружба та любов в юнацтві.

Розвиток особистості в юнацькому віці: особливості ідентифікації з власним "Я", самосвідомість в юнацькому віці (самовиховання, формування життєвої позиції та етичних переконань, вибір життєвої мети та шляхів її реалізації). Індивідуальні відміни віку.

Для самостійного опрацювання: Соціальна ситуація розвитку старшокласника. Проблема сенсу життя в ранньому юнацькому віці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]