Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ректора УДУФМТ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
23.06 Mб
Скачать

6. Міжнародна діяльність

Міжнародна співпраця Університету зосереджується навколо таких напрямів: налагодження зв’язків із зарубіжними організаціями, установами, фондами; моніторинг грантових програм; проведення міжнародних конференцій, симпозіумів, круглих столів; наукове стажування; обмін викладачами та студентами; міжнародний лекторій; організація навчання іноземних громадян тощо.

З метою налагодження міжнародного співробітництва підготовлено та надіслано листи до наступних закордонних вищих навчальних закладів та організацій:

  • Вищих Технологічних Коледжів (Об’єднані Арабські Емірати, Абу-Дабі)

  • Міжнародної Школи Права і Бізнесу (Литва, Вільнюс)

  • Сучасної академії в Мааді (Єгипет, Каїр)

  • Загребської Школи Економіки та Менеджменту, (Хорватія, Загреб)

  • Університету інформаційних технологій та менеджменту (м. Жешов, Польща).

  • Талліннського Університету

  • Санкт-Петербурзького державного університету (Російська Федерація)

  • Економічного університету (Прага)

  • Білоруського державного економічного університету

  • Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)

  • Представництва Європейського Союзу в Україні

  • Американської Ради міжнародної освіти

  • Міжнародного центру перспективних досліджень

Практично всі адресати відреагували на звернення. В даний час триває напрацювання напрямів спільної діяльності.

За звітний період укладено угоди з наступними навчальними закладами:

Назва навчального

закладу, з якими підписано угоди

Країна

Дата підписання

Термін дії

1.

ICN Бізнес-школа

Французька Республіка

2009

5 років

2.

Економічний університет у Вроцлаві

Польська

Республіка

03.09.2009 р.

Безстроковий

3.

Міжнародна школа бізнесу SolBridge Університету Woosong

Республіка

Корея

2009 рік

3 роки+1

4.

Могильовський державний університет ім. А.А. Кулешова

Республіка

Білорусь

М. Могильов

2012

5 років

5.

Алтайський державний університет

Російська

Федерація

м. Барнаул

5.05. 2012

5 років

6.

Афінська філія Університету Індіанаполісу

Грецька

Республіка

м. Афіни

2012

5 років

7.

Магніторським державним технічним університетом

ім. Г.І. Носова

Російська

Федерація

м. Магніторськ

2012

5 років

У стані підготовки проекти угод з Університетом Нікосії (Грецька Республіка, о. Крит) та Економічним університетом в м. Катовіце (Польська Республіка).

З метою підтримки плідних стосунків постійно направлялися вітання з національними святами Надзвичайним і Повноважним Послам, керівникам міжнародних освітніх та наукових програм, керівникам зарубіжних ВНЗ тощо.

Робота по розгортанню міжнародної співпраці Університету триває. Організована робоча зустріч ректорату з науковим представником Ісламської республіки Іран в Білорусі та Україні доктором Алі Бакуі. Обговорювалися питання співробітництва в галузях науки, підготовки фахівців та наукових працівників.

Проведена зустріч студентів та науково-педагогічного складу з представниками посольства Грецької Республіки в Україні та науковцями в галузі фінансового аналізу. У зустрічі, зокрема, взяли участь Надзвичайний i Повноважний Посол Грецької Республіки в Україні Пан Георгіос Георгунтзос, Валерій Іванович Цибух, Надзвичайний і Повноважний посол України в Греції з 2005 по 2010 роки, доктор економічних наук Джордж Даскалеас та інші. Пан Даскалеас прочитав лекцію на тему: «Завоювання ринків на прикладі іноземних валют».

Також прочитана лекція радником з правових питань, керівником проекту боротьби з корупцією департаменту юстиції США – OPDAT США в Україні Джоном Ч. Енгстром з питань юридичного аспекту операцій злиття і поглинання на міжнародному фінансовому ринку для студентів фінансово-економічного факультету.

