Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації до КР та ВКР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

32

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ АРК

РВУЗ„КРИМСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ” (м. ЯЛТА)

ЗАТВЕРДЖУЮ:

_______________

Директор інституту педагогіки,психології та

інклюзивної освіти, завідувач кафедри педагогічної

майстерності вчителів початкових класів та

вихователів дошкільних закладів

________________

к.п.н., професор Н.В.  Горбунова

„____” ________ 2010 р.

Основні вимоги та рекомендації до змісту і оформлення

курсових та випускних кваліфікаційних робіт

Ялта – 2010

Вступ

Підготовка фахівців педагогічної освіти у ВНЗ ІV рівня акредитації передбачає виконання курсових робіт та випускних кваліфікаційних робіт зі спеціальності.

Курсова робота – важлива форма навчально-наукової роботи студента з курсу педагогики, психології та фахових методик, яка є обов’язковою і виконується у відповідності з навчальним планом.

Мета курсової роботи – закріплення та застосування знань з педагогіки, психології та фахових методик, розширення науково-теоретичного світогляду студента, поглиблене вивчення певної педагогічної проблеми, формування умінь аналізувати педагогічні явища і факти, розвиток інтересу до наукового дослідження.

В процесі виконання курсової роботи формуються навички теоретичного аналізу, збору і вивчення педагогічного досвіду, уміння творчо застосовувати теоретичні знання на практиці, виховується інтерес до дослідницької роботи.

Виконуються курсові роботи від керівництвом викладачів кафедри згідно затведженої на засіданні кафедри тематики.

Випускна кваліфікаційна робота рівня «бакалавр» являє собою самостійне дослідження як засіб перевірки всебічної готовності бакалавра до самостійного наукового пошуку та подальшого навчання.

Випускна кваліфікаційна робота рівня «бакалавр» передбачає поглиблене вивчення студентом певної проблеми, ії теоретичний аналіз, а також самостійну розробку методики дослідження, системи виховної роботи та ії апробацію на єтапі констатації.

Випускна кваліфікаційна робота рівня «спеціаліст» дозволяє студентові завершити експериментальне дослідження, передбачає проведення його формуючого та контрольного етапів, обгрунтування важливих для практики виховання і навчання висновків.

Важливою частиною кваліфікаційної роботи рівнів «бакалавр» і «спеціаліст»»є вивчення передового педагогічного досвіду та його аналіз. Як і аналіз теоретичного матеріалу, він має бути самостійним і доказовим. Необхідне також відповідне психологічне обгрунтування актуальності обраної теми.

Метою магістерської роботи є прищеплення магістрантам інтересу до наукового дослідження, поглиблення та поширення теоретичних знань, опанування вмінь творчого застосування теоретичних знань з психолого-педагогічних дисциплін, критичної оцінки фахової літератури , самостійного здобуття дослідним шляхом нових педагогічних знаннь, збагачення ними теорії та педагогічної практики.

Магістерська робота являє собою самостійне педагогічне дослідження і є органічною складовою навчального процесу, як засіб перевірки всебічної готовності магістранта до самостійного наукового пошуку. Обов’язковою умовою підготовки магістерської роботи є уявлення автора про сучасний рівень наукових досягнень у теорії та практиці психології та педагогіки, методик викладання у вищій школі.

За змістом і формою магістерська робота дає підстави для судження про рівень спеціальної підготовки магістра педагогічної освіти, про його педагогічну зрілість як викладача і дослідника.

Магістерська робота, виконана на основі грунтовного теоретичного та експериментального дослідження, може послужити основою для подальшої роботи над дисертацією на здобуття вченого ступеню кандидата педагогічних наук.

Виконуються випускні кваліфікаційні роботи під керівництвом досвідченого викладача, що має науковий ступень, який вказує на його певний власний досвід наукової роботи.

КР та ВКР можуть виконуваться як українською, так і російською мовами.

1. Загальні положення

    1. Курсові (КР) та випускні кваліфікаційні роботи (ВКР) необхідно оформлювати відповідно до державного стандарту України, яким є наступний документ ДСТУ 3008-95 „Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення”.

    2. Назва КР та ВКР повинна бути, по можливості, короткою, відповідати спеціальності і суті вирішуваної наукової проблеми (завдання), указувати на мету дослідження і його завершеність. Іноді з метою конкретизації можна додати невеликий (4-6 слів) підзаголовок.

    3. При написанні КР та ВКР студент повинен обов'язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичені матеріали або окремі результати.

    4. У ВКР необхідно стисло, логічно й аргументовано викласти зміст і результати дослідження, уникаючи загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології (невиправданих повторень).

    5. ВКР представляють у вигляді спеціального підготовленого тексту в твердій палітурці. Можливе представлення КР у м’який палітурці.

    6. У переплетений варіант ВКР вставляються відгук наукового керівника і зовнішня рецензія. У переплетений варіант КР вставляють відгук наукового керівника.

  1. Структура курсової роботи

Текст КР повинен містити:

  • титульну сторінку (зразок оформлення додається);

  • зміст (зразок оформлення додається);

  • вступ;

  • основну частину (розділи);

  • висновки;

  • додатки (при необхідності);

  • список використаних джерел (зразок оформлення додається).

  1. Вимоги до змісту курсової роботи (кр).

Титульна сторінка КР (див. зразок № 6).

У вступі до курсової роботи необхідно обгрунтувати актуальність даної проблеми для педагогічної теорії і практики, де слід вказати психолого-педагогічні проблеми, які підтведжують необхідність проведення даного дослідження.

Крім актуальності, має бути представлений весь апарат дослідження. Об’єктом дослідження є певна частина навчальногопроцесу, що відповідає проблемі дослідження. Формулюючи його, слід відповісти на питання: що розглядається ?

Предметом дослідження є певний досвід розгляду об’єкту дослідження. Наприклад, у темі «Педагогічні умови виховання гуманних почуттів у старших дошкільників» об’єктом є виховний процес, а предметом – умови формування гуманних почуттів старших дошкільників у процесі виховання. Предметом дослідження можуть бути зміст, форми, педагогічного процесу, методи, умови, що виникають у ньому, особливості діяльності дітей і педагога.

На основі об’єкта і предмета формулюється мета і завдання дослідження, де важливо з’ясувати, який результат має одержати дослідник. Завдання визначають, що потрібно зробити,щоб досягнути мети.

Також у курсовій роботі слід вказати, які методи будуть використані у дослідженні.

  1. Структура випускної кваліфікаційної роботи

Текст ВКР повинен містити:

  • титульну сторінку (зразок оформлення додається);

  • зміст;

  • перелік умовних позначень і скорочень (при необхідності);

  • вступ;

  • основну частину (розділи);

  • висновки;

  • додатки (при необхідності);

  • список використаних джерел (зразок оформлення додається).