Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.2 в схемах і таблицях.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

3. Складання кошторису загальноосвітньої школи

Кошторис загальноосвітньої школи, як і будь-якої бюджетної установи складається на рік за кодами економічної класифікації видатків. Кошторис затверджує керівник вищестоящої організації (начальник управління (відділу) освіти). Разом із кошторисом на затвердження подається штатний розпис і тарифікаційний список вчителів, що дає підтвердження правильності розрахунків фонду заробітної плати, а також розрахунки кожної статті видатків кошторису.

При перевірці фонду заробітної плати (КЕКВ 1111) особливе значення має правильність визначення кількості педагогічних ставок, встановлення посадових окладів та визначення додаткової заробітної плати.

КЕКВ 1120 - Нарахування на заробітну плату включає в себе нарахування бюджетних установ (організацій) на фонд оплати праці, у т.ч.:

- збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, розмір і порядок сплати якого визначено Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.97р. № 400 та змінами до нього;

- збір на обов'язкове соціальне страхування, включаючи збір на обов'язкове медичне страхування, обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття та збори, на інші види страхування, передбачені законодавством.

КЕКВ 1130 - Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки - відноситься придбання всіх предметів і матеріалів, оплата послуг, за винятком капітальних активів.

Ця категорія включає закупівлю матеріалів, канцелярського обладнання, предметів для поточних господарських потреб та потреб, безпосередньо пов'язаних з профілем діяльності установи чи організації, обладнання вартістю до 500 гривень, а також швидкозношуваних предметів, що служать менше одного року, продуктів харчування, медикаментів та перев'язувальних матеріалів, довідкових, офіційних та періодичних видань.

До цієї категорії відносяться:

- код 1131 - предмети, матеріали, обладнання та інвентар, включаючи канцелярське, креслярське, письмове приладдя і матеріали; виготовлення і придбання статистичних відомостей, класних журналів, бланків свідоцтв, медалей, нагрудних значків, грамот, посвідчень, іншої документації для школи, придбання та передплата періодичних, довідкових, інформаційних видань, придбання підручників (крім бібліотечних фондів).

До цієї категорії відносяться видатки на придбання матеріалів та інвентарю для господарських цілей: щіток, мастики, миючих засобів, електричних лампочок, аптечки та їх поповнення, якщо в школі немає медичного кабінету чи пункту, а також матеріали і предмети для навчальних цілей: реактиви, хімікати, видатки на виготовлення карт, схем, макетів, що носять тимчасовий характер.

Видатки по коду 1131 плануються на рівні фактичних видатків на цю мету за попередній звітний період. При цьому враховується індекс зростання цін у плановому році.

- код 1133 - продукти харчування, а саме: видатки на продукти харчування у загальноосвітніх школах згідно з чинним законодавством.

В кошторисі загальноосвітньої школи плануються видатки на безкоштовне харчування (за рахунок коштів бюджету) окремої категорії дітей. Право на безкоштовне харчування мають діти, які проживають у малозабезпечених сім'ях, сироти, напівсироти, діти, що залишилися без опіки батьків, діти, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, інваліди з дитинства, чорнобильці.

Підставою для надання права на безкоштовне харчування є довідка про склад сім'ї та її доходи, свідоцтво про смерть, рішення суду, посвідчення інваліда, рішення опікунської ради, посвідчення особи, що проживала на території Чорнобильської зони, ін.

Обсяг видатків на харчування по кошторису залежить від середньорічної кількості дітей, що мають право на безкоштовне харчування, кількості днів харчування і норми видатків харчування на одну дитину в день.

- код 1134 - м'який інвентар та обмундирування. Це спецодяг, усі види обмундирування, спортивна форма, захисний одяг, захисне та спеціальне взуття, штори та занавіски.

Плануються видатки на цю мету по нормах забезпечення м'яким інвентарем і обмундируванням, з врахуванням діючих цін. При плануванні враховується наявний інвентар та визначається потреба у ньому.

- код 1135 - оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів, у тому числі видатки на утримання транспорту, видатки по доставці учнів до школи з інших населених пунктів власним та орендованим транспортом, придбання паливно-мастильних матеріалів, поточний ремонт транспортних засобів, планово-технічне обслуговування, придбання запасних частин.

- код 1136 - оренда (плата за використання приміщень - гаражів, складів, оренда обладнання) та експлуатаційні послуги (утримання в чистоті будівель, дворів, вивіз сміття, плата за радіоточки, тощо).

Плануються ці видатки на рівні фактичних видатків за попередній рік.

- код 1137 - поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, споруд, приміщень, що орендуються або знаходяться на балансі, а також видатки, пов'язані з технічним обслуговуванням обладнання, комп'ютерної, розмножувальної та іншої техніки. До цієї категорії відносяться видатки, пов'язані з придбанням матеріалів для поточного ремонту приміщень, обладнання, механізмів та або оплата послуг сторонніх організацій із ведення цих робіт, якщо це передбачено кошторисом.

- код 1138 - а саме: абонементна плата за телефон і міжміські та міжнародні розмови, факсимільний зв'язок, мобільний зв'язок, інтернет, електронну пошту, оплата поштових відправлень, включаючи і бандеролі тощо.

- код 1139 - оплата інших послуг та інших видатків, що включають оплату професійних послуг бухгалтерського аудиту, юридичних, інформаційно-лічильних, консультативних послуг, оплата послуг з обробки інформації, видатки на охорону, в т.ч. позавідомчу та протипожежну; заходи з охорони праці та техніки безпеки; видатки на палітурні та поліграфічні роботи.

