Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Распознанная методичка.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
155.06 Кб
Скачать
  1. Обсяг роботи

    1. Випробувати генератор паралельного збудження (послідов­на обмотка відключена): зняти і побудувати характеристику хо­лостого ходу при самозбудженні; визначити дослідним і розрахун­ковим шляхом критичний опір кола паралельної обмотки збуджен­ня R ; зняти і побудувати навантажувальну, зовнішню та регу­лювальну характеристики генератора.

    2. Випробувати генератор змішаного збудження: зняти і по­

    3. будувати навантажувальну, регулювальну та зовнішню харак­теристики при згідному і зустрічному вмиканні послідовної об­мотки збудження.

    4. Порівняти навантажувальні, зовнішні і регулювальні ха­рактеристики генераторів паралельного та змішаного збудження.

    5. Побудувати зовнішню характеристику генератора пара­лельного збудження за характеристикою холостого ходу і харак­теристичним трикутником. Порівняти з дослідною.

    6. Оформити звіт по роботі.

  2. Вказівки до виконання роботи

    1. Схема для випробування генератора паралельного збуд­ження зображена на рис. 2.1 (послідовну обмотку збудження по­трібно відключити).

    2. Генератор приводиться в обертання синхронним двигуном, що вмикається в мережу змінного трифазного струму. Після пуску двигуна необхідно за показниками тахометра переконатися в тому, що ротор двигуна досяг підсинхронної частоти обертання

    3. ( приблизно 0,95wh), після чого подати живлення в коло збудження двигуна і за допомогою ре­остата встановити номінальне значен­ня струму збуд­ження. Самозбуд­ження генератора перевіряють за по­казниками вольт­метра й ампермет­ра в колі збуджен­ня. Якщо вольтметр показує залишкову напругу, а генератор не збуджується, необхі­дно зменшити опір кола збудження, тому що в цьому випадку він більший від критичного. Генератор також не буде збуджуватися, якщо напрямки полів залишкового намагнічування й обмотки збуд­ження - зустрічні.

    4. При відсутності залишкового магнетизму (показання вольт­метра рівні нулю) необхідно намагнітити магнітне коло генерато­ра, подавши напругу на обмотку збудження від незалежного дже­рела живлення.

    5. Характеристику холостого ходу U0 = /(із) знімають при І =

    6. = 0 (І = і), п = п = const.

    7. v я з' ’ н

    8. Знімають спадну гілку характеристики. Для цього спочатку встановлюють струм збудження, що відповідає U0 = 1,2 U^ а потім, зменшуючи його, знімають п'ять-шість точок до і = 0.

    9. Критичний опір кола паралельної обмотки збудження R визначають при частоті обертання п = пн. Для цього при холосто­му ході генератора опір регулювального реостата в колі пара­лельної обмотки збудження зменшують настільки, щоб генератор самозбудився до напруги U = (0,5...1,0)Uн. Потім опір реостата поступово збільшують, при цьому необхідно спостерігати за змен­шенням напруги. Положення реостата, при якому на затискачах генератора ще збуджується найменша напруга, відмінне від на­пруги залишкового магнетизму, буде відповідати дослідному зна­ченню критичного опору кола збудження

    10. де R\, Rrj - опори обмотки збудження і регулювального реостата.

    11. Величина опору R вимірюється методом амперметра-вольт­метра. Для цього паралельне коло збудження генератора, що скла­дається з обмотки збудження, регулювального реостата й ампер­метра, відключають від затискачів обмотки якоря і підключають до мережі постійного струму U = 110 В.

    12. Зовнішню характеристику U = /(Ія) знімають при Rз = const. Спочатку встановлюють точку номінального навантаження: U = = U, п = п , І = Ін. Для неї визначають номінальний струм збуд­ження із.н і відповідний йому опір кола збудження R = UJi н. Дані досліду заносять у табл. 2.1.

    13. Навантажувальну характеристику U = /(із) знімають при Ія = = І = const, п = пн = const. Експериментальні дані заносять у табл. 2.1.

    14. Регулювальну характеристику

    15. із= /(Ія) знімають при U = Us= =const і п = пн = const. Експери­ментальні дані заносять у табл. 2.1.

    16. Схема випробувань генерато- Таблиця 2.1 ра змішаного збудження наведена на

    17. р

      U,

      І

      /3

      п,

      п/п

      В

      A

      об/хв

      1

      ис. 2.1.

    18. Випробування здійснюється для двох випадків вмикання послідовної обмотки стосовно паралельної: згідного і зустрічного. В обох випад­ках знімаються такі характеристики: навантажувальна U = /(із) при Ія = Іян = const, п = пн = const; регулювальна із = /(Ія) при U = ин = const, п = пн = const; зовнішня U = /(Ія) при R = const, n = пн = const.

    19. Методика зняття характеристик і межі регулювання такі ж, як і для генератора паралельного збудження. Дані випробувань заносять у табл. 2.1.

