Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
semin_zanyattya_ist_Ukr_Bidenko_N_I.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
280.58 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Алексеєв Ю. М.. Кульчицький С. В., Слюсаренко А. Е. Україна на зламі історичних епох. (Державотворчий процес 1985-1999 рр.). — К., 2000.

  2. .Богомаз К. Ю. Громадсько-політичні рухи і партії в Україні др. пол. 80-х - на поч. 90-х рр. - К., 1992.

  3. Курносов Ю.0. Інакомислення в Україні (60-ті - перша половина 80-х років XX ст.).- К., 1977.

  4. Лук'яненко Л.Г. Не дам загинуть Україні! - К., 1994.

  5. Русначенко А. Національно-визвольний рух в Україні: середина 1950-х - початок 1990-х рр. - К., 1998.

  6. Суспільно-політичний розвиток Західних областей УРСР. 1939-1989. (36. документів і матеріалів). - К., 1989.

  7. Шелест П. Да не судимы будете. Дневниковые записи, воспоминания члена Политбюро ЦК КПСС. - М., 1995.

Семінарське заняття № 16

Розпад СРСР і проголошення незалежності України

План

  1. Політика керівництва УРСР у роки "перебудови".

  2. Суспільно-політичний рух в УРСР в умовах "перебудови".

  3. Погіршення економічної ситуації в УРСР наприкінці 1980-х років.

  4. Спроба державного перевороту в СРСР і Україна. "Акт проголошення незалежності України".

Методичні рекомендації

Не дивлячись на започатковані Горбачовим реформи, керівництво КПУ залишалося пасивними щодо їхньої реалізації. Виходячи з цього, пожвавлення суспільно-політичного життя в Україні багато в чому залежало від політики радянського керівництва на місцях..

Розглядаючи окреслені питання необхідно відзначити, що наприкінці 80-х – на початку 90-х років ХХ ст. різко зросла громадська активність суспільства. Спочатку зміни носили економічний характер (т.зв. прискорення), але влада почала поступову лібералізацію політичного режиму в країні. Насамперед було дещо послаблено централізацію влади у зв’язку з чим масово почали виникати неформальні організації. Почав діяти Український народний рух за перебудову. Одним з перших неформальних обєднань виникло в Києві у серпні 1987 року – Укранський культурологічний клуб (УКК). У Львові заявило про своє існування товариство Лева. Перша неформальна організація республіканського маштабу постала у березні 1988 р. – Українська гельсенська спілка (УГС), Українська студентська спілка (УСС), Спілка незалежної української молоді та інші. Розпочалося релігійне відродження, активізувався національний рух, була сформована багатопартійна система.

Саме цей крок започаткував рух України та її прогресивної еліти до демократичних перетворень, до появи свободи слова, плюралізму, багатопартійної системи і т.д. В той же час економічний блок започаткованих широких перетворень відчутних результатів не показав, відцентрові сили в республіках СРСР ставали дедалі сильнішими. Поряд з комуністичною верхівкою в Україні з'являється нова сила, яка була готовою взяти на себе відповідальність за майбутнє України, але вже не в складі СРСР. В умовах спроби державного перевороту вище згадані тенденції в суспільно-політичному житті країни дозволили створити власну незалежну державу. Наслідком процесів, які відбувалися в СРСР та УРСР у другій половині 80-х – на початку 90-х років ХХ століття, столо прийняття Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 року "Акту проголошення незалежності України", автором якого став Л.Лук'яненко. Вперше за всю історію українці завоювали право на створення власної держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]