Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

3.2. Сутність і форми міжнародної торгівлі

Традиційною й найбільш розвиненою формою міжнародних економічних відносин є зовнішня торгівля. На частку торгівлі доводиться близько 80% усього обсягу міжнародних економічних відносин.

Під терміном „зовнішня торгівля” розуміється торгівля якої-небудь країни з іншими країнами, що складається з оплачуваного ввозу (імпорту) і оплачуваного вивозу (експорту) товарів.

Міжнародна торгівля в широкому розумінні являє собою сукупний обсяг торгівлі всіх країн світу.

У більш вузькому значенні міжнародна торгівля позначає сукупний обсяг зовнішньої торгівлі країн, що розвиваються, сукупний обсяг зовнішньої торгівлі країн якого-небудь континенту, регіону, наприклад, країн Південно-Східної Азії, Східної Європи, Північної Африки.

Зовнішньоторговельна діяльність класифікується:

  1. за предметом торгівлі:

  • торгівля товарами;

  • торгівля послугами;

  • торгівля інтелектуальною власністю.

  1. за товарною спеціалізацією:

    • торгівля готовою продукцією;

    • торгівля комплектним устаткуванням;

    • торгівля товарами в розібраному вигляді;

    • торгівля машинами, що були в експлуатації;

    • торгівля сировиною.

  2. залежно від напрямку руху товарів:

  • експорт - продаж іноземному контрагентові товару з вивозом його за кордон;

  • імпорт – придбання в іноземного контрагента товару з його ввозом через границю;

  • реекспорт - вивіз раніше завезеного товару без його переробки;

  • реімпорт - ввіз раніше вивезеного товару без його переробки.

Реекспортні операції припускають складання двох зовнішньоторговельних договорів реекспортером: по-перше він купує товар, по-друге - продає його.

  1. залежно від предмета й умов договору:

  • пряма купівля-продаж;

  • зустрічна торгівля.

Торгівля послугами – їхнє трансграничне переміщення, а також їхнє виробництво й споживання іноземними фізичними і юридичними особами на території кожної країни-учасниці. Торгівля послугами може здійснюватися як переміщенням послуг із країни в країну, так і переміщенням виробників і споживачів послуг.

Відповідно до класифікації ООН у число послуг входять 160 видів, розділених на такі групи: ділові послуги (46 видів), послуги зв'язку (25 видів), будівельні й інжинірингові послуги (5 видів), дистриб'юторські послуги (5 видів), загальноосвітні послуги (5 видів), послуги із захисту навколишнього середовища (4 види), фінансові послуги, у т.ч. страхування (17 видів), послуги з охорони здоров'я й соціальні послуги (4 види), туризм і подорожі (4 види), послуги з організації дозвілля, культури й спорту (5 видів), транспортні послуги (33 види) та інші послуги.

Торгівля інтелектуальною власністю здійснюється у вигляді здійснення операцій франчайзингу й консалтингу, купівлі-продажу ліцензій і ноу-хау.

Зустрічна торгівля – торговельні операції, при яких продаж певного виду товарів (послуг) є умовою придбання інших товарів або послуг.

Види зустрічної торгівлі:

  • бартерна операція;

  • зустрічна закупівля;

  • компенсаційна операція;

  • великомасштабна операція на компенсаційній основі;

  • операція на давальницькій сировині;

  • викуп застарілої продукції;

  • поставка на комплектацію.

Бартерна операція - це операція по обміну певної кількості товарів одного або різних видів на еквівалентну за вартістю кількість іншого товару або товарів. Сторони при узгодженні обсягів поставок оперують цінами й ведуть переговори, вказівка цін у тексті договору необхідна для того, щоб митні органи могли визначити розміри мит і зборів і для статистики зовнішньої торгівлі.

Зустрічна закупівляце операція, по якій експортер зобов'язаний закупити товар на певну суму в країні імпортера (у відсотках від загальної суми контракту). Розмір зустрічних зобов'язань може коливатися від 5 до 100% суми експортних контрактів. Зустрічні закупівлі сприяють зростання експортних цін, тому що це необхідно експортерам для компенсації втрат, які виникають через зустрічну закупівлю. Зростання цін може становити від 3 до 20% від первісної експортної ціни.

Компенсаційна операція - операція, по якій здійснюється обмін декількома товарами від кожної зі сторін, а вартісна різниця поставки (“неконвертоване сальдо”) може використатися тільки в країні-імпортері. Механізм здійснення компенсаційних угод зводиться до наступного: кожен контрагент готує два списки товарів: в одному перераховуються товари, які він би хотів продати, в іншому - товари, які б хотів купити. При зустрічі контрагенти обговорюють номенклатуру товарів, і в результаті уточнюються обидва списки: у першому вказуються товари, які поставляються однією стороною, у другому - іншою.

Великомасштабна операція на компенсаційній основіоперація, по якій країна, використовуючи встаткування й технологію іншої країни, будує на своїй території промисловий об'єкт, продукцією якого вона буде розраховуватися за поставлене встаткування й технологію. Підписанню такого типу договорів звичайно передує угода між країнами на урядовому рівні.

Операція на давальницькій сировині - це операція, по якій одна сторона експортує вихідну сировину й імпортує готову продукцію, а інша сторона переробляє давальницьку сировину на своїх підприємствах. Оплата за переробку здійснюється поставками додаткової кількості давальницької сировини, вартість якої покриває витрати на транспортування, сплату мит, податків, зборів, витрати переробників і забезпечує одержання прибутку.

Викуп застарілої продукції припускає продаж експортерові застарілої продукції в залік за нову продукцію, яка поставляється. Така форма торгівлі найчастіше застосовується при продажі автомобілів, с/г техніки, комп'ютерів, верстатів, устаткування, літаків. При викупі товарів тривалого користування фірми вкладають додаткові кошти у відновлення повернених товарів і знову викидають їх на ринок за умовами системи “секунд хенд”.

Поставка на комплектацію - операція, по якій замовник – покупець ставить обов'язковою умовою контракту покупку виробником – продавцем у замовника частини встаткування й приладів для комплектації й передає йому заздалегідь складений список таких деталей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]