  3. Обробка результатів випробувань

    1. Усі види характеристик генератора при паралельному і зміша­ному збудженні наводять у звіті на окремих рисунках.

    2. Графічно знаходять значення Лкр за характеристикою хо­лостого ходу при п = пн, п = 0,75пн і п = 0,5пн.

    3. Характеристики холостого ходу при п = 0,75п н і п = 0,5п н визначають шляхом перерахунку характеристики, знятої при п = = пн, пропорційно заданій частоті. Порівнюють значення Лкр, знай­дені графічним і дослідним шляхом.

    4. Побудова зовнішньої характеристики для генератора па­ралельного збудження за характеристикою холостого ходу і ха­рактеристичним трикутником. Порівняння побудованої і дослід­ної характеристик.

    5. Побудова характеристики (рис. 2.2) здійснюється так само, як і для генератора незалежного збудження (див. роботу № 1), але з урахуванням того, що в генераторі паралельного збудження струм і змінюється пропорційно напрузі U. Залежність і = /(U) зображена прямою ОА0, проведеною з початку координат під ку­том а до осі абсцис, причому tga = R = UJi3зн визначається з досліду п. 1.1). Характеристика холостого ходу U = /0'зн) подана на рис. 2.2 кривою ОА0.

    6. Побудову характеристичного трикутника АнВнСн для І = Ін виконують у такому порядку:

    7. визначають положення точки Сн на перетині прямих ОА0 і U = = U; н

    8. вирахувавши спад напруги в колі якоря генератора ВнСн = =^R я, відкладають відрізок ВнСн паралельно осі ординат та одер­жують точку Вн;

    9. з точки Вн паралельно осі абсцис проводять пряму до перети­ну з характеристикою холостого ходу й одержують точку Ан.

        1. N

            1. D о і

            2. D 1 ^

            1. ^ / A}Jo—

            1. АН7

            1. В7С і

            1. "Т ин

            1. Акр/ /

            1. ''Сн

            1. D КР ^ ^

            1. -/ уСкр

            1. 1 Ч 1

            1. І\ 1 м

            1. 1 \|

            1. 1 ^

            2. < 1 1 1

            1. Л а

            1. >

            1. 1 кр 1 н 0,51 н

            1. O

            1. з.н ^

        2. Рис. 2.2

    10. Вважаючи, що сторони характеристичного трикутника зміню­ються пропорційно струму в колі якоря, можна побудувати інші точки зовнішньої характеристики генератора. Так, для побудови точки зовнішньої характеристики, що відповідає значенню стру­му І = 0,5Ін, через середину гіпотенузи характеристичного три­кутника проводять пряму, яка паралельна А00, до перетину з ха­рактеристикою холостого ходу в точці А1. Точка А1 - вершина характеристичного трикутника, який відповідає І = 0,5Ін. Відклав­ши відрізок А1С1 паралельно АнСн, отримують точку С1. Пряма, проведена паралельно осі абсцис через точку С1, перетинаючись із прямою, яка проведена паралельно осі ординат через точку І = = 0,5Ін, утворить точку зовнішньої характеристики при І = 0,5Ін.

    11. Для одержання критичного струму І необхідно провести до­тичну MN до характеристики холостого ходу паралельно ОА0 і з точки дотику А побудувати відрізок А С , паралельний гіпоте-

    12. кр кр кр 19

    13. нузі характеристичного трикутника АнСн. Тоді

    14. А С І _ АкрСкр і кр А С н '

    15. АнСн

    16. Запитання для самоконтролю

  1. Що таке самозбудження генератора? Коли воно можливе?

  2. Як відрізняються зовнішні характеристики генераторів па­ралельного і змішаного збудження? Чому?

  3. Який вплив на стабільність роботи генератора змішаного збудження робить наявність послідовної обмотки збудження?

  4. Що буде з генератором змішаного збудження, у якого об­мотки включені зустрічно, якщо відключити послідовну обмот­ку?

    1. Робота № 3

    2. Характеристики двигуна паралельного збудження

  1. Обсяг роботи

    1. Зняти, розрахувати і побудувати робочі характеристики.

    2. Зняти, розрахувати і побудувати штучні механічні харак­теристики: для двох значень додаткового опору в колі якоря дви­гуна; для двох значень струму збудження (більшого і меншого від номінального значення); для половинної напруги на обмотці якоря при номінальному струмі збудження.

    3. Зробити регулювання частоти обертання двигуна зміною опору реостата в колі якоря. Розрахувати і побудувати залеж­ності І я, п, п = /R).

    4. Зробити регулювання частоти обертання двигуна зміною струму збудження. Розрахувати і побудувати залежності І, п, п =

    1. = W

    1. Оформити звіт по роботі.

  1. Вказівки до виконання роботи

    1. Схема для випробування двигуна паралельного збудження наведена на рис. 3.1.

    2. При прямому вмиканні нерухомого двигуна в мережу в колі якоря з'являється струм Ід = U/Rx, де U - напруга ме­режі; Rii - опір кола якоря.

