Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIChNI_ZANYaTTYa_TPU_2011_RIK-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

Практичні завдання – розв’яжіть задачі:

Завдання №1.

На приватному підприємстві «Озон» немає колектив­ного договору. На вимогу працівників укласти такий до­говір, директор підприємства заявив, що колективний договір не може бути укладений із-за відсутності на підприємстві профспілкової організації.

Чи правомірна заява директора підприємства?

Хто може бути сторонами колективного договору?

Чи перед­бачена відповідальність за ухилення від укладення трудового договору?

Завдання №2.

На новоствореному підприємстві робота щодо укла­дення колективного договору не була проведена своєчас­но, в зв'язку з цим колективний договір не було укладе­но. Завідуючий відділом Рудан подав заяву про надання йому щорічної відпустки, при цьому він вимагав, щоб крім основної відпустки йому була надана додаткова, оскільки йому встановлений ненормований робочий день. Але у відділі кадрів йому відмовили в наданні до­даткової відпустки, посилаючись на відсутніть докумен­ту, що визначає конкретну тривалість такої відпустки.

Дайте правову оцінку цій ситуації. Яким чином має бути вирішене це питання?

Завдання №3.

Директор авторемонтного підприємства і голова профспілкового комітету склали і підписали колектив­ний договір, після чого наказом по підприємству було оголошено про набрання його чинності.

Чи правомірні дії директора і голови профкому автопідприємства?

Який порядок укладення колективного договору?

Завдання №4.

На колективному підприємстві «Граніт» був розроб­лений та укладений колективний договір, до якого були внесені умови, що суперечать чинному законодавству, в тому числі такі, які поліпшують становище працівників порівняно із законодавством (надають додаткові трудові та соціально-побутові пільги а також додаткові гарантії для працівників).

Чи буде мати чинність такий колективний договір?

Завдання №5.

В дирекції оброблення та перевезення пошти держав­ного підприємства «Укрпошта» був укладений колектив­ний договір, але районною державною адміністрацією за місцем знаходження дирекції було відмовлено в його повідомній реєстрації, посилаючись на те, що дирекція не має статусу юридичної особи.

Чи правомірна така відмова?

Завдання №6.

Члени виробничого кооперативу «Родон», зібравши загальні збори трудового колективу та обравши пред­ставницький орган, вимагали від правління кооперативу укладення колективного договору. Голова правління ко­оперативу відмовився від укладення такого договору, по­силаючись на те, що трудові відносини членів коопера­тиву регулюються статутом кооператву, а не нормами трудового права і укладення колективного договору ста­тутом кооперативу не передбачено.

Чи може бути притягнутий до відповідальності голо­ва правління кооперативу за ухилення від ведення пере­говорів та укладення колективного договору?

Завдання №7.

Профспілковим комітетом ВАТ «Міськрембудреконструкція» при перевірці виконання умов колективного договору було виявлено, що правлінням ВАТ не були виділені кошти на передбачені колективним договором заходи з охорони праці.

Яких заходів згідно чинного законодавства повинен вжити в цьому випадку голова профспікового комітету?

Які наслідки згідно чинного законодавства можуть настати для роботодавця, у разі невиконання ним умов колективного договору?

Завдання №8.

Громадянин Юхимченко, зареєстрований як приватний підприємець без створення юридичної особи, найняв для виконання робіт 25 працівників і запропонував їм укла­сти з ним колективний договір.

Чи буде мати юридичне значення такий колективний договір?

Завдання №9.

На колективному підприємстві «Азот» до складу ро­бочої комісії з підготовки проекту колективного догово­ру, утвореної за наказом директора підприємства, входи­ли: заступник директора, начальник відділу кадрів, го­ловний економіст, головний бухгалтер, інженер з охоро­ни праці.

Рішення комісії щодо проекту колективного договору було прийняте більшістю голосів членів комісії.

Після цього проект колективного договору був узгодже­ний з головою профспілкового комітету та винесений для схвалення на загальні збори трудового колективу. Після схвалення був підписаний директором підпри-ємства та головою профспілкового комітету.

Дайте правову оцінку даній ситуації.

Завдання №10.

При перевірці колективного договору, поданого ВАТ «Меркурій» для повідомної реєстрації, районною дер­жавною адміністрацією була виявлена невідповідність окремих положень цього договору чинному законодавст­ву і в зв'язку з цим райдержадміністрацією було відмов­лено в повідомній реєстрації договору.

Чи правомірно відмовлено в повідомній реєстрації колективного договору?

Який порядок повідомної реєстрації колективних договорів?

Завдання №11.

На приватному підприємстві «Октава» відбулася зміна власника. Новий власник заявив працівникам, що він не погоджується з умовами діючого колективного договору підприємства, укладеного з попереднім власни­ком і в зв'язку з цим скасовує його, водночас запропону­вав терміново укласти новий колективний договір.

Чи правомірні дії нового власника?

Який передбаче­ний законом строк чинності колективного договору?

Завдання №12.

При укладенні колективного договору та схваленні його загальними зборами трудового колективу значна ча­стина працівників, яка складає меншість трудового колективу підприємства, проголосувала «проти» і зажа­дала укладення з ними ще одного - альтернативного колективного договору.

Чи допускається укладення на одному підприємстві декількох колективних договорів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]