Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будова ПК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.67 Mб
Скачать

Миші та трекболи

Т рекболи і миші є координатними пристроями вводу інформації в ПК. Першу комп'ютерну мишку в 1963 році створив вчений Дуглас Енджельбарту в Стенфордському дослідницькому центрі. Перший трекбол був створений набагато пізніше на фірмі Logitech.

Зараз на комп'ютерному ринку найбільшого поширення набули миші (мал. 1.18.a): Microsoft Mouse, Logitech Mouse, Genius Mouse і Mouse System. Більшість фірм, які випускають подібні прилади, забезпечують їх сумісність або з Microsoft Mouse (дві керуючих кнопки), або з Mouse System (три керуючі кнопки). Відповідно до цього мишки поділяють на одно -, дво - та трикнопкові.

Своєю популярністю маніпулятор миша зобов'язаний значному поширенню прикладних графічних систем та графічного інтерфейсу користувача. З допомогою миші зручно керувати об'єктами, вікнами, працювати з меню, кнопками, піктограми і т.д.

Миша складається з корпусу, в якому розміщено рухому кульку, що котиться по плоскій поверхні. Кулька контактує з роликами, осі обертання яких розміщені у взаємоперпендикулярному напрямку. Переміщення мишки в певному напрямку спричиняє обертання роликів на певні кути. До кожного з роликів приєднано крильчатку, яка є елементом давача переміщень. Переважно в якості давача переміщень використовують оптопари: світлодіод-фотодіод. Така пара розміщується по різні сторони крильчатки (диска з прорізами). Порядок, в якому освітлюються фоточутливі елементи, визначає напрям переміщення мишки, а частота імпульсів - швидкість. Сигнали з фотодіодів сприймаються і обробляються спеціальною мікросхемою, яка передає їх на процесор. Переміщення миші по поверхні приводить до відповідного переміщення курсора на екрані дисплею.

Сьогодні не всі мишки використовують однаковий спосіб переміщення. Наприклад, мишка Honeywell має унікальний запатентований дизайн. Замість звичайної кульки ця мишка має дві "ніжки". Ці "ніжки" є частиною X-Y-механізму оптико-механічного шифратора. Та існують і повністю "оптичні" мишки, які використовують тільки своєрідний механічний контакт з поверхнею спеціального планшета.

Існує три основних варіанти під'єднання мишки. Найбільш розповсюдженим є підключення через послідовний порт (стандарт RS - 232С, ЕІА- 232D). Менш поширені мишки з шинним інтерфейсом (bus-mouse) від фірми Microsoft. Для підключення їх потрібен спеціальний інтерфейс або "мишачий" порт. Третім різновидом є мишки в стилі PS/2, які використовувались в комп'ютерах аналогічної серії, а в наш час є стандартом для портативних комп'ютерів. Для їх підключення, на відміну від К8-232С просто використовують інший роз'єм (miniDIN6).

Кожна миша, що підключається через послідовний порт, на своєму "хвості" (кабелі) має роз'єм типу DB-9. В деяких випадках в комплект з мишкою входить і перехідний пристрій з DB-9 на ОВ-25, оскільки на окремих ПК послідовний порт має саме такий роз'єм.

Особливим типом інтерфейсу є зв'язок на основі інфрачервоних портів. Перевагою такого з'єднання є безкабельний зв'язок, але при цьому необхідно дотримуватись зони прямої видимості.

Трекбол являє собою "перевернуту" мишку (мал. 1.18. б), тобто в трекболі рухається не сам корпус пристрою, а тільки його кулька. Це дозволяє значно збільшити можливості керування курсором.

Як правило, в портативних комп'ютерах (Notebook) в якості такого пристрою, частіше використовується не мишка, а трекбол. Трекболи для Notebook бувають вмонтовані і зовнішні. Вмонтовані можуть знаходитись на передній панелі, поряд з екраном, справа або знизу від клавіатури. Зовнішні трекболи підключаються через спеціальний порт без кабеля, або кріпляться до корпусу спеціальною кліпсою, яка до відповідного інтерфейсу підключається кабелем.

Все частіше в портативних комп'ютерах для керування курсором використовуються такі "екзотичні" пристрої, як Mouse Point (або Pointing Stick) і Touch Pad. Перший з них, схожий на кнопку, яка знаходиться (не завжди) в полі алфавітно-цифрових клавіш, і є своєрідним перетворювачем тиску-переміщення. Натискування кнопки в тому чи іншому напрямку відповідає аналогічному переміщенню курсору на екрані. Touch Pad представляє собою сенсорну площадку, по якій потрібно водити або спеціальною паличкою, або пальцем, який заміняє в цьому випадку рухому частину маніпулятора.

, В сучасних графічних пакетах знаходять своє застосування миші, які мають зворотній зв'язок об'єкта з користувачем. Впливаючи на поверхню долоні руки, вони дозволяють відчувати текстуру об'єкту.