Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хмиль менедж. 130-85.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Ситуація для аналізу

У 2001 р. був оголошений конкурс із продажу 76% пакета акцій ВАТ «Харцизькии трубний завод» (ХТЗ), під час якого виник конфлікт між учасниками конкурсу.

Суть конфліктутака. Заявки для участі в конкурсі подали кілька юридичних осіб: «Індустріальний союз Донбасу», група «Інтерпайп», Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ПГЗК), група «Фінанси і кредит», товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Асорті». Комісія допустила до участі у конкурсі лише двох із них — «Індустріальний союз Донбасу» і групу «Інтерпайп».

ТОВ «Асорті» було відмовлено як організації, що маловідома і за всіма параметрами не відповідає вимогам конкурсу.

ПГЗК відмовили, оскільки на момент подачі ПГЗК документів на участь у конкурсі 25%+1 акція цього комбінату належали державі — Державній акціонерній компанії (ДАК) «Українські поліметали». Відповідно до «Положення про порядок конкурсів із продажу акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпора-тизаці?» у конкурсі можуть брати участь лише юридичні особи, у статутному фонді яких частка держави менша 25%. Крім того, до складу ПГЗК належить трубне виробництво, яке за обсягом й асортиментом значно відрізняється від того, котре діє на Харцизькомутрубному заводі. Тому комісія вирішила, що це також не цілком відповідає вимогам поняття «промисловий інвестор», згідно зі ст. 10 Закону України «Про державну програму приватизації на 2000—2002 роки».

Переможцем конкурсу визначено «Індустріальний союз Донбасу», який за пакет акцій ХТЗ запропонував 14,9 млрд. дол. Крім того, цей концерн має тісні зв'язки з ХТЗ і як його акціонер, і якнайбільший партнер (у 1999—2000 рр. замовлення «Індустріального союзу Донбасу» забезпечували 37—45% завантаження ХТЗ), тобто цілком відповідає поняттю «промисловий інвестор».

ПГЗК оскаржив результати конкурсу відразу після того, як Фонд державного майна України підписав договір купівлі-продажу акцій. Розгляд справи у суді показав, що на 1 січня 2001 року акціонерами ПГЗК були ДАК «Українські поліметали» (25%+1), ТОВ «Асканія» (10%), «Фінанси і кредит» (8,71%),спільне підприємство «Мега-Моторс» (20%), спільне підприємство у формі ЗАТ з іноземними інвестиціями компанії «Барі» (12,16%). Усі названі акціонери, крім ДАК «Українські поліметали», належать до однієї фінансово-промислової групи на чолі з банком «Фінанси і кредит». Це означало, що у разі продажу йому контрольного пакета акцій ХТЗ міг бути монополізованим цією фінансово-промисловою групою.

(За матеріалами газети «Дзеркало тижня»)

1. До якого укладу вітчизняної економіки належать ПГЗК?

2. Чому підприємствам, у статутному фонді яких частка держави більша за 25%, заборонено брати участь у купівлі пакетів акцій ВАТ, ство-рениху процесі приватизації та корпоратизації?

3. У чому полягає небезпека монополізації стратегічно важливих підприємств?