Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 СИСТЕМИ ЯКОСТІ В СТАНДАРТАХ ISО СЕРІЇ 90...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Isо 9001:2000 базується на восьми принципах управління якістю, які наведені в розділі 7. Застосування цих принципів призвело до таких змін:

В новій версії ISО 9001 має цілком нову структуру, у якій більше не використовуються так звані "20 елементів ", а враховано "процесний" підхід, більш схожий на спосіб управління, який застосовує більшість підприємств;

У наголос робиться на вимогах до системи управління якістю, а не до системи забезпечення якості;

У відтепер існує краще розуміння того, що виготовлення від­повідної продукції і надання відповідних послуг включено в систему управління якістю і становить її складову частину;

У в новій версії існує лише один стандарт з вимогами до сис­теми управління, а саме ISО 9001, тим часом як раніше існували три стандарти з вимогами: ІЗО 9001, ІЗО 9002 та ІЗО 9003;

Isо 9001:2000 використовує більш логічну термінологію, зокрема щодо опису ланцюга постачання і використання відповідних термінів:

в новій версії існує чіткий зв 'язок між: системою управління якістю і постачанням відповідної продукції та/або наданням відповідних послуг;

У висувається більше вимог, пов'язаних із зобов'язанням та участю найвищого керівництва у розробленні, впровадженні та поліпшенні системи управління якістю;

приділяється більше уваги взаємодії між; організацією і за­мовником для відстеження та підвищення задоволеності замовника;

встановлено зв 'язки між: різними видами діяльності з ана­лізу та оцінювання для забезпечення постійного поліпшення резуль­тативності системи управління якістю;

досягнуто більшої сумісності з стандартами ISО серії 14000 на систему екологічного керування;

У в новій версії необхідною умовою є забезпечення компетент­ності персоналу для виконання роботи, яку йому доручають;

кількість задокументованих методик, яких тепер вимагає ISО 9001, зменшена з 18 до 6, і, таким чином, відповідальність за визначення та розроблення додаткових документів, необхідних для підприємницької діяльності, перекладено на підприємство;

У наголошено на важливості збирання та аналізу даних, пов 'язаних функціонуванням системи управління якістю.

Перераховані переваги дозволяють правильно вибрати систему управління якістю підприємства.

Структура стандарту isо 9000:2000

Стандарт описує основні положення систем управління якістю, які є предметом стандартів серії ISО 9000 і визначає відповідні терміни.

Якщо в попередніх версіях стандартів серії ISО 9000 фігурувало 20 елементів систем якості, у версії 2000 року основні положення систем управління якістю згруповані в 12 основних пунктах:

доцільність систем управління якістю;

вимоги до систем управління якістю і вимоги до продукції;

підхід до систем управління якістю;

процесний підхід;

політика і цілі у сфері якості;

роль найвищого керівництва в системі управління якістю;

документація;

оцінювання систем управління якістю;

постійне поліпшення;

роль статистичних методів;

системи управління якістю та інші об 'єкти системи управління;

взаємозв'язок між системами управління якістю та моделями досконалості.

Звертаємо увагу на те, що елементи системи якості стали більш універсальними. З'явився новий елемент (положення), який встановлює взаємозв'язок між системами управління якістю та моделями досконалості. Як і в стандартах серії ISО 901)0, так і в моделях досконалості організації, підходи до систем управління якістю ґрунтуються на єдиних принципах. Обидва підходи:

а) дають змогу організації виявити її сильні та слабкі сторони;

б) передбачають заходи щодо оцінювання у порівнянні з уза­гальненими моделями;

в) забезпечують основу для постійного поліпшення;

г) передбачають заходи щодо зовнішнього визнання.

Різниця між підходами до систем управління якістю в стандартах серії ISО 9000 та в моделях досконалості полягає в їхній сфері застосування Стандарти серії ISО 9000 містять вимоги до систем управління Якістю і методичні рекомендації щодо поліпшення показників діяльності; оцінювання систем управління якістю визначає виконання цих вимог. Моделі досконалості містять критерії, які дають змог)' проводити порівняльне оцінювання показників діяльності організації, і це є застосовним до всіх видів діяльності та всіх зацікавлених сторін організації. Критерії оцінювання в моделях досконалості забезпечують організації підставу для порівняння показників її діяльності з показниками діяльності інших організацій.

Структура стандарту ІSО 9001:2009

Стандарт ISО 9001 містить вимоги до системи управління якістю (СУЯ) і може бути використаний для оцінки здатності організації задовольняти власні вимоги, а також вимоги споживачів і органів нагляду. Він ґрунтується на методології РОСА "Плануй-Роби-Перевіряіі-Впливай", що допомагає організації створювати, впроваджувати, контролювати й вимірювати її процеси для досягнення бажаних результатів, а також постійно поліпшувати свою діяльність шляхом здійснення відповідних

дій.

