Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НБУ-конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

3. Інкасація та перевезення грошових знаків.

Готівка, що надійшла до кас підприємств, повинна здаватися ними до установ банків для зарахування на їхні поточні рахунки. Здавання готівки здійснюється у денні та вечірні каси установ банків самостійно (володарем готівки) або через:

  • інкасаторів НБУ або установ комерційних банків;

  • Державну службу охорони при Міністерстві внутрішніх справ України;

  • підприємства поштового зв’язку для переказування на поточні рахунки в установах банків.

Інкасація готівки безпосередньо в клієнтів банку здійснюється підрозділами перевезення валютних цінностей та інкасації коштів установ банків, інших названих вище структур (далі – установ банку) або службою інкасації НБУ.

Послуги щодо інкасації готівки банками, Державною службою охорони при Міністерстві внутрішніх справ України і підприємствами поштового зв’язку здійснюються за дозволом і ліцензією НБУ. Обслуговування клієнтів службою інкасації НБУ здійснюється на підставі 3-сторонніх договорів про інкасацію коштів між клієнтом, територіальним управлінням НБУ та установою банку.

У разі інкасації коштів силами підрозділу перевезення валютних цінностей та інкасації коштів установи банку укладається договір про інкасацію коштів між цією установою та клієнтом.

По клієнтах, які інкасуються установою банку, ведеться журнал обліку. По кожному клієнту складається явочна картка із присвоєнням йому номера, за яким він зареєстрований у журналі обліку. Кожному клієнту видається необхідна кількість інкасаторських сумок із зазначенням на них назви установи банку, що інкасує готівку. Клієнт подає установі банку зразки пломби, якою пломбуються інкасаторські сумки з готівковими коштами для контролю в процесі інкасації. Установа банку складає графік заїзду інкасаторів до клієнтів. Час прибуття інкасаторів погоджується з клієнтами при укладанні договору про інкасацію коштів. На кожний маршрут інкасації призначається бригада. Один із членів бригади призначається старшим, інший — збирачем. Під час збирання готівки старший бригади і водій оперативного автомобіля охороняють сумки з готівкою і спостерігають за роботою інкасатора-збирача.

Уповноважена особа (здавач) клієнта, що інкасується, під час здавання сумок з готівкою інкасаторам оформляє до кожної сумки супровідну відомість. Інкасатор-збирач перевіряє справність сумки, правильність її опломбування, тотожність пломби зразку, відповідність номера сумки, яку приймає, номеру, зазначеному в явочній картці, накладній і копії супровідної відомості, наявність дати, підписів уповноважених осіб клієнта на накладній, відповід­ність суми готівки, зазначеної в явочній картці, записам у наклад­ній і копії супровідної відомості, наявність підпису касира (здавача) у явочній картці. Після цього інкасатор-збирач передає здавачу порожню сумку, розписується на копії супровідної відомості, зазначає на ній дату, ставить печатку. Сумки з готівкою інкасатори здають в установу банку. Касири банку перераховують готівку, доставлену інкасаторами, і зараховують її до каси банку. Після цього відповідна сума зараховується на поточний рахунок клієнта.

Перевезення грошей та спеціальних вантажів між установами НБУ, вивезення зношених банкнот і монет та їх надлишків здійснює служба інкасації НБУ за дозволом Департаменту готівково-грошового обігу або відповідно до окремих постанов, наказів НБУ. З цією метою щомісяця складаються плани перевезення грошей. У них, крім інших показників, зазначається, інкасаторами яких підрозділів служби інкасації (Департаменту НБУ чи територіального управління) виконуватимуться ці перевезення.

Для отримання грошей із каси (сховища) установи банку та доставки їх за призначенням уповноваженою особою підрозділу перевезення валютних цінностей та інкасацій коштів оформляється доручення на перевезення грошових знаків, що видається старшому бригади інкасаторів (начальнику групи інкасації).

Підкріплення та вивезення надлишків готівки зі сховищ територіальних управлінь НБУ здійснюється за емісійним дозволом Департаменту готівкового грошового обігу НБУ. Доставляння підкріплення від територіальних управлінь НБУ до кас комерційних банків здійснюється власними силами установи банку через службу інкасації НБУ або силами інших установ банку на підставі укладених договорів. Доставка підкріплень до власних філій банків та вивезення готівки із філій банків здійснюється в аналогічному порядку.

Відповідно до ЗУ «Про банки і банківську діяльність» організацію інкасації грошей та перевезення цінностей покладено на НБУ. У структурі всіх регіональних управлінь НБУ та республіканського банку Криму функціонують підрозділи інкасації та перевезення цінностей. При відділах і філіях комерційних банків організовані дільниці інкасації та перевезення цінностей відповідних регіональних управлінь НБУ. Служба інкасації та перевезення цінностей має професійно підготовлений персонал. Працівники служби інкасації в повному обсязі забезпечені сучасною автоматичною і напівавтоматичною зброєю, засобами індивідуального захисту й оперативного радіозв’язку.

Сучасний стан інкасації дає можливість НБУ:

  • проводити єдину державну політику у сфері грошового обігу через зміцнення грошової одиниці;

  • оперативно забезпечувати інкасацію грошового виторгу, який надходить до кас торговельних та побутових підприємств, установ і організацій усіх форм власності, за умови охоплення всієї їхньої мережі без поділу на економічно вигідні та невигідні;

  • повністю забезпечувати потреби НБУ та його установ у перевезеннях усіх видів цінностей, включаючи вивезення зношених грошей та тих, що вилучено з обігу, а також надавати послуги комерційним банкам щодо перевезення цінностей;

  • забезпечувати надійну схоронність цінностей під час їх перевезення та інкасації (всі працівники служби інкасації і перевезення цінностей, що безпосередньо виконують цю роботу, є матеріально відповідальними особами);

  • оперативно перевозити значні обсяги цінностей під час проведення державою: грошової реформи, організаційних заходів при впровадженні в обіг цінних паперів (сертифікатів, векселів, облігацій тощо), інших масштабних фінансових заходів;

  • забезпечувати найнижчий рівень витрат під час перевезення та інкасації однієї умовної тисячі цінностей, який досягається завдяки: високому рівню раціоналізації інкасації і перевезень цінностей; вдалому поєднанню аналітичного центру в особі управління перевезення цінностей та організації інкасації НБУ і його технічних виконавців в особі підрозділів інкасації та перевезення цінностей; низькій питомій вазі адмінперсоналу; централізованому технічному обслуговуванню; наявності раціонально складеної схеми використання спеціального автотранспорту (зайнятого на основних маршрутах та чергового, у разі виходу з ладу основного); забезпеченню максимального завантаження точками інкасації на одну одиницю автотранспорту.

Необхідно зазначити, що комерційні банки проводять певну політику щодо створення власних підрозділів інкасації грошового виторгу. Отримання певних доходів від цієї діяльності є цілком закономірним в умовах існуючого економічного стану країни.