Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішньоекономічна діяльність підприємства Ден...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Тема 1. Входження України до світогосподарського процесу

Мета роботи: засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про правові основи здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами України; прогнозування перспектив розвитку зовнішньоекономічних зв’язків

План вивчення теми

  1. Правові основи здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами в Україні.

  2. Перспективи розвитку зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

  3. Принципи здійснення зовнішньоекономічної діяльності

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Щоб оволодіти певною мірою знаннями в галузі здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами, слід починати з аналізу правової бази, яка на цей час забезпечує і обумовлює розвиток зовнішньоекономічних зв’язків в нашій державі.

Зовнішньоекономічна діяльність в Україні регулюється законами і нормативними актами, які приймає Верховна Рада України, Наказами Президента і Декретами Кабінету Міністрів України.

З метою правильного тлумачення цього закону має сенс зосередження на найбільш принципових положеннях.

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

  1. Вкажіть, створення яких політико-правових та соціально-економічних передумов може сприяти швидкій інтеграції України в систему світогосподарських відносин?

  2. Які інфраструктурні передумови забезпечують плідний розвиток сучасних світових господарських зв’язків?

  3. Наведіть приклади і обумовте історичні етапи економічної інтеграції України в систему світової економіки.

  4. Опишіть зовнішньоекономічну діяльність України під час перебування її у складі СРСР.

  5. Обґрунтуйте необхідність розвитку інтеграційних процесів за умов отримання незалежності Україною.

  6. Охарактеризуйте положення законодавчих актів, які використовують суб’єкти підприємництва для здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

  7. Назвіть принципи здійснення зовнішньоекономічної діяльності згідно з Законом України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16.04.1991 р.

  8. Які, на вашу думку, економічні реформи сприятимуть розвитку зовнішньоекономічної діяльності в Україні на сучасному етапі?

  9. Обґрунтуйте перспективи розвитку зовнішньоекономічної діяльності України. Які напрямки зовнішньоекономічної політики вважаються найбільш впливовими і чому?

Література

3, 6, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 18

Тема 2. Організація управління зовнішньоекономічною діяльністю в Україні

Мета роботи: засвоєння, закріплення та систематизація знань про різні форми зовнішньоекономічної діяльності, виявлення перспектив розвитку в Україні для кожної з них.

План вивчення теми

  1. Види зовнішньоекономічних операцій в законі України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16.04.1991 р.

  2. Зовнішньоторгові операції в зовнішньоекономічній діяльності підприємства, їх сутність та призначення.

  3. Сутність та перспективи розвитку виробничих зовнішньоекономічних операцій.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” визначає види зовнішньоекономічної діяльності, які здійснюють суб’єкти цієї діяльності, а саме:

  1. Експорт-імпорт товарів, капіталу та робочої сили.

  2. Надання суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України послуг іноземним суб’єктам господарської діяльності, в тому числі: виробничих, транспортно-експедиційних, страхових, консультаційних, маркетингових, посередницьких, брокерських, агентських, консигнаційних, управлінських, аудиторських, туристичних та інших, які не заперечують законодавству України.

  3. Наукова, науково-технічна, виробнича, навчальна та інша кооперація з іноземними суб’єктами господарської діяльності; навчання й підготовка спеціалістів на комерційній основі.

  4. Міжнародні фінансові операції з цінними паперами.

  5. Кредитні й розрахункові операції між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб’єктами господарської діяльності.

  6. Спільна підприємницька діяльність між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб’єктами господарської діяльності, яка припускає створення спільних підприємств різних видів і форм, проведення спільних господарських операцій і спільне володіння майном як на території України, так і за її межами.

  7. Підприємницька діяльність на території України, пов’язана з наданням ліцензій, патентів, ноу-хау, торгових марок та інших нематеріальних об’єктів власності з боку іноземних суб’єктів господарської діяльності.