Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мс лк6.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
421.89 Кб
Скачать

6.5.1 Випадок непов’язаних(незалежних) вибірок

Нехай є дві незалежні вибірки та , які взято з нормальної сукупності з дисперсіями та . Перевірить нульову гіпотезу , де й - математичні сподівання відповідних генеральних сукупностей.

1 випадок:

Тому що , апріорі, як правило, невідомі, то перш ніж перевірять гіпотезу з початку перевіряють гіпотезу про рівність дисперсій , якщо ця гіпотеза не відкинута, тоді переходимо до перевірки гіпотези:

.

Критерій:

, де , (7.0)

-розподілення Стьюдента з ступенів свободи. Критична область – двостороння.

Якщо , то гіпотезу відкидають.

2 випадок. Дисперсії , усе так як у першому випадку, але , де .

6.5.2 Випадок пов’язаних(залежних) вибірок[2,3]

Нехай дві генеральні сукупності та розподілені нормально, при чому і невідомі. Маємо дві пов’язані(залежні) вибірки , відповідно з першої та другої генеральної сукупності.

Нульову та альтернативну гіпотези можна сформулювати відповідно як

,

або

.

Введемо величину , . Тоді ,

- стандартне відхилення значень різниць .

, .

Таким чином, спостережуване значення статистичного критерію обчислюється за формулою .

За таблицею критичних точок розподілу Стьюдента знаходимо двостороннє критичне значення .

Якщо - немає підстав відхилити .

Якщо - відхиляється.

6.6 Стійкість (робастність) критеріїв* [1]

При використанні розглянутих вище параметричних критеріїв Стьюдента, , та критерія Фішера, повинна виконуватись умова нормального розподілу вибіркових даних. При порушенні цієї вимоги одні критерії зберігають свою працездатність, тобто, ймовірності та при їх використанні залишаються майже такими, я к і при нормальному розподілі, а інші її втрачають.

Визначення 37. Критерії, що зберігають свою працездатність при порушенні вимоги нормального розподілу вибіркових даних називаються робастними (стійкими).

Зауваження. Непараметричні критерії (Колмогорова-Смірнова, Вілкоксона та ін.) мають більшу стійкість, натомість, їх потужність менше,ніж у параметричних. У той же час параметричні критерії (Стьюдента, , та критерій) мають більшу потужність, але не є робастними. Таким чином, доцільне використання одночасно низки як параметричних, так і непараметричних критеріїв при вирішенні певної задачі, якщо це можливо. Саме такий підхід реалізовано в програмних універсальних статистичних пакетах.

Зауваження. Часто має місце ситуація, коли один і той же критерій є стійкім при перевірці певної нульової гіпотези і не є стійким при перевірці іншої. Типовий приклад: критерій при перевірці нульової гіпотези щодо законів розподілу є робастним, тобто веде себе як непараметричний, а при перевірці гіпотези щодо дисперсії випадкової величини, яка вивчається, він не є стійким. Тому коректніше говорити не про робастність певного статистичного критерію, а про робастність певної статистичної процедури (критерій+гіпотеза, що перевіряється).

Розглянемо робастність кожного з наведених вище параметричних критеріїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]