Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хмиль менедж. 130-85.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Висновки

1. Суспільне виробництво в історичному ракурсі охоплює різні типи організації спільної виробничо-господарської діяльності людей.

Організація виникала з появою людини розумної. Перші виробничо-господарські організації сформувалися у процесі другого великого по-

Організаціинии розвиток і організаційні зміни

183

ділу суспільної праці, із започаткуванням її професійного поділу й кооперації.

2. Основними рисами організації є: множина осіб або суборганіза-цій; загальна мета діяльності, відома її працівникам; певна структура і порядок взаємодії між її складовими та персоналом; поділ праці; загальні, взаємоузгоджені прагнення, спрямовані на досягнення визначених цілей; ієрархія; свідома координація (планування) внутрішньої і зовнішньої діяльності; замінність співробітників організації; виключність щодо навколишнього середовища.

3. Сукупність організацій як соціальних утворень можна поділити на два види: формальні і неформальні. Серед формальних організацій виділяють комерційні і некомерційні, серед неформальних — ті, що діють у межах формальних, і ті, які функціонують відокремлено від будь-якої формальної організації.

4. Будь-яка виробничо-господарська організація є підприємством — основною ланкою в системі продуктивних сил, виробничих і соціальних відносин, у якій відбувається первинне, безпосереднє поєднання робочої сили із засобами виробництва і здійснюється самостійний кругообіг коштів у процесі розширеного відтворення. Організаційно-правова форма підприємства визначається формою власності на його капітал.

5. Перспективне функціонування організації (підприємства) неможливе без організаційного розвитку. Організаційний розвиток — це досягнення такого гармонійного стану організації, коли збігаються параметри формальної та неформальної організації і досягається гармонія цілей (очікувань) персоналу і самої організації як соціального явища. Концепція організаційного розвитку виникла в середині 60-х років XX ст. Основою ЇЇ є ставлення до людей, як до індивідів, лідерів і членів груп, учасників організації. Організаційні зміни, які здійснюються у процесі організаційного розвитку, є планованим поетапним керованим процесом.

Запитання. Завдання

1. Чи відповідають сутності соціального виробничо-господарського об'єднання організації, які існували в період першого великого поділу суспільної праці?

2. Визначте принципи функціонування організацій.

3. Охарактеризуйте основні складові поняття «організація».

4. За якими критеріями розмежовують внутрішнє і зовнішнє середовища організації?

5. Охарактеризуйте основні складові понять «внутрішнє середовище організації», «зовнішнє середовище організації».

6. У чому полягає основна відмінність між рабовласницькою і феодальною організаціями? Між феодальною і капіталістичною? Між капіталістичною і соціалістичною?

7. За якою ознакою організації поділяють на комерційні і некомерційні?

184

Виробничо-господарська організація

Організаційний розвиток і організаційні зміни

185

8. Які законодавчі акти регламентують діяльність підприємств в Україні?

9. За якими ознаками і на які види класифікують вітчизняні підприємства?

10. З'ясуйте сутність організаційного розвитку.

11. Визначте складові плану організаційного розвитку.

12. Охарактеризуйте основні чинники, які впливають на ефективність впровадження організаційних змін.

13. З'ясуйте передумови еволюції виробничо-господарських організацій.

14. Чи піддаються регулюючому впливу менеджменту всі чинники внутрішнього середовища організації? Якщо не всі, то які з них?

15. У чому полягає стратегія діяльності організації щодо зовнішнього середовища?

16. Чи може вижити організація без організаційного розвитку?