Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
timchasove_polozhennya_nov.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

3 Організація навчального процесу

3.1 Для впровадження КМСОНП вищий навчальний заклад повинен мати такі основні елементи ECTS:

  • інформаційний пакет загальна інформація про університет, назва напрямів, спеціальностей, спеціалізацій спеціальностей, анотації (змістові модулі) із зазначенням обов'язкових і вибіркових курсів, методики та технології викладання, залікових кредитів, форми та умови проведення контрольних заходів, системи оцінювання якості освіти тощо;

  • договір про навчання між студентом і вищим навчальним закладом (напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень, порядок і джерела фінансування, порядок розрахунків);

  • академічна довідка оцінювання знань, що засвідчує досягнення студента в системі кредитів і за шкалою успішності на національному рівні, і за системою ECTS.

3.2 Організація навчального процесу за кредитно-модульною системою здійснюється відповідно до:

- робочого навчального плану та графіку навчального процесу на рік з певного напряму та спеціальності;

  • модульних навчальних і робочих програм дисциплін.

3.3 На підставі вищезазначених документів з кожної навчальної дисципліни викладачами розробляється та затверджується кафедрою навчально-методичний комплекс забезпечення дисципліни, що містить навчальну програму, робочу програму, порядок і критерії поточного й підсумкового оцінювання знань, перелік завдань, які виносяться на самостійне вивчення, та порядок їх контролю, методичні рекомендації для самостійної роботи студентів, список рекомендованої літератури.

Решта навчально-методичних документів з навчальної дисципліни, які входять до її навчально-методичного комплексу, розробляються на загальних підставах, але з урахуванням особливостей кредитно-модульної технології. Основними формами організації навчального процесу є: лекційні, прак­тичні, семінарські, лабораторні та індивідуальні заняття, всі види практик і консультацій, виконання студентами самостійних завдань та інші форми й види навчальної та науково-дослідницької діяльності студентів.

3.4 Формування та контроль виконання індивідуального навчаль­ного плану студента.

Індивідуальний навчальний план студента згідно з вимогами ЕСТS і «Тимчасового положення про впровадження кредитно-модульної системи підго­товки фахівців», затвердженого наказом Міністерства науки і освіти України від 23. 01. 2004 р. №48, є робочим документом студента, що містить інформацію про перелік і послідовність вивчення навчальних дисциплін, обсяг навчального нава­нтаження студента (усі види навчальної діяльності), типи індивідуальних завдань, систему оцінювання (поточний та підсумковий контроль знань, державну атеста­цію випускника).

В індивідуальному навчальному плані студента зазначаються нор­мативні навчальні дисципліни, навчальні дисципліни за вибором у межах нор­мативно встановлених термінів підготовки фахівців певного освітньо-кваліфікаційного рівня та навчальні дисципліни, що вивчаються додатково.

Нормативні (обов'язкові) навчальні дисципліни становлять базову частину вимог до освітньо-кваліфікаційної характеристики певного напряму (спеціальнос­ті). Сукупність нормативних дисциплін визначає обов'язкову складову інди­відуального навчального плану студента.

Навчальні дисципліни за вибором забезпечують виконання вимог варіативної частини освітньо-кваліфікаційної характеристики. Їх формування студент здійс­нює з урахуванням власних потреб та інтересів щодо майбутньої фахової діяльно­сті. Вони дають можливість здійснювати підготовку за спеціалізацією певної спеціальності та сприяють академічній мобільності.

Індивідуальний навчальний план студента формується за відповід­ною освітньо-професійною програмою (бакалавр, магістр) і склада­ється студентом на кожний рік навчання (на наступний навчальний рік склада­ється в кінці поточного) і затверджується в установленому порядку (деканом факультету тощо).

Зміни до індивідуального навчального плану студента можуть вноситися не пізніше перших 2-х тижнів навчання поточного навчального року (семестру) і за­тверджуються деканом факультету.

Реалізація індивідуального навчального плану студента здійсню­ється протягом часу, який не перевищує граничного терміну навчання. Норма­тивний термін навчання визначається на підставі галузевих стандартів вищої освіти. Граничний термін може перевищувати нормативний, але він не фі­нансується з державного бюджету.

При формуванні індивідуального навчального плану студента на наступний навчальний рік враховується фактичне виконання студентом ін­дивідуальних навчальних планів поточного й попередніх навчальних років.

Формування індивідуального навчального плану студента за певним на­прямом передбачає можливість індивідуального вибору навчальних дисцип­лін з дотриманням послідовності їх вивчення відповідно до структурно-логічної схеми підготовки фахівців. При цьому сума обсягів обов'язкових і вибіркових навчальних дисциплін, передбачених для вивчення протягом навчального року, повинна становити не менше 60 залікових кредитів.

Використання кредитно-модульної системи дає змогу здійснювати перехід студента в межах споріднених напрямів підготовки (певної галузі знань).

3.5 Індивідуальний навчальний план студента формується студентом під керівництвом академічного куратора. На академічного куратора покладається надання кваліфікованих консультацій щодо формування індивідуального навчального плану студента, його реалізації протягом всього періоду навчання.

Куратором може бути науково-педагогічний працівник випускаючої кафедри, як правило, професор або доцент, ґрунтовно ознайомлений з вимога-­ ми відповідних галузевих стандартів вищої освіти.

Куратор призначається наказом ректора університету за поданням декана факультету. У рамках виконання своїх функцій куратор підпорядкований координатору (заступнику декана факультету), який відповідає за формування індивідуального навчально­го плану студента.

На куратора покладається виконання таких основних завдань:

  • ознайомлення студентів з нормативно-методичними матеріала­ми (інформаційним пакетом тощо), які реґламентують організацію навчального процесу за кредитно-модульною системою;

  • надання рекомендацій студентам щодо формування їх індивідуаль­ного навчального плану з урахуванням засвоєних змістових модулів (навчальних дисциплін) за час перебування в інших вищих навча­льних закладах України або за кордоном;

  • погодження індивідуального навчального плану студента та подан­ня його на затвердження декану факульте­ту;

  • контроль за реалізацією індивідуального навчального плану студе­нта на підставі відомостей про зараховані студенту залікові кредити з подальшим поданням пропозицій щодо продовження навчання студента або про його відрахування.

Куратор має право:

  • відвідувати всі види занять студента згідно з його індивідуальним навчальним планом;

  • подавати пропозиції декану факультету щодо переведення на наступний курс, відрахування та заохочення студента;

  • брати участь у засіданнях кафедри та вчених рад факультетів;

  • подавати пропозиції щодо вдосконалення організації навчального процесу та поліпшення роботи кураторів.

3.6 Перед початком вивчення змістового модулю (навчальної дисципліни) під час вступної лекції викладачем має бути доведена вся необхідна студентові інформації, яка стосується термінів, порядку й умов здійснення модульного контролю та дозволяє їм планувати свій навчальний час для своєчасної та якісної підготовки до модульного контролю. Ця інформація повинна мати мотивуючий характер - вирішувати завдання заохочення та стимулювання студентів до відповідального вибору варіантів навчальної діяльності, самостійного, регулярного й безперервного відпрацювання навчального матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]