Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальногеографычны карти методичка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
962.05 Кб
Скачать

Завдання 2.4.2. Створення фрагменту карти для початкової школи

(2 академічні години)

Мета завдання: визначення змісту фізичної карти для підручника «Природознавство» для 5 класу (карта складається на ту ж територію, що і карта для вузів); відпрацювання прийомів генералізації різних елементів в залежності від призначення карти при умові настільного використання; вибір умовних знаків і оформлення карти з урахунком традицій шкільної картографії.

Порядок виконання. Вивчення змісту підручника «Природознавство» для 5 класу стосовно відображеної території, а також фізичних карт в атласах для 5 класу; визначення елементів змісту карти; написання редакційних вказівок (географічна довідка в узагальненому вигляді) із вказівкою цензів і норм відбору всіх елементів, окремо обумовлюється генералізація рельєфу (форми, рисунок горизонталей, додаткові умовні знаки); розробка кольорової шкали у відповідності до вимог навантаження та читаності; виконання фрагменту карти.

Результат. Два фрагменти карти на одну і ту ж територію, але для різних користувачів (студентів і школярів середніх класів), які повинні бути створені за бланковим варіантом гіпсометричної карти масштабу 1:2 500 000.

Тема 3. Удосконалення загальногеографічних карт

Завдання 3.1. Вивчення процесу удосконалення топографічних карт

(2 академічні години)

Мета завдання: Аналіз змін змісту і удосконалення умовних знаків топографічних карт за 50 або 100 років, шляхом виділення якісних і кількісних змін відображених об’єктів і явищ.

Результат роботи повинен бути представлений у вигляді таблиці і тексту з аналізом одного із елементів топографічної карти

Приблизний план аналізу (для 50-річного періоду):

    1. Прослідкувати за набором таблиць умовних знаків топографічних карт масштабів 1 : 25 000, 1 : 50 000, 1 : 100 000 різних років видання (1940, 1946, 1951, 1959, 1963, 1973, 1983 рр.) особливості зображення одного із елементів змісту топографічної карти.

    2. Проаналізувати зміни в зображенні вибраного елементу змісту карти – графічні, оформлювальні, якісні.

    3. Відмітити об’єкти, які з’явились (окремі природні і антропогенні)

    4. Виявити принципи, які покладені в основу удосконалення топографічних карт.

    5. Сформулювати доцільність зміни для відображення цього елементу змісту карти у зв’язку із сучасним станом вивчення місцевості, вимоги до карт зі сторони користувачів і у зв’язку з розвитком комп’ютерної картографії.

При написанні реферату звернути увагу на наступні моменти:

  • зміни вимог до відображення даного елементу на карті;

  • внесення в зміст карт зображення нових елементів;

  • зміни в умовних позначенням вибраного елемента;

  • внесення якісних і кількісних характеристик.

Завдання 3.2. Розробка змісту спеціалізованої топографічної карти

(2 академічні години)

Мета завдання: обґрунтування доцільності підготовки спеціалізованої топографічної карти для визначеного кола споживачів; розробка додаткового змісту спеціалізованої топографічної карти; розгляд можливостей використання основного топографічного змісту карти для практичних цілей.

Результат: система умовних позначень, зразок карти. В тексті повинні бути сформульовані пропозиції щодо математичної основи (зокрема, по нарізці і компоновці), детальності картографічної основи, кольоровому оформленню.

Можливі теми спеціалізації топографічних карт:

  • сільське господарство;

  • орієнтування;

  • геологорозвідувальні роботи;

  • землеустрій;

  • туризм;

  • сезонність (зимовий, весняний, осінній варіанти);

  • культурно-історичне призначення;

  • охорона природи

Можлива деталізація завдань (розроблено для студентів КНУ імені Тараса Шевченка) (табл. 3).

Таблиця 3