Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ПСЗ_ЮФ_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

Задача 1.

Муралю встановлено III групу інвалідності внаслідок загального захворювання (вік 42 роки). Він звернувся до районного відділення Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії в разі інвалідності. У Пенсійному фонді заявнику відмовили, мотивуючи тим, що для призначення пенсії в разі інвалідності у нього недостатньо трудового стажу (лише 8 років), та порадили звернутися до районного управління праці та соціального захисту для призначення йому допомоги як малозабезпеченому, оскільки М. проживає сам.

Які завдання Пенсійного фонду?

На які види соціального забезпечення має право Мураль?

Задача 2.

У 2002 р. Михайліву виповнилося 59 років. У зв’язку зі скороченням чисельності працівників його було звільнено з роботи, тому звернувся до відділення Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття із заявою про реєстрацію його безробітним і виплату допомоги в разі безробіття. У фонді йому відмовили, з поясненням, що він є громадянином передпенсійного віку і має право на пенсію.

Які завдання Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття?

Чи правомірна відмова фонду?

Яким чином можна оскаржити відмову фонду?

Задача 3.

Згідно з актом № 1 про нещасний випадок на виробництві від 06.11.2002р. з працівником підприємства — ЗАТ “Інвестиційний дім Астрон” Ясинським 13.08.2006 року стався нещасний випадок. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоді йому були спричинені тілесні пошкодження (закритий внутрішньо суглобний крайовий перелом заднього краю правої підвздошної кістки в області вертлюжної впадини) при зіткненні на Донецькій автодорозі на відстані автомобіля ВАЗ 21093 під управлінням водія Котковця з автопоїздом КАМАЗ під управлінням водія ТОВ “Маріупольська автобаза” Федосюка. з вини останнього. Акт № 1 про нещасний випадок від 06.11.2002р. підписаний членами та головою комісії.

Факт вини Федосюка І. С. підтверджується вироком Іллічівського районного суду м. Маріуполя від 08.04.2003 р., яким він визнаний винним у скоєнні злочину. Із ТОВ “Маріупольська автобаза” стягнуто в рахунок відшкодування витрат установи охорони здоров’я 276,72 грн., на користь ЗАТ “Інвестиційний дім Астрон” суму 11868,2 грн., на користь потерпілого Ясинського в рахунок відшкодування матеріальної шкоди — 578,05 грн. та моральної шкоди — 2500 грн. За висновками МСЕК від 23.02.2003 р. Ясинському встановлена стійка втрата професійної працездатності.

Хто в даному випадку виступатиме суб’єктом правовідносин з соціального забезпечення?

На які види соціального забезпечення претендує Ясинський?

За рахунок яких виплат вони будуть фінансуватися?

Задача 4.

Липитчук зареєстрована в центрі зайнятості, як безробітна з серпня 2008 року. У липні 2009 року вона народила дитину.

Вкажіть, на які види соціального забезпечення вона має право?

До якого органу повинна звернутися за їх призначенням?

За рахунок яких джерел фінансуватимуться дані види соціального забезпечення?

Задача 5.

31 жовтня 2005 року міський голова Берегівської міської ради підписав розпорядження № 172, яким задовольнив заяву Гуцуляка, звільнивши останнього із займаної посади з 1 листопада 2005 року у зв’язку із досягненням граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування. 29.10.2005 року о 20.43 було зафіксовано виклик швидкої допомоги до Гуцуляка. Виклик обслуговувала лікар швидкої допомоги Басараба, що підтверджується листом ЦРЛ в м. Берегові № 1234. Первинний листок непрацездатності № 1789 було відкрито Берегівською районною поліклінікою 2 листопада 2005 року. Звертаючись до суду Гуцуляк вимагав визнати звільнення незаконним та оплатити йому період тимчасової непрацездатності.

Які правовідносини виникли у даному випадку?

Яким має бути рішення суду?

На які види соціального забезпечення може претендувати Гуцуляк?