З метою вивчення можливостей щодо практичного досвіду запровадження подвійного диплому взято участь у міжнародній конференції, що відбулась 26 квітня 2012 року в Київському національному університеті ім. Т.Г. Шевченка за підтримки представників університетів з Білорусії, Росії та Молдови.

Забезпечено участь студентів факультету правознавства та міжнародних відносин в семінарі, що відбувся 16 травня 2012 року в приміщенні посольства США в Україні. У зустрічі зокрема, взяли участь Надзвичайний i Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт, заступник помічника Держсекретаря США – керівник – Бюро з демократії, прав людини і праці Томас Меліа, заступник Голови Місії Ерік Шульц.

Науково-міжнародні зв’язки кафедр Університету

Кафедра міжнародних фінансів проводить спільно з Інститутом світової економіки та міжнародних відносин НАНУ м. Київ наукові дослідження, результати яких застосовуються в науково-практичній діяльності.

Співробітники кафедри світового господарства і міжнародної економічної інтеграції підтримують наукові зв’язки з іншими ВНЗ та установами України і за її межами.

Старший викладач кафедри Сібекіна А.Ю підвищила кваліфікацію в рамках Другого етапу Літньої школи з Європейської інтеграції. У жовтні 2011 року, перебуваючи у Брюсселі, відвідала Європейський Парламент, Раду Європейського Союзу, Європейську Комісію, Соціально-економічний комітет Європейського Парламенту, Комітет Регіонів Європейського Парламенту, брала участь у презентаціях, конференціях, тренінгах.

16 листопада 2011 року доценти кафедри Цесаренко С.І. і Злуніцина Т.В. взяли участь у роботі семінару «Зовнішнє та внутрішнє забезпечення якості вищої освіти», який проходив в Інституті Лідерства Інновацій і Розвитку за участі Філіппе Боуілірд (Philippe Bouillard), габілітований доктор (з 2004 р.), професор кафедри інженерії Університету Лібре Брюсселя (Université Libre de Bruxelles), Бельгія, колишній член Агентства з якості (AEQES).

УДУФМТ та його структурні підрозділи плідно співпрацюють із зарубіжними партнерами.

Так, кафедра обліку, аудиту і статистики плідно співпрацює у сфері виконання науково-дослідних робіт з «Академією фінансового управління» Міністерства фінансів України. Підтримує наукові творчі зв’язки, проводить спільні наукові розробки з обліку, аудиту та статистики з наступними закордонними вузами: Вроцлавським економічним університетом (Польща), Університетом «Люблінська політехніка» (Польща), Берлінською школою економіки (Німеччина), Міжнародним статистичним інститутом (Нідерланди), Московським державним університетом імені М. Ломоносова (Росія), Санкт-Петербурзьким університетом економіки і фінансів імені Вознесенського (Росія).

Кафедра вищої математики та інформатики підтримує тісні наукові зв’язки з університетом Гумбольдта в м. Берліні (Німеччина), факультет економіки і менеджменту, кафедрою статистики та економетрії. Неодноразово викладачі кафедри брали участь у семінарах зазначеного Університету.

Здійснено переклад інформаційних матеріалів до міжнародних конференцій, які були організовані та проведені УДУФМТ, з подальшим спрямуванням до іноземних партнерів про можливість участі в них.

Представниками Університету Чобітько М.Г., Моторин Р.М., Белоус Н.Д., Лещій Л.А., Шип Н.А., Нетесаний Ю.В. взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Акмеология – наука ХХІ века: повышение качества образования и развитие профессионализма», VІ Українсько-Польській науковій конференції «Кількісні методи в обліку і фінансах», IV Міжнародній науковій конференції, Міжнародній науково-практичній конференції «Августовские чтения – 2012».

В Університеті значна увага приділяється організації навчання іноземних громадян. В даний час навчається 22 іноземних громадянина з таких країн, як Російська Федерація, Республіка Азербайджан, Республіка Вірменія, Республіка Туркменістан.

