Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sotnik Hovanskij.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.4 Mб
Скачать

1 Планово-попереджувальний ремонт (ппр) перед-

бачає комплекс робіт:

- огляд; перевірку та випробування обладнання;

- ремонт та заміну вузлів і деталей.

В результаті такого ремонту технічні та економічні по-

казники обладнання стають близькими до проектних, що забезпечує надійну та економічну роботу обладнання. Ос- новний принцип ППР – ремонт обладнання до початку йо- го інтенсивного зносшення та попередження аварій, а не ліквідації її наслідків.

2 Поточний ремонт.

Необхідність у поточному ремонті виявляється при кон- трольно-оглядових операціях та в процесі експлуатації машин і обладнання. Мета такого ремонту – забезпечити надійну роботу обладнання до чергового планового ремон- ту. При поточному ремонті проводять нескладні операції із розкладання, складання, регулювання вузлів, заміни де- яких деталей.

3 Розширений поточний ремонт (середній ремонт)

відрізняється від поточного більшим обсягом робіт. При цьому ремонті проводиться заміна деталей та вузлів, котрі не зможуть нормально працювати до чергового капіталь- ного ремонту; перевірка та за необхідності, налагодження систем управління, регулювання та автоматики.

4 Капітальний ремонт – відновлення початкових яко-

стей непридатної для подальшої експлуатації із заданими параметрами машини, обладнання. Капітальний ремонт має гарантувати термін служби машини впродовж визна- ченого міжремонтного періоду за умови її належного тех- нічного обслуговування, проведення поточного ремонту та експлуатації згідно із затвердженими інструкціями та екс- плуатаційними характеристиками. Обладнання може бути виведене у капітальний ремонт, якщо більша частина його основних вузлів потребує відновлення, технічний стан об- ладнання погіршується у зв’язку зі зниженням надійності більшості його вузлів. Періодичність (період) між двома

капітальними ремонтами агрегату, обладнання називають міжремонтним періодом, а період між початком одного капітального ремонту агрегату та початком чеогового за ним капітального ремонту – ремонтним циклом цього аг- регату.

Ремонтний цикл

КР1

ПР1

СР1 ПР2 КР2

Міжремонтний цикл

КР1, КР2 – капітальні ремонти;

ПР1, ПР2 – поточні ремонти;

Ср середній ремонт.

Рисунок 3.3 Ремонтний цикл агрегату

Ремонтні цикли обладнання нормуються. Ці нормативі регламентують періодичність та трудомісткість різного виду ремонтів та технічного обслуговування (структуру ремонтного циклу), чисельність ремонтного персоналу, ва- ртість робіт. У процесі виконання капітального ремонту може бути проведена також реконструкція або модерніза- ція обладнання з метою усунення не тільки фізичного а й морального зношення.

Моральне зношення – зменшення вартості діючого об- ладнання під дією технічного прогресу. Поява нових більш досконалих машин приводить до зниження вартості раніше виготовлених (поява машин з більшим ККД, зниженою ма- теріаломісткістю).

Способи ремонтного обслуговування:

- господарський – всі ремонтні роботи виконуються зу-

силлями та засобами самих підприємств;

- підрядний – ремонтні роботи виконуються зусиллями та засобами спеціалізованих організацій (центральні ремонтні організації енергосистем);

- змішаний – частина ремонтних робіт виконується під- приємством власними зусиллями, частина – зусиллями підрядної спеціалізованої організації.

Раціональний вибір способу ремонтного обслуговуван-

ня треба розглядати у кожному конкретному випадку з урахуванням можливостей підприємства, його економічні- стю та технічного стану обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]