Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Распознанная методичка.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
155.06 Кб
Скачать
  1. Обробка результатів випробувань

    1. Характеристики двигуна змішаного збудження розраховують за методикою, що описана в роботі № 3.

    2. З метою наочного визначення впливу послідовної обмотки збудження на вигляд штучних механічних характеристик побудо­ву цих характеристик виконують в одних координатних осях в однакових масштабах.

    3. Запитання для самоконтролю

  1. Як відрізняються механічні характеристики двигунів пара­лельного і змішаного збудження?

  2. Що таке перекидання магнітного поля двигуна?

  3. Як відбувається реостатний пуск двигуна?

  4. Що буде з двигуном змішаного збудження, у якого обмотки збудження включені узгоджено, якщо розімкнути коло обмотки паралельного збудження?

  5. Як зовнішньо відрізняються паралельна і послідовна обмот­ки збудження?

    1. Робота № 5

    2. Випробування трифазного двообмоткового трансформатора

  1. Обсяг роботи

    1. Провести дослід холостого ходу, трифазного короткого замикання і навантаження трансформатора.

    2. За даними досліду холостого ходу визначити коефіцієнт трансформації, струм і втрати холостого ходу при номінальній напрузі; побудувати характеристики холостого ходу і розраху­вати його параметри.

    3. За даними досліду трифазного короткого замикання виз­начити напругу і втрати короткого замикання при номінальному струмі, побудувати характеристики короткого замикання.

    4. За даними дослідів холостого ходу і трифазного коротко­го замикання розрахувати і побудувати залежність процентної зміни напруги трансформатора від струму навантаження AU% = =/(І2) при заданому cos92; розрахувати і побудувати криву за­лежності ККД трансформатора від корисної потужності п = /(Р2) при заданому cos92; визначити параметри і побудувати заступну схему трансформатора.

    5. За даними досліду навантаження побудувати точну век­торну діаграму трансформатора для режиму з І1 «І; побудува- тіи дослідну залежність U _ / (і2 ) ; розрахувати і побудувати за­лежність U _ / (і2 ) за допомогою спрощеної векторної діаграми

    1. для заміщеного трансформатора та порівняти її з дослідною.

    1. Оформити звіт по роботі.

    1. Схеми випробування трансформатора наведені на рис. 5.1.

    2. Для плавної зміни напруги на первинній обмотці трансформа­тор підключається до мережі через авто­трансформатор.

  1. Дослід холос­того ходу здійснюєть­ся при розімкнутій вто­ринній обмотці транс­форматора.

    1. Змінюючи за допо­могою автотрансфор­матора первинну на­пругу в межах від С/ = (l,l...l,2)t/„ до С/ = (0,4...0,5)Е/н, знімають декілька то­чок і необхідні пока­зання приладів запису­ють у табл. 5.1, де U1jj5 U2ji - лінійні напруги

    2. первинної і вторинної обмоток; ІА, Ів, Іс - струми у фазах первин­ної обмотки трансформатора в режимі холостого ходу; РА, РВ, РС, Р - фазні та загальна потужності, які споживаються з мережі.

  1. При трифазному короткому замиканні вторинна обмотка трансформатора замикається накоротко. На відміну від експлуа­таційного к.з., у даному досліді, щоб уникнути протікання в об­мотках надмірно великих струмів, напруга, яка підводиться до трансформатора, повинна бути значно нижчою від номінальної: U1r = (0,03.0,15)U . Таким чином, перед початком досліду ко­роткого замикання необхідно переконатися, що подана на транс­форматор напруга близька до нуля. Потім вторинну обмотку за­микають і збільшують напругу, поки струм в обмотках не досяг­не значень (1,1...1,2)Ін. Далі, зменшуючи напругу до можливого мінімуму, знімають п'ять-шість точок, записуючи відповідні по-

    1. 31

    2. казання приладів у табл. 5.1. По закінченні досліду короткого за­микання перемички на клемах вторинної обмотки трансформато­ра необхідно зняти!

    3. Таблиця. 5.1

        1. п/п

        1. иы

        1. ^2л

        1. ІА

        1. Ів

        1. Іс

        1. Ра

        1. Рв

        1. Рс

        1. В

        1. А

        1. Вт

        1. 1

  1. Навантаження трансформатора здійснюється за допомо­гою асинхронного двигуна порівнянної потужності, який з'єдна­ний з генератором постійного струму, що навантажується на рео­стат. Номінальна напруга двигуна відповідає номінальній вто­ринній напрузі трансформатора.

    1. Щоб уникнути пошкодження вимірювальних приладів, пуск асинхронного двигуна варто робити вхолосту, тобто при розімк- нутому колі якоря і відключеному збудженні генератора постійно­го струму, і здійснювати плавним збільшенням напруги, яка підво­диться до трансформатора, так, щоб пусковий струм протягом усь­ого процесу пуску не перевищував (1,2...1,4)Ін трансформатора.

    2. Коли агрегат досягне номінальної швидкості, подають збуд­ження на генератор і на- Таблиця 5.2 вантажують його на

    3. р

      п/п

      ІА

      Ів

      Іс

      Цл

      Цл

      р,

      Вт

      в

      4

      А

      А

      В

      1

      еостат. Знімають дек­ілька точок і записують показання приладів у

    4. табл. 5.2, де U І - на­’ ^ я, я

    5. пруга і струм якоря ге­нератора постійного струму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]