Стандарт ISО 9001 складається з восьми розділів: область застосування, нормативні посилання, терміни та визначення, система управління якістю, відповідальність керівництва, управління ресурсами, створення продукції, а також виміри, аналіз і поліпшення. В перших трьох розділах представлена загальна інформація про стандарт, а в наступних п'яти зазначено, що слід затвердити.

Розділ 1 'Область застосування ". У ньому встановлено, що

організація повинна задовольняти вимоги споживача й регулюючих органів, забезпечити, щоб її співробітники виконували процедури й додержувалися політики організації, а також домагатися більш високої якості шляхом постійних поліпшень.

Розділ 2. "Нормативні посилання ". У ньому наведені нормативні посилання, відповідно до стандарту ISО 9000.

Розділ 3. "Терміни і визначення". Тут встановлені терміни, які використовуються в стандарті, і підкреслена певна відмінність у трактуванні деяких термінів, наведених у стандарті ISО 9001:2000 і термінів наведених у стандарті ] 5О 9001:1994.

Розділ 4. "Система управління якістю". Тут описано загальні вимоги стандарту, які поширюютьсая на всю діяльність, починаючи від вимог до "Посібника з якості", управління документацією й записами, і закінчуючи вимогами, що стосуються встановлення послідовності й взаємодії процесів, необхідних для досягнення запланованих результатів.

Розділ 5. "Відповідальність керівництва". У даному розділі приводиться вимога, що стосується зобов'язань вищого керівництва у відношенні СУЯ, і встановлюється, що управління повинне націлити свою діяльність на підвищення якості продукції, що випускається, взаємодії зі споживачами й процеси планування та аналізу.

Розділ 6 . "Управління ресурсами". Він містить критерії, необхідні для належного виконання роботи й забезпечення безпечних умов при її здійсненні. У цьому розділі мова йде про людські ресурси, інфраструктуру й виробниче середовище.

Розділ 7. "Створення продукції". Вимоги цього розділу стосують­ся етапів створення продукції, починаючи від фази проектування й розробки продукції, і закінчуючи стадією її поставки споживачеві. Це, зокрема: планування створення продукції; процеси, пов'язані зі споживачами; проектування й розробка; процеси закупівель; виробництво й надання послуг, а також управління приладами для моніторингу й вимірів.

Розділ 8 "Вимірювання, аналізування та поліпшення". У даному розділі визначені вимоги до вимірювання, аналізування та поліпшення СУЯ, здійснюваним за допомогою періодичних внутрішніх аудитів, оцінки ступеня задоволеності споживачів, управління невідповідностями в продукції, аналізу даних і проведення коригувальних і попереджувальних

5.1.4. Аналіз стандартів ISО серії 9000 версії 2005року

Починаючи з 2005р. іде перегляд стандартів ISО серії 9000. !8О 9000:2005 уже виданий, в Україні ДСТУ ISО 9000:2007.

ISО 9001 виданий в листопаді 2008р. з незначними змінами (поправками), в Україні очікується видання ДСТУ ISО 9001:2009.

Т8О 9004 буде видано в 2009р.

ISО 19011:2002 переглядається, очікується нова версія в 2011р.

ISО 9001:2008 був переглянутий для того щоб дати роз'яснення існуючим вимогам ISО 9001:2000 і поліпшити сумісність з ISО 14001:2004.

Основні переваги ISО 2001:2008:

- простота використання;

- розуміння мови;

- простота перекладу і розуміння;

- сумісність з іншими системами управління, такими як ISО 14001.

Існує приблизно 25 нормативних документів, які складають серію стандартів ISО серії 9000. Ці документи постійно переглядаються Технічним Комітетом (ISО/ТС 176). До цих документів відносяться настанови з використання, документації, термінології, розуміння і використання процесного підходу, по аутсорсингових процесах.

Процесний підхід в системах менеджменту.

Процесний підхід може бути застосований для будь-якої системи менеджменту, тобто орієнтований на інтегровану систему яка включає:

охорона довкілля;

охорона професійної безпеки;

управління ризиками;

управління соціологією;

управління фінансами.

Процесний підхід є інструментом управління організацією.

Переваги використання процесного підходу:

1) вирівнювання прогресіє, тобто рівнопротікаючі процеси без зривів та випереджень;

2) орієнтація працівника на кінцевий результат підприємства, а не на результат свого підрозділу;

3) стабільна робота - колектив постійно виконує роботу і є впевненість, що робота буде виконана;

4) прозорість виконання роботи на всіх етапах, наслідки прозорості, планування, облік досвіду;

5) зменшення витрат, оскільки відомі всі джерела їх виникнення;

6) предбачуваність результатів;

7) локалізувати увагу на видах діяльності^ вірно розподілити ресурси;

8) діяльність людей — залучення персоналу, вклад кожного;

9) командна робота - виховання командного духу.

Процес має включати взаємопов'язані та взаємодіючі види діяльнос­ті, див рис (5.4.).

Впровадження процесного підходу в управління.