    3. П ри U = U струм Ід у десятки разів пере­вищує номінальний, тому що спад напруги в колі якоря A U=

    4. =(0,02...0,1)Uii. Тому для обмеження струму в коло якоря вводить­ся пусковий реостат.

    5. Звичайно пусковий опір вибирається та­кий, щоб початковий Рис. 3.1

    6. пусковий струм І ~

    7. = (1,4...1,7) Іи.

    8. Увага! Перед пуском двигуна переконайтеся, що ручка пус­кового реостата знаходиться в початковому положенні (крайнє положення при обертанні проти годинникової стрілки). При вими­канні двигуна від мережі ручку пускового реостата повернути в початкове положення.

    1. Залежності частоти обертання п, моменту обертання М2 і ККД п від корисної потужності на валу Р2або від струму якоря двигуна називаються робочими характеристиками.

    1. Робочі характеристики двигуна паралельного збудження знімають при напрузі мережі = U^,, струмі збудження із д = із д н = = const, що відповідає Ія = Іян при п = пн. Для цього спочатку за допомогою навантажувального генератора і реостата в колі збуд­ження двигуна встановлюють номінальне навантаження двигуна Ія = Іян при п = пн. Потім, залишаючи незмінним опір реостата в колі збудження двигуна, змінюють гальмівний момент на валу двигуна в межах від М2 = Мн до М2 = 0. Дослідні і розрахункові дані записують у табл. 3.1.

    1. Штучні механічні характеристики знімають при U = Uн =

    1. = const, і = і = const, R = const для двох значень R , підібра-

    2. ’ з.д з.д.н ’ дод дод’ ^ г

    3. 21

    4. них так, щоб при М2 = Мн частота обертання двигуна знаходила­ся в діапазоні п =(0,7...0,9)пн і п = (0,4...0,6)пн.

    5. Таблиця.3.1

        1. п/п

        1. Дослідні дані

        1. Розрахункові дані

        1. U,

        2. В

        1. Ід

        1. 1з.д

        1. В

        1. Іг

        1. 1з.г

        1. п,

        2. об/хв

        1. Pi

        1. P2

        1. M2,

        2. Н-м

        1. h

        1. А

        1. А

        1. Вт

        1. 1

    6. Номінальний момент двигуна встановлюють за номінальним струмом якоря. Гальмівний момент на валу двигуна змінюють у межах від М2 = Мн до М2 = 0. Дослідні дані записують у табл. 3.2.

    7. Таблиця.3.2

        1. п/п

        1. Дослідні дані

        1. Розрахункові да

        1. U3,

        2. В

        1. Ід

        1. 1з.д

        1. Ur,

        2. В

        1. Іг

        1. 1з.г

        1. п,

        2. об/хв

        1. Pi

        1. P 2

        1. M2,

        2. Н-м

        1. h

        1. А

        1. А

        1. Вт

        1. 1

    8. Механічні характеристики знімають при U = Ua = const, ізд = =const для двох значень струму збудження: із = (1,1 ...1,2з н та і = (0,7...0,8)і .

    9. з.д v 5 5 ' з.д.н

    10. Момент навантаження двигуна встановлюють за номіналь­ним струмом якоря. Гальмівний момент на валу двигуна зміню­ють у межах від моменту, що відповідає Іян, до = 0. Дослідні дані записують у табл. 3.2.

    11. Механічна характеристика при половинній напрузі на якорі двигуна. Двигун вмикають у мережу з напругою U = 0,5 U , при цьому за допомогою реостата встановлюють струм у колі збуд­ження і = і Гальмівний момент на валу двигуна змінюють у

    12. з.д з.д.н. *' *' J

    13. межах від М2 = Мн до М2 = 0. Дослідні дані записують у табл. 3.2.

    1. Регулювання частоти обертання двигуна зміною опору реостата в колі якоря роблять при U = U = const, і = і = const

    1. f . м н ’з.д з.д.н

    2. і номінальному моменті на валу двигуна. Спочатку навантажу­ють двигун на номінальну потужність (U = U^ Ід = I , п = пн), записуючи струм збудження і струм якоря навантажувального ге-

    3. нератора, який при проведенні досліду підтримують постійним. Вводячи реостат у коло якоря двигуна, знімають п'ять-шість то­чок при зміні частоти обертання від п = пн до п ~ (0,1...0,2)пн. Дослідні дані заносять у табл. 3.2.

    1. Регулювання частоти обертання двигуна зміною струму збудження роблять при Uu = Uн = const і М2 = Мн = const.

    1. Двигун навантажують номінальною потужністю при Ід = І , п = пн, ізд = іздн. Потім, записавши струм якоря Іг і струм збуджен­ня ізг навантажувального генератора, який при проведенні дослі­ду підтримують постійним, регулюють струм збудження двигу­на, змінюючи його частоту обертання нагору від номінальної до п = 1,2пн і вниз від п = пн до п, що відповідає ізд = 1,2і . Дослідні і розрахункові дані заносять у табл. 3.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]