Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації до КР та ВКР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать
  1. Вимоги до змісту випускної кваліфікаційної роботи

    1. Титульна сторінка вкр (див. Зразки № 1, 2, 3).

    2. Зміст включає найменування і номери початкових сторінок всіх розділів, підрозділів і пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступ, висновків по розділах, загальних висновків, додатків (якщо є), списку використаної літератури (див. зразок № 4).

    3. Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів, які багато разів повторюються (більше трьох разів), може бути представлений у вигляді окремого списку перед вступом. Перелік друкується двома колонками: ліворуч – алфавітний перелік, праворуч – детальний опис символу, скорочення та ін.

Якщо у ВКР спеціальні терміни, скорочення і т.п. повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять в тексті при першому згадуванні.

    1. Вступ розкриває суть і стан наукової проблеми (завдання) і її значущість, обґрунтування необхідності проведення дослідження.

Далі представляють загальну характеристику дослідження в рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми.

Шляхом критичного аналізу і порівняння з відомими рішеннями проблеми (наукового завдання) обумовлюється актуальність і доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки або виробництва, особливо на користь Україні.

Обєкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обирається для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкту.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і приватне. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага того, хто пише, оскільки предмет дослідження визначає тему ВКР, вказану на титульній сторінці як її назва.

Мета і завдання дослідження

Формулюють мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як „Дослідження”, „Вивчення”, тому що ці слова вказують на засоби досягнення мети, а не на саму мету.

Гіпотеза дослідження, або наукове припущення, передбачення того, який саме спосіб вирішення завдання приведе до йогоуспішного розв’язання, які засоби, методи і прийоми слід застосувати для досягнення оптимального результату. (Вказується тільки у ВКР спеціаліста та магістра)

Методи дослідження подаються у вигляді переліку використаних методів дослідження для досягнення поставленої у роботі мети. Перераховувати їх слід не абстраговано від змісту роботи, а стисло і змістовно визначаючи, що саме досліджувалося за допомогою того або іншого метода. Це дасть можливість переконатися в логічності і доцільності вибору саме цих методів.

Практична значущість отриманих результатів представляється у вигляді відомостей про практичне використання отриманих результатів або рекомендацій про можливість їх використання. Визначаючи практичну цінність отриманих результатів, необхідно рахувати інформацію про ступінь їх готовності до використання, сфери застосування.

Апробація результатів ВКР.

Вказується, на яких наукових, науково-практичних та ін. конференціях оголосили результати дослідження, викладені у роботі.

Публікації (якщо є)

Вказується кількість опублікованих статей, тез доповідей, методичних розробок, у яких опубліковано результати дослідження.

Структура ВКР. Стисло характеризуються: структурні елементи роботи, обсяг ВКР (кількість сторінок), кількість використаних джерел; таблиць, малюнків, характер додатків.

У ВКР з історичної тематики (теми з історії освіти та виховання) у вступі обов’язково характеризується джерельна база дослідження та обгрунтовуються хронологічні межі дослідження.