З метою збільшення кількості потенційних іноземних студентів проводилась активна профорієнтаційна робота. Підготовлені та розіслані рекламні матеріали до інформаційних агентств: MMC «MUASIR TEHSIL MERKEZI» (Азербайджан), Молодежного Информационного Центра ОКНО В МИР (Молдова), Alem Education (Казахстан) з метою розповсюдженню інформації про можливість навчання в Університеті іноземних громадян. Розповсюджувались рекламні буклети через Міністерство закордонних справ України та Посольства іноземних держав в Україні. Розміщено рекламну статтю в довіднику Higher Education in Ukraine. Активно проводилась виховна робота з іноземними студентами – відвідували театри, музеї.

Харківський інститут фінансів УДУФМТ активно співпрацює з іноземними вищими навчальними закладами:

  • Бєлгородським інженерно-економічним інститутом (м. Бєлгород, Російська Федерація);

  • Бєлгородським університетом коперації, економіки та права (м. Бєлгород, Російська Федерація);

  • Белгородським державним технологічним університетом ім. В.Г. Шухова (м. Бєлгород, Російська Федерація);

  • Університетом менеджменту та бізнесу (м. Вільнюс, Литва);

  • Бєлгородським університетом споживчої кооперації (м. Бєлгород, Російська Федерація);

  • Білоруським торговельно-економічним університетом споживчої кооперації (м. Гомель, Білорусь);

  • Вищої школою бізнесу та фінансів (м. Рига, Латвія);

  • Каунаським технологічним університетом (м. Каунас, Литва);

  • Курським інститутом менеджменту, економіки та бізнесу (м. Курськ, Російська Федерація);

  • Мінським інститутом управління (м. Мінськ, Білорусь);

  • Університетом Мансура (м. Мансура, Єгипет);

  • Полоцьким державним університетом (м. Новополоцьк, Білорусь);

  • Краківським економічним університетом (м. Краків, Польща).

Міжнародна діяльність Одеського інституту фінансів УДУФМТ:

  • Продовжено співробітництво з Державною вищою техніко-економічною школою в м. Ярослав (Польща). Студенти ОІФ УДУФМТ прийняли участь в Літніх школах, які проводяться в PWSTE. Студенти з PWSTE відвідали Одесу.

  • Укладений договір про дружбу та співробітництво з Університетом Никосії.

  • Проводиться практична робота по створенню можливості проходження навчання студентами ОІФ УДУФМТ по програмі спеціальності «Accounting» Університету Нікосії з отриманням відповідного диплому вказаного університету.

Партнерами ОІФ УДУФМТ є:

  • Технічний університет м. Варна (Болгарія):

Договір про творче наукове співробітництво між Технічним університетом Варни та Одеським інститутом фінансів УДУФМТ на 2006-2011 рр. (з наступним продовженням).

  • Вища професійна школа в м. Яроцлав (Польська Республіка):

Договір про співробітництво між Вищою професійною школою в м. Яроцлав та Одеським інститутом фінансів УДУФМТ на 2008-2011 рр. (з наступним продовженням).

  • Каліфорнійський державний університет (США):

Угода про співробітництво між Каліфорнійським державним університетом та Одеським інститутом фінансів УДУФМТ на 2006-2011 рр. (з наступним продовженням)

  • Університет ім. Палацького в м. Оломоуць (Чеська Республіка):

Договір про співробітництво між університетом ім. Палацького в м. Оломоуць та Одеським інститутом фінансів УДУФМТ на 2006-2011 рр. з наступним продовженням.

У 2011 році підписано угоду про співпрацю між Одеським інститутом фінансів УДУФМТ та Місією Європейського Союзу по прикордонній допомозі Молдові та Україні (EUBAM) та з партнерськими університетами Одеси. Згідно з підписаною угодою студентами ОІФ був прослуханий курс «Межі Європи ».