Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
timchasove_polozhennya_nov.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

2 Загальні положення

Положення про кредитно-модульну технологію організації навчального процесу Запорізького національного університету (далі - Положення) розроблено відповідно до Закону України від 23.05.91 р. № 1060 – ХІІ зі змінами та доповненнями “Про освіту”, Закону України від 17.01.2002 р. № 2984 – ІІІ зі змінами та доповненнями “Про освіту”, Постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.96 р. № 1074 “Про затвердження Положення про державний вищий заклад освіти” , наказу Міністра освіти України від 02.06.93 р. № 161 “Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах”, наказу Міністра освіти і науки України від 23.01.2004 р. № 48 “Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу”, наказу Міністра освіти і науки України від 23.01.2004 р. “Про затвердження Програми дій щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України на 2004 – 2005 роки”, наказу Міністерства освіти і науки України від 20.10.2001 р. № 812 , наказу Міністерства освіти і науки України від 30.12.2005 р. № 774 “Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу”.

Кредитно-модульна технологія навчання — цілісний алгоритм повного засвоєння знань та умінь майбутніми фахівцями за структурно-інтегрованими освітньо-професійними програмами в кредитних вимірах і модульним принципом, свідомим самостійним вибором студентами навчальних дисциплін з метою докладання максимальних інтелектуальних зусиль для їхнього вчасного засвоєння.

Для впровадження КМСОНП слід дотримуватися таких принципів:

модульності — передбачає організацію засвоєння на­вчального матеріалу за наперед заданою модульною програмою, яка складається з логічно завершених обсягів навчального матеріалу (модулів) зі структурованим змістом кожного модуля та системою оцінювально-контрольних параметрів.

порівняльної трудомісткості кредитів: досягнення кожним студентом встановлених ЕСТS норм, які забезпечують академічну мобільність студентів, державне й міжнародне визнання результатів навчання на конкретних етапах виконання індивідуального навчального плану.

кредитності: декомпозиція змісту освіти на відносно самостійні за на­вчальним навантаженням студентів сегменти, які забезпечують:

  • на рівні індивідуального навчального плану - набір (акумулювання) відпо­відної кількості кредитів, які узгоджені з установленою нормою виконан­ня студентом навчального навантаження;

  • на рівні вивчення навчальної дисципліни - набір (акумуляція) відповід­ної для даної дисципліни кількості кредитів, що включає в себе вико­нання необхідних видів діяльності, передбачених програмою вивчення навчальної дисципліни.

методичного консультування: наукове та навчально-методичне забез­печення діяльності учасників навчального процесу.

організаційної динамічності: забезпечення можливості корекції змісту освіти з урахуванням динаміки соціального замовлення й потреб Європейсько­го ринку праці.

гнучкості та партнерства: побудова системи освіти таким чином, щоб зміст і шляхи досягнення цілей професійної підготовки відповідали індивідуа­льним потребам і можливостям студента, сприяли розвитку його особистості.

науковості та прогностичності: полягає у створенні стійких зв'язків змісту освіти з результатами наукових досліджень.

технологічності та інноваційності: потребує використання ефектив­них педагогічних й інформаційних технологій, що сприяє якісній підготовці фахівців.

діагностичності: забезпечення об'єктивності оцінювання рівня досяг­нення сформульованих цілей професійної підготовки фахівця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]