Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОМТ методичка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Комп’ютерний переклад

На вітчизняних металлургических заводах холоднокатану текстурованну трансформаторну сталь поколюють із Э320, Э330, Э330А, Э330АА, Э340, Э370 і э380 товщиною 0,5; 0,35 і 0,2 мм і шириною до 1000 мм в аркушах і рулонах різної ширини.

На магнітні властивості трансформаторної сталі вирішальний вплив робить зміст кремнію в сталі. Це пояснюється тим, що кремній підвищує питоме электроопір й знижує втрати на вихрові струми, а також сприяє утворенню крупних зерен у структурі стали, що поліпшує магнітні властивості її.

На електромагнитные властивості трансформаторної сталі істотно впливають вуглець, сірка, водень і азот. Ці домішки. особливо вуглець, знижують магнітну індукцію й підвищують ватні втрати. Знижений зміст шкідливих домішок досягається при виплавці стали й при нагріванні й отжиге в прокатному цеху, зокрема інтенсивним обезвуглероживанием смуги в непркривних агрегатах.

Варіант № II

Образование окалины при нагреве является источником потерь годного металла. Угар металла при нормальной работе нагревательных устройств составляет 1-2 % о массы нагреваемого металла. Если учесть. что металл при прокатке от слитка до готового продукта нагревают несколько раз. то можно принять угар в среднем 3-4 % от массы нагреваемого металла. Кроме того окалина при прокатке вдавливается в металл, что ухудшает качество поверхност, ускоряет износ валков. а также способствует образованию брака в результате вскрытия подкорных пузырей. В связи с этим возникает необходимость удаления окалины с поверхности прокатываемой полосы. При горячей прокатке листовой стали на станах устанавливают специальные клети – окалиноломатели – для дробления окалины, которая затем сбивается водой высокого давления (гидросбив). Окалину с поверхности горячекатаных рулонов перед холодной покаткой удаляют травлением их в растворе кислоты, чтобы окалина не вдавливалась при холодной прокатке и для уменьшения износа валков и обеспечения чистой поверхности листовой стали.

На образование окалины влияет температура нагрева, продолжительность пребывания металла при высоких температурах, скорость нагрева, печная атмосфера.

Комп’ютерний переклад

Утворення окалини при нагріванні є джерелом втрат придатного металу. Вигар металу при нормальній роботі нагрівальних пристроїв становить 1-2 % об маси металу, що нагріває. Якщо врахувати. що метал при прокатці від злитка до готового продукту нагрівають декілька раз. те можна прийняти вигар у середньому 3-4 % від маси металу, що нагріває. Крім того окалина при прокатці вдавлюється в метал, що погіршує якість поверхонь, прискорює зношування валків. а також сприяє утворенню шлюбу в результаті розкриття підкірних міхурів. У зв'язку із цим виникає необхідність видалення окалини з поверхні прокочує полосы, що. При гарячій прокатці листової сталі на станах установлюють спеціальні кліті - окалинозламувателі - для дроблення окалини, що потім збивається водою високого тиску (гідрозбивши). Окалину з поверхні горячекатаных рулонів перед холодної прокаткою видаляють травленням їх у розчині кислоти, щоб окалина не вдавлювалася при холодній прокатці й для зменшення зношування валків і забезпечення чистої поверхні листової сталі.

На утворення окалини впливає температура нагрівання, тривалість перебування металу при високих температурах, швидкість нагрівання, грубна атмосфера.