КЕКВ 1140 - Видатки на відрядження - відносяться видатки на оплату проїзду, добових, видатки на проживання під час службових відряджень; оплату підйомних, проїзду, добових при перемір працівників, відряджень на курси і в начальні заклади, на сесії, семінари, наради і конференції, тобі видатки на відрядження, що сплачуються за рахунок бюджетних коштів у випадках, передбачених законодавством України.

КЕКВ 1160 - Оплата комунальних послуг та енергоносіїв - відносяться платежі з он загальноосвітніми школами комунальних послуг та енергоносіїв, включаючи оплату енергоносіїв виробничих потреб.

- код 1161 - оплата теплопостачання. Обсяг видатків визначається на основі угоди про теплопостачання з врахуванням опалювальної площі, середніх витрат на одиницю площі, діючих тарифів. В кошторисі розрахунки проводяться на опалювальний період, який триває з 15 жовтня до 15 квітня (на 6 місяців).

- код 1162 - оплата водопостачання та водовідведення. Витрати визначаються за нормами споживання води та діючими тарифами за І метр куб. води.

- код 1163 - оплата електроенергії. Витрати плануються виходячи із фактичних середніх ви електроенергії за попередній рік на одиницю площі, що освітлюється та діючих тарифів за 1 електроенергії. Фактичні видатки проводяться за показниками лічильника.

- код 1164 - оплата природного газу - включаючи оплату послуг з його транспортування. Визначається за показниками лічильника про фактичне споживання природного газу та діючих тарифів за 1 метр куб. газу.

- код 1165 - оплата інших комунальних послуг (утримання в чистоті будівель, дворів, вивіз сміття, обслуговування ліфтів, сміттєпроводів, плата за радіоточки).

- код 1166 - оплата інших енергоносіїв - дров, мазуту, торфу, вугілля, тощо. Школи, що знаходяться у сільській місцевості переважно опалюються дровами. Витрати на придбання дров визначаються з врахуванням потреби в дровах на опалення одиниці площі (або однієї печі) та вартості 1 метра куб. дров (включаючи саму вартість дров, вартість доставки, різання, рубання). ]

КЕКВ 1300 - Субсидії і поточні трансферти - відносяться всі невідплатні державні платежі, які підлягають поверненню і передбачаються на поточні цілі.

В кошторисі загальноосвітньої школи, що знаходиться у сільській місцевості, можуть бути передбач видатки за кодом 1343 - інші поточні трансферти населенню, які включають оплату безоплатно наданих квартир і комунальних послуг вчителям, які скеровані у школу на роботу після закінчення вищого навчального закладу, додаткові виплати на покриття витрат з оплати житлово-комунальних послуг придбання твердого палива і скрапленого газу.

За цим кодом плануються також видатки на виплату грошової допомоги учням з числа дітей-сиріт дітей, які залишилися без батьківського піклування в грошовій або натуральній формі.

КЕКВ 2100 - придбання основного капіталу - передбачає витрати на нові або існуючі товари тривали користування, як нерухомі основні фонди, в тому числі меблі, незалежно від вартості, обладнання, прилади також рухомі основні фонди, такі, як транспортні засоби, устаткування.

- код 2110 — придбання обладнання і предметів довгострокового користування - включається придбані виробничого обладнання і предметів довгострокового користування у межах виділених обсягів капітальні вкладень за багатоцільовими програмами, в т.ч.

- придбання невиробничого обладнання і предметів довгострокового користування для установ і для реалізації багатоцільових програм. До цієї категорії відносяться видатки загальноосвітньої школи і придбання столів, стільців, інших канцелярських меблів, комп'ютерної і розмножувальної техніки, спортивного обладнання, протипожежного приладдя. Сюди ж відносяться витрати на поповнення книг і періодичної літератури для бібліотечних фондів. До цієї категорії відносяться видатки на придбання і випуск підручників для бібліотечних фондів навчальних закладів.

- код 2120 - капітальне будівництво — враховуються будівельні матеріали. Які купують за рахунок коштів, що передбачаються на капітальне будівництво і використовуються в процесі будівельних робіт.

- код 2130 - капітальний ремонт, реконструкція та реставрація - враховуються будівельні матеріали, які купують за рахунок коштів, що передбачаються на капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію і використовуються в процесі ремонтних робіт. Для проведення капітального ремонту, реконструкції чи реставрації складається проектно-кошторисна документація, в якій визначається перелік ремонтних робіт та вартість їх виконання.

4

Програмно-цільовий метод у бюджетному процесі – це система планування та управління бюджетними коштами в середньостроковій перспективі, спрямована на розробку та реалізацію бюджетних програм орієнтованих на кінцевий результат.

Бюджетна програма є основним елементом ПЦМ.

Вона являє собою систематизований перелік заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети та завдань, виконання яких пропонує та здійснює розпорядник бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій.

Фундаментом для розробки програм є Стратегічний план розвитку установи.

Спираючись на інформацію, яку містить зазначений документ, розпорядник коштів виокремлює основні проблеми та планує свої функції і дії для вирішення цих проблем на перспективу. Після цього розпочинається підготовка бюджетних програм.

Програми повинні плануватись і виконуватись у межах функції, яку здійснює головний розпорядник коштів.

Для цього, в першу чергу, установа повинна чітко визнавати Головну мету свого існування, а після цього визначити перелік бюджетних програм, які відповідають функції установи.

Головна мета діяльності – це мета існування розпорядника коштів, задля якої він здійснює свою діяльність, а також це користь або блага, які отримує від цієї діяльності суспільство.

Кожна програма формується з дотриманням визначених вимог і повинна містити Мету, Завдання та Показники виконання.