Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

5.3. Підготовка науково-педагогічних та наукових кадрів

Підготовка науково-педагогічних і наукових кадрів в УДУФМТ здійснюється через докторантуру в інших ВНЗ, аспірантуру Університету та з числа здобувачів. Загальна кількість докторантів, аспірантів та здобувачів становить 97 осіб, з них:

  • кількість співробітників, що навчаються в докторантурі – 6;

  • кількість співробітників, що навчаються в аспірантурі – 72;

  • з відривом від виробництва – 26;

  • без відриву від виробництва – 46;

  • кількість здобувачів наукового ступеню – 19.

В Університеті на сьогодні, відповідно до державних завдань, здійснюється підготовка наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації за спеціальностями:

  • 08.00.02 – «Світове господарство і міжнародні економічні відносини» (26 аспірантів та здобувачів);

  • 12.00.11 – «Міжнародне право» (32 аспіранта та здобувачі).

Станом на 01 вересня 2012 року в аспірантурі Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі навчається 50 аспірантів та 8 здобувачів наукового ступеня кандидата наук.

Підготовка в аспірантурі здійснюється за рахунок: коштів Державного бюджету (за державним замовленням), коштів юридичних та фізичних осіб.

Протягом звітного періоду викладачами, здобувачами та аспірантами Університету захищено 5 докторських та 56 кандидатських дисертацій.

Подані документи до захисту до спеціалізованих вчених рад 4 випускниками 2011 року та 2 здобувачами.

Аспірантка кафедри міжнародного права Приліпко Аліна Віталіївна та здобувач цієї ж кафедри Глущенко Андрій Олександрович – члени Науково-навчального центру дослідження міжнародно-правових аспектів морської політики України, приймають участь у науково-дослідній роботі «Міжнародно-правові аспекти регламентації безпеки торговельного мореплавства в процесі реалізації національної морської політики» (реєстраційний номер 0110U004527), 2011 р. Також поза діяльністю Центру зазначена аспірантка та здобувач кафедри міжнародного права є учасниками наступних НДР:

  • «Розробка науково-методичних рекомендацій з підготовки плану заходів із реалізації Морської доктрини України на період до 2035 року» (реєстраційний номер 0110U007427), 2011 р.;

  • «Підготовка рекомендацій до порядку експлуатації та розслідування аварійних подій із суднами флоту рибного господарства, що не підлягають класифікаційному нагляду» (реєстраційний номер 0111U009832), 2011 р.;

  • «Реалізація міжнародних стандартів підготовки та сертифікації штурманів риболовних суден та стандартів із попередження аварій та боротьби за життєздатність суден флоту рибного господарства» (реєстраційний номер 0111U009833), 2011 р.

Аспірантка кафедри міжнародного права Грачова Вікторія Вікторівна у період з 6 по 10 лютого 2012 року на запрошення Центру передового досвіду з питань захисту від тероризму (Centre of Excellence – Defense Against Terrorism, м. Анкара, Туреччина) взяла участь у міжнародному навчальному курсі «Правові аспекти боротьби з тероризмом» («Legal aspects of combating terrorism»), під час якого представила розгорнуту наукову доповідь на тему «Правові інструменти ООН по боротьбі з тероризмом» («UN's legal instruments for combating terrorism»). Доповідь була підготовлена на основі матеріалів першого та другого розділів дисертації аспірантки. Матеріали доповіді Грачової В.В. були включені до електронного збірнику матеріалів курсу «Правові аспекти боротьби з тероризмом», а також були прийняті для публікації на офіційному Інтернет-сайті Центру передового досвіду з питань захисту від тероризму.

Аспірантка кафедри міжнародного права Приліпко Аліна Віталіївна отримала грант на навчання в 2012-2013 рр. за спеціальністю «Морська освіта і навчання» у Всесвітньому морському університеті (м. Мальме, Швеція), діяльність якого здійснюється під егідою Міжнародної морської організації.

Підготовка науково-педагогічних кадрів і наукових кадрів Харківського інституту фінансів УДУФМТ.

На даний час серед викладачів, які на сьогодні працюють в Інституті:

  • 1 докторант

  • 6 аспірантів

  • 7 здобувачів

У 2011–2012 навчальному році. викладачами Інституту захищено 4 дисертації: 3 – кандидатські (викладачі Янковська В. А., Щербань О. Д., Куценко Т. М.) і 1 – докторська (доцент Крутова А. С.).

Адміністрація Одеського інституту фінансів УДУФМТ велику увагу приділяє підвищенню наукового рівня молодих викладачів. Навчаються в аспірантурі 7 викладачів інституту. У 2010 році захистили кандидатські дисертації 3 викладачі кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту, у 2011 році – 3 кандидатські дисертації та 1 докторська дисертація, у 2012 році – 2 кандидатські дисертації та 1 докторська дисертація.

Підготовка науково-педагогічних кадрів і наукових кадрів ОІФ УДУФМТ через аспірантуру, докторантуру та з числа здобувачів в УДУФМТ:

- аспіранти, що навчаються в УДУФМТ – 1 (без відриву від виробництва);

– кількість аспірантів:

- з відривом від виробництва – 2;

- без відриву від виробництва – 4;

- докторантів – 2;

- здобувачів наукового ступеню – 4.

Показники підготовки науково-педагогічних кадрів і наукових кадрів Донецької філії УДУФМТ через аспірантуру ВНЗ, наукових установ надаються у таблиці 5.1.

Таблиця 5.1. Показники підготовки науково-педагогічних кадрів і наукових кадрів Донецької філії УДУФМТ за 2011-2012 н.р.

з/п

Спеціальність (шифр, назва)

Аспірантура з відривом від виробництва (прізвище, ініціали)

Аспірантура без відриву від виробництва (прізвище, ініціали)

Назва установи

1

08.00.09 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит»

Штик Ю.В.

-

Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган – Барановського

2

08.00.03 «Економіка та управління національним господарством»

-

Болгов В.Є.

Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган – Барановського

3

08.00.08 «Гроші, фінанси і кредит»

-

Молохова Я.О.

Державна навчально – наукова установа «Академія фінансового управління»

4

08.00.04 «Економіка і управління підприємствами (за видами економічної діяльності)

-

Нікітін М.М.

Донецький університет економіки та права