Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будова ПК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.67 Mб
Скачать

Принтери

Принтери - це пристрої для виведення інформації на тверді копії (папір, плівки, тканину та ін). Всі друкуючі пристрої поділяють на:

• послідовні, друкують на твердій копії посимвольно;

стрічкові, друк здійснюється пострічково;

• сторіночні, друк здійснюється посторінкове.

В свою чергу в кожній групі можна виділити принтери ударної (impact) і безударної (nonimpact) дії. Принтери ударної дії поділяють на матричні і символьні (на сьогоднішній день практично не використовуються). Коли говорять про матричні (matrix) принтери (мал. 1.24), то мова йде про пристрої ударної дії (impact dot matrix), наприклад всім відомі моделі Epson, Oki, Star і Microline.

В послідовних ударних матричних принтерах зображення формується з точок, які утворюються внаслідок ударів голок по фарбуючій стрічці. Голки розміщено у вертикальний ряд (два ряди) в головці. Кожна з голок є сердечником електромагніту. Електромагніт в певний момент виштовхує голку, яка вдаряє по стрічці. Матричні принтери, в залежності від кількості голок, поділяють на 9, 18 та 24-голкові.

Д о пристроїв безударної дії відносять струменеві та лазерні принтери, оскільки в цих пристроях виконуючий механізм не торкається паперу. Вони працюють практично безшумно, що є однією з переваг порівняно з ударними. Струменеві чорнильні принтери (мал. 1.25) використовують "бульбашкову" технологію, або п'єзоефект.

У чорнильних струменевих принтерах так, як і в послідовних матричних, друкуюча головка рухається тільки в горизонтальному напрямку, а папір кроково - вертикально. На друкуючій головці розміщені сопла (вертикальні отвори), через які розбрискуються мікрокраплі чорнила. Кількість сопел у різних моделях принтерів, як правило, може коливатися від 12 до 64. Оскільки діаметр кожного сопла досить малий, то зображення отримуємо значно чіткіше, порівняно з матричними.

В наш час великого поширення набувають лазерні (laser) принтери (мал. 1.26). Вони використовують електрографічний принцип створення зображення. Процес створення такого зображення включає в себе створення макету зображення на барабані чи планшеті і його перенесення на папір. Найбільш важливими частинами лазерного принтера є фотопровідний елемент (друкуючий барабан, планшет), напівпровідниковий лазер і прецизійна оптико-механічна система, що переміщує лазерний промінь.

Напівпровідниковий лазер генерує тонкий світловий промінь, який, відбиваючись від дзеркала, формує зображення на світлочутливому фотоприймальному барабані. Барабанові заздалегідь надається деякий статичний заряд. На нього наносять спеціальний порошок -тонер. Коли лазерний промінь попадає на барабан, він розплавляє частинки тонера, при цьоому, ті, що освітлені і не освітлені лазером, мають різний заряд. В залежності від того, як (позитивно чи негативно) заряджені частинки тонера, вони будуть притягуватись і прилипати до барабана тільки в місцях з різнойменним зарядом. Для отримання зображення лазер повинен включатися і виключатися, що забезпечується спеціальною керуючою електронікою принтера. Дзеркало, що обертається, повертає промінь лазера на нову стрічку. Після формування кожної нової стрічки спеціальний прецизійний двигун повертає барабан так, щоб можна було формувати наступну стрічку.

Коли зображення на барабані побудовано, листок, що подається, заряджається таким чином, що частинки тонера з барабану притягуються до паперу. Після цього зображення закріплюється на твердій копії за рахунок нагрівання частинок тонера до

температури плавлення. Остаточну фіксацію зображення здійснюють спеціальні гумові валики, притискаючи розплавлений тонер до паперу.

К рім лазерних використовують, так звані LED - принтери (Light Emitting Diode). Системою, яка формує зображення, в таких пристроях, є ряд найдрібніших світлодіодів. В даному випадку не потрібна складна оптична система, що рухає дзеркала і лінзи. Стрічка зображення, на світлочутливому барабані, формується одночасно.

На сьогоднішній день важливою характеристикою принтерів є можливість кольорового друку. Принципи кольорового друку, в струменевих і лазерних принтерах, схожі з принципом традиційного чорно-білого друку. Особливістю кольрового друку є використання декількох основних кольорів фарби чи тонеру, що при змішуванні утворюють різні кольори та відтінки.

Крім вищенаведених видів кольорового друку використовують ще одну технологію: термосублімацію барвника (dye sublimation).

Принцип роботи принтерів з термосублімацією полягає у нагріванні елементів друкуючої головки до температури біля 400°С. Під сублімацією розуміють перехід речовини з твердого стану в газоподібний, проминувши стадію рідини. Таким чином, порція барвника сублімує з основи і осідає на твердій копії. Регулюючи температуру можна змінювати інтенсивність барвника. Комбінацією кольорів барвника можна підібрати практично будь-яку кольорову палітру. Ця технологія використовується практично тільки для кольорового Друку. Принтери, які її реалізують відносяться до класу принтерів високої якості (high-end).

Якість принтера, в основному визначається його роздільною здатністю. Роздільна здатність визначається в dpi (dot per inch), що відповідає кількості точок зображення на 1 дюйм. Для деяких моделей принтерів роздільна здатність визначається окремо по вертикалі і горизонталі аркуша.

Найнижчу якість, за цим показником, забезпечують матричні принтери - до 200 dpi (в середньому 100-120 dpi). Струменеві принтери досягають роздільної здатності до 1400 dpi. Слід відмітити, що така висока роздільна здатність може бути досягнута в струменевих принтерах, тільки при використанні високоякісного паперу. Для друку високоякісних зображень використовують спеціальні фотопринтери (наприклад Fargo FotoFun) і спеціальний фотопапір. Найвищу якість забезпечують лазерні принтери - до 2500 dpi.

Перевагами лазерних принтерів є також висока швидкодія, що визначається кількістю роздрукованих сторінок за хвилину та можливість друку, крім паперу, на плівках та інших твердих копіях.

П ри друку документів великих об'ємів важливим є спосіб подачі паперу. Матричні принтери, як правило, використовують ручну подачу паперу, але мають можливість друку на рулонах. Сучасні струменеві, лазерні та деякі матричні принтери обладнані лотком для автоматичної подачі паперу на 50-200 аркушів.

Варто вказати на те, що вартість розхідних матеріалів для матричних принтерів значно нижча, порівняно з іншими типами принтерів.

Інколи важливим параметром для користувача є максимальний формат твердої копії, яку підтримує певний тип принтера. Переважно принтери обмежують формат друку А4 (21 Ох 297 мм), або A3 (297х420 мм). Для виводу текстової чи графічної інформації на більші формати переважно використовують плоттери.