Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIChNI_ZANYaTTYa_TPU_2011_RIK-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

Тема 3. Принципи трудового права України (2 год.).

1. Поняття принципів трудового права та їх класифікацію.

2. Принципи, що виражають політику держави в галузі регулювання ринку праці й ефективної зайнятості.

3. Принципи трудового права в галузі встановлення умов праці робітників.

4. Принципи трудового права в галузі регулювання застосування праці найманих робітників.

5. Принципи трудового права в галузі охорони здоров’я і захисту трудових прав робітників.

Методичні вказівки по вивченню теми

Приступаючи до вивчення даної теми, треба з'ясувати, що будь-яка галузь права базується на певних основоположних початках, які відображають її суть, - правових принципах. Вони розрізняються між собою не тільки змістом, але і глибинністю, ступенем обхвату правового простору. Залежно від того, в одній або декількох галузях права діють відповідні принципи, їх можна підрозділити на загальні, міжгалузеві і галузеві принципи. Загальні принципи діють в рамках всієї правової системи, міжгалузеві розповсюджуються на декілька галузей права, галузеві властиві якій-небудь однієї галузі права.

Основні принципи трудового права відображають систему суспільних відносин, що об'єктивно склалася в організації праці. Причому вони діють разом з іншими принципами, які виявляються в трудовому праві не цілком, а лише стосовно регульованих відносин. Тому особливу увагу слід звернути на характерні риси і особливості основних принципів трудового права, а також їх значення в системі трудового законодавства.

Вивчаючи нормативний зміст основних принципів, необхідно розібратися з певним зв'язком між принципами трудового права і суб'єктивними правами і юридичними обов'язками працівників. Розкриваючи зміст основних принципів трудового права, важливо враховувати не тільки положення Кодексу законів про працю України, але і інше чинне вітчизняне і міжнародне законодавство у сфері праці, яке деталізує і доповнює його окремі положення, а також закріплює гарантії реалізації основних принципів трудового права.

Система основних принципів трудового права одержала своє правове закріплення в КЗпП України. Важливо пам'ятати, що основні принципи трудового права, відображаючи суть всього трудового законодавства і визначаючи напрями його розвитку, характеризуються властивими їм особливостями: нормативністю, системністю, економіко-політичною обумовленістю, стабільністю і загальнообов'язковістю.

Особливу увагу слід приділити аналізу таких принципів, як заборона дискримінації у сфері праці і примусової праці (статті 21, 22, 31 КЗпП України), якими закріплюється положення, згідно якому ніхто не може бути обмежений в трудових правах на підставі яких-небудь обставин, не пов'язаних з діловими якостями працівника.

На самостійне опрацювання виносяться питання (3 год.):

  1. Основні права і свободи громадян, закріплені в Конституції України, що визначають принципи регулювання трудових відносин.

  2. Соціальний діалог як принцип правового регулювання трудових відносин.

  3. Принципи міжнародно-правового регулювання праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]