Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
timchasove_polozhennya_nov.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Затверджую

Ректор ЗНУ

_______________ С.М. Тимченко

“___” __________ 2006 р.

ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ

про кредитно-модульну систему організації навчального процесу в Запорізькому національному університеті

Протокол вченої ради № 10 від 30.05.2006 р.

ЗАПОРІЖЖЯ

2006

ВСТУП

Проведення структурної реформи національної системи вищої освіти України зумовлено соціально-економічними та політичними змінами в українському суспільстві, необхідністю входження до єдиного європейського та світового освітнього й наукового простору згідно з основними ідеями Болонської декларації.

Впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу (далі - КМСОНП) у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації має на меті забезпечення конкурентоспроможності випускників, підвищення якості та престижу національної системи вищої освіти України через реалізацію кредитно-модульної технології організації навчального процесу й застосування елементів Європейської кредитно-трансферної та акумулюючої системи (далі - ECTS).

Основними завданнями КМСОНП є:

• адаптація ідей ECTS до системи вищої освіти України для забезпечення мобільності студентів у процесі навчання та гнучкості підготовки фахівців, ураховуючи швидкозмінні вимоги національного й міжнародного ринків праці;

• забезпечення можливості навчання студента за індивідуальною варіативною частиною освітньо-професійної програми, що сформована за вимогами замовників і побажаннями студента, сприяє його саморозвитку та підготовці до життя у вільному демократичному суспільстві;

• стимулювання учасників навчального процесу з метою досягнення високої якості вищої освіти;

• унормування порядку надання можливості студенту отримати професійні кваліфікації відповідно до ринку праці.

Наказом МОН України № 48 від 23.01.2004 р. встановлено термін проведення педагогічного експерименту - 2004-2008 роки, перелік експериментальних і реґіональних базових вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації, де планується розробити й експериментально перевірити змістовні, організаційні, технологічні аспекти системи ECTS.

Запорізький національний університет не є учасником експерименту, однак створення умов для запровадження системи ECTS виступає нагальною потребою його розвитку.

Цим положенням реґламентується поступовий перехід до реалізації кредитно-модульної системи організації навчального процесу та застосування елементів Європейської кредитно-трансферної системи в діяльності ЗНУ.

1 Основні терміни та поняття

Кредитно-модульна система організації навчального процесу - це модель організації навчального процесу, яка ґрунтується на поєднанні модульних технологій навчання та залікових освітніх одиниць (залікових кредитів).

Кредит – це одиниця виміру навчального навантаження, необхідного для засвоєння модуля; один із критеріїв порівняння якості ви­щої освіти в різних навчальних закладах, який забезпечує право вільного вибору студентами навчальних дисциплін відповідно до структурно-логічних схем з метою вчасного та якісного їхнього засвоєння, крім того, він є числовим виміром повного навчального наван­таження студента.

Заліковий кредит - відображає кількість навчальної роботи студента, необхідної для успішного завершення навчання, і включає всі види занять (аудиторні заняття, консультації, самостійну роботу, екзамени та інші види навчальної діяльності). Загальне навчальне навантаження кредиту ("вартість кредиту") складає 36 академічних годин; протягом навчального року для успішного завершення навчання кожен студент має відпрацювати 60 кредитів (за чотири роки бакалаврату - 240 кредитів).

Модуль - це задокументована логічно-завершена частина освітньо-професійної програми, що реалізується відповідними формами навчального процесу.

Змістовий модуль - це частина професійної підготовки студентів (теоретичного і практичного матеріалу з окремої навчальної дисципліни, практики, державної атестації), яка передбачена робочою навчальною програмою та протягом відпрацювання якої здійснюється оволодіння певним навчальним об'єктом і формування певного вміння. Показником навчального навантаження студента, яке необхідне для відпрацювання навчального матеріалу модуля, є кредит.

Модульний контроль (поточний, підсумковий) - це діагностика засвоєння студентом навчального матеріалу, що складає завершений навчальний модуль за визначеними навчальними показниками і параметрами.

Поточний контроль – орієнтований на визначення рівня оперативного засвоєння студентами тематичного модуля - розуміння і запам'ятовування навчального матеріалу; перевіряється під час семінарських, лабораторних занять, виконання творчих завдань, модульних контрольних зрізів тощо.

Підсумковий контроль – це контрольний захід, що визначає рівень повного засвоєння студентами компонентів змістового модуля (дисципліни) за семестр, рік (залік, екзамен, захист наукової роботи).

Максимальний рейтинговий бал – це максимально можлива сума балів за всі види робіт з певної дисципліни.

Поточний рейтинговий бал – це сума балів з навчальної дисципліни, отриманих протягом семестру, яка не перевищує максимально допустиму.

Підсумковий рейтинговий бал – це сума балів з навчальної дисципліни, яка складається з поточного рейтингового балу та балів, отриманих за результатами підсумкового контролю.

Рейтинг студента - порядкова позиція студента групи (курсу) за результатами навчання, визначається на основі сумарних модульних балів. Види рейтингу: підсумковий, семестровий, річний, загальний.

Підсумковий рейтинг студента з дисципліни (використовується, як правило, для порівняння рівня підготовки студентів різних спеціальностей та напрямів) - числова величина, яка дорівнює відсотковому відношенню суми балів, отриманих за змістовий модуль ( ) до суми максимально можливих балів ( ) і обчислюється за формулою:

Семестровий рейтинг студента - це інтегральна чисельна оцінка роботи студента за семестр, яка визначається як середньо зважений показник його рейтингу з кожної опанованої за семестр дисципліни і обчислюється за формулою:

де - кількість балів, отриманих студентом з i-ї навчальної дисципліни,

– кількість кредитів навчального часу, виділених для вивчення n-ї навчальної дисципліни (трудомісткість дисципліни).

Загальний (річний рейтинг) студента ( ) - визначається як середньоарифметичне всіх попередніх семестрових рейтингів:

де - семестрові рейтингові бали студента; N – кількість семестрів.

Навчальний рейтинг студента — це порядкова позиція студента серед студентів певного курсу (спеціальності, напряму підготовки, факультету) за ре­зультатами навчання з усіх дисциплін за семестр, рік, повний курс навчання, що також визначається на підставі його середньоарифметичного показника рейтингу за кожний семестр.

Запропонована методика реалізується за допомогою автоматизованої системи “Деканат” ЗНУ, розрахунки рейтингу відбуваються автоматично.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]