Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
украинское деловое общение.rtf
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Що таке розписка?

  2. Які дії вона підтверджує?

  3. Які основні реквізити містить розписка?

  4. З якими частинами мови й за якими правилами частка не пишеться разом?

  5. Сформулюйте правила, спільні для різних частин мови, за якими частка не пишеться окремо.

Запишіть текст під диктовку, звірте написане з надрукованим, виправте помилки. Поясніть написання не з різними частинами мови

.Українська мова не бідна, не вульгарна, не кривоуста. Вона має свою особливу музикальність. Ця незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, пере­ливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі. Геніальні композитори Моцарт і Бет- ховен, Глинка й Чайковський, Барток і Стравінський скористалися українськими мелодіями у своїй творчості; а це значить, що вони чули вібрацію найвищих небес нашої мови. Українська мова не вчора придумана. Вона — не сирота, вона має слов’янську родину і світову славу. Вона має все.

Перебудова нашого суспільного життя, нашої політичної сис­теми й економіки — це так само перебудова національних взаємин між народами. Ми наче прокинулись із Шевченковим окликом: «Ох, не однаково мені!» ... Ми повторимо ще й ще раз: нам не однаково, чи буде наша земля вкрита золотом пшениці й мови, чи буде вона лежати під снігами байдужості, національного нігілізму.

Життя літака обчислюється кількістю годин, коли він знахо­диться в небі, а не в темних ангарах чи на бетоні аеродромів. Життя людини так само обчислюється й вимірюється тим, скільки пе­ребуває вона в небесах любові, в небесах творчого діяння, а не тим, скільки хліба й солі споживатиме і скільки зносить одежі. І народ, хоч би який багатий він був матеріально, втрачаючи мову й пісню свою, стає подібним до домашньої птиці, що має крила тільки для того, аби накривати ними тлущ і давати з них пір’я для подушок та перин (За Д. Павличком).

Розділ VI. Усне спілкування § 1. Мистецтво публічного виступу. Доповідь

Доповідь — одна з найпоширеніших форм публічних виступів. Вона порушує нові проблеми, що ще потребують вирішення, має характер гострої злободенності. Доповідь є дуже важливим еле­ментом системи зв’язків із громадськістю (приміром, повідомлення своєї точки зору на проблему, наукової та громадської позиції то­що). Розрізняються політичні, звітні, ділові та наукові доповіді.

  1. Представлення доповідача

Представлення доповідача передбачає надання стислої інфор­мації про нього: його прізвище, ім’я та посада. Не потрібно ви­кладати зміст його повідомлення, адже це його власне завдання, але голова зібрання може пояснити, чому саме цю людину запро­шено виступити. Якщо вже з моменту представлення доповідач прагне справити враження, він має дати якомога більше інформа­ції про себе тому, хто його представлятиме.

  1. Попередня інформація для доповідача

Доповідач повинен знати заздалегідь:

  1. тему засідання, конференції, круглого столу, зустрічі тощо;

  2. склад аудиторії;

  3. хто ще виступатиме на зібранні;

  4. де й коли відбудеться засідання, конференція, круглий стіл, зустріч тощо