Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора модуль №1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

20. Ймовірність виникнення характеристичного рентгенівського випромінювання.

Оскільки енергія електрона на кожній оболонці чітко визначена, то мінімальна енергія, яка потрібна для вилучення його з оболонки, теж має точно визначену величину. Вона отримала назву критичної енергії іонізації. Для кожної оболонки та підоболонки критична енергія іонізації (Екр) має свою величину (таблиця 1.2).

Енергія рентгенівського кванта завжди буде меншою критичної. Це пов’язано з тим, що енергія передається зв’язаному електрону для того, щоб вилучити його за межі атома, а енергія кванта випромінювання дорівнює різниці енергій між переходами. Критична енергія іонізації є важливим параметром при визначенні інтенсивності лінії рентгенівського випромінювання та ймовірності їх утворення.

Ймовірність утворення ліній кожної серії, а також ліній у рамках однієї серії є різною. Найбільшу ймовірність утворення має рентгенівське випромінювання К-серії, далі ймовірність зменшується при зміні номера серії. У рамках однієї серії найбільшу ймовірність мають -лінії. Наприклад, ймовірність утворення К - лінії у 10 разів нижча ймовірності утворення К - лінії. Таким чином, інтенсивність лінії буде більшою для тієї серії, ймовірність утворення якої вища.

21. Інтенсивність рентгенівського випромінювання.

Інтенсивність характеристичного рентгенівського випромінювання Iх виражається за допомогою співвідношення (1.27). З урахуванням співвідношення (1.20) відношення пік/фон матиме вигляд

Припускаючи, що мінімальна енергія безперервного спектра буде дорівнювати критичній енергії іонізації, останнє співвідношення можна привести до вигляду (1.28)

Відношення пік/фон збільш. зі зрост. різниці (Е0 – Екр). Оскільки чутливість приладу зрос. зі збільш. відношення пік/фон, то, здавалося б, вигідно при проведенні досліджень з рентгенівського мікроаналізу робити якомога більшою різницю Е0 – Екр за рахунок збільшення енергії пучка Е0. Але зі збільшенням Е0 зростає глибина регенерації характеристичного рентгенівського випромінювання, і рентгенівський промінь при виході зі зразка зазнає більшого поглинання. Це означає, що величина сигналу зменшиться, а чутливість приладу впаде.

22. Глибина генерації та густина характеристичного рентгенівського випромінювання.

Аналізуючи (1.29), можна зробити висновок, що при збільшенні Z та ρ мішені глибина регенерації рентгенівського випромінювання (R) зменшується.

Область регенерації цього випромінювання огинається площиною з потенціалом, який дорівнює Екр. Розмір області, з якої регенерується характеристичне рентгенівське випромінювання, менший порівняно з розміром області взаємодії, але густина регенерації (γ) не постійна з глибиною. Це пов’язано з числом та довжиною траєкторій електронів пучка, що рухаються у мішені.

Рисунок 1.21 – Розподіл густини характеристичного рентгенівського випромінювання за глибиною регенерації

При проходженні рентгенівського випромінювання з енергією Е та початковою інтенсивністю I0 через товщу матеріалу Q з густиною інтенсивність зменшується за законом (1.30)

Рисунок 1.22 – Якісна залежність масового коефіцієнта поглинання від енергії рентгенівського кванта

Е* відповідає енергії, яка потрібна для вилучення електрона з оболонки (кра поглинання, 6 … 8 кеВ у металах)