Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НБУ-конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Лекція 3. Організаційна структура та мережа нбу.

  1. Дворівнева система органів управління НБУ.

2. Організаційна структура Національного банку.

1. Дворівнева система органів управління нбу

Конституція України та Закон «Про НБУ» передбачають 2-рівневу систему органів управління ЦБРада Національного банку і Правління Національного банку. (Розділ ІІ Закону «Про НБУ» визначає склад, порядок формування, повноваження та організацію роботи цих керівних органів НБУ).

Рада НБУ складається з Голови Національного банку та 14 членів.

Голова Ради НБУ обирається Радою НБУ зі свого складу строком на 3 роки.

Головою Ради НБУ не може бути обрано Голову НБУ.

Члени Ради НБУ призначаються на посаду на 7 років та здійснюють свою діяльність на громадських засадах. Одна й та сама особа не може бути членом Ради Національного банку більше ніж 2 строки.

7 членів Ради призначає Президент України, а ще 7 членів — ВРУ.

Закон установлює певні вимоги до осіб, що призначаються членами Ради Національного банку, а саме:

  • громадянство України та постійне проживання в Україні;

  • наявність вищої освіти у галузі економіки, фінансів чи права або наукового ступеня у галузі економіки, фінансів чи права;

  • досвід не менше 10 років роботи в органах законодавчої влади або на керівних посадах центральної виконавчої влади чи банківської установи, або наукової роботи за фінансовою, економічною чи правовою тематикою;

  • бездоганна ділова репутація, зокрема, відсутність судимості, не погашеної і не знятої в установленому законом порядку.

Повноваження призначеного складу Ради достроково припиняються у разі оголошення їй недовіри Президентом України або ВРУ. У тому випадку, коли виконання Основних засад грошово-кредитної політики за підсумками року не забезпечило стабільності грошової одиниці України, вони зобов’язані кожен звільнити своїх представників і призначити новий склад Ради НБУ.

Рада НБУ засідає не рідше 1 разу на квартал. Веде засідання Голова Ради, а в разі його відсутності — його заступник. Голова Ради та його заступник обираються Радою НБУ строком на 3 роки.

Засідання Ради НБУ призначаються Головою Ради або на вимогу Голови НБУ чи за наполяганням не менше 1/3 членів Ради. У роботі Ради НБУ можуть брати участь члени Правління НБУ з правом дорадчого голосу. Крім того, на засідання Ради можуть також бути запрошені керівники центральних органів влади, підприємці, науковці та інші фахівці.

Основні повноваження Ради НБУ (ст. 9 Закону «Про НБУ»):

  • розробляє Основні засади грошово-кредитної політики, інформує про них ВРУ і здійснює контроль за їх виконанням. (Ураховуючи той факт, що ВРУ не затверджує Основних засад, термін «розробляє» доцільніше замінити на термін «визначає», який точніше розкриватиме зміст повноважень Ради НБУ);

  • аналізує вплив грошово-кредитної політики на стан соціально-економічного розвитку України та розробляє пропозиції щодо зміни політики;

  • затверджує кошторис доходів та видатків НБУ, бухгалтерський баланс банку, звіт про виконання кошторису та розподіл прибутку за звітний рік;

  • визначає аудиторську компанію для проведення аудиторської перевірки НБУ та розглядає аудиторський висновок;

  • вносить рекомендації Правлінню НБУ стосовно окремих заходів грошово-кредитного регулювання, валютної політики, розвитку банківської системи, вдосконалення платіжної системи тощо. Правління зобов’язане протягом 5 днів розглянути рекомендації і надіслати Раді вмотивовану відповідь;

  • має право застосування відкладального вето щодо окремих рішень Правління НБУ, наприклад, стосовно фор­мування резервів на покриття фінансових ризиків, мінімального розміру золотовалютних резервів. Вето не набирає чинності, якщо Правління підтвердить своє рішення протягом 5 днів 2/3 від загальної кількості членів Правління.

Ідея створення такого органу, як Рада НБУ, взагалі відповідає світовій банківській практиці. Так, у ЄС існує орган, досить подібний до Ради НБУ за повноваженнями — Рада керуючих Європейським центральним банком, у Росії згідно з Федеральним законом «Про центральний банк Російської федерації (Банк Росії)» функціонує Національна банківська Рада. Є подібні органи і в ЦБ деяких інших країн. Вони відрізняються між собою складом, порядком формування, повноваженнями, проте характерним для всіх є те, що саме ці органи так чи інакше формують грошово-кредитну політику.

Так, Рада керуючих Європейським центральним банком (яка складається з Правління Європейського центрального банку та президентів центральних банків країн єврозони) визначає основні засади грошово-кредитної політики в єврозоні. Інший підхід у Росії. Національна банківська Рада, члени якої, крім голови Банку Росії, не працюють у центральному банку на постійній основі (Члени Національної банківської Ради є представниками Ради федерації, Федеральних зборів, Державної Думи, президента Російської Федерації та Уряду Російської Федерації), тільки розглядає проект Основних засад єдиної державної грошово-кредитної політики, а розробляє цей документ Рада директорів Банку Росії, члени якої працюють у Банку на постійній основі. В Україні ж повноваження щодо розроблення Основних засад грошово-кредитної політики, тобто програмного документа, що визначає основні глобальні питання діяльності НБУ, покладаються на Раду НБУ — орган, члени якого здійснюють свою діяльність на громадських засадах. Таке рішення не можна вважати достатньо обґрунтованим.

Другий керівний орган НБУ — Правління.

Правління НБУ складається з 11 осіб: Голови НБУ, заступників Голови НБУ та керівників структурних підрозділів НБУ, що забезпечують виконання НБУ основної функції (директори найбільш важливих департаментів Банку та начальники головних територіальних управлінь Банку).

Голова НБУ призначається на посаду ВРУ за поданням Президента України строком на 7 років.

Одна й та сама особа не може бути Головою НБУ більше ніж 2 строки підряд. (Статус, повноваження, обов’язки та підстави для звільнення з посади Голови НБУ передбачені ст. 18-21).

З 1991 р. Головою Правління, або просто Головою, НБУ були:

Матвієнко В. П.

1991—1992 рр.

Гетьман В. П.

1992 р.

Ющенко В. А.

1993—1999 рр.

Стельмах В. С.

2000—2002 рр.

Тігіпко С. Л.

2002—2004 рр.

Стельмах В. С.

2004 —2010 рр.

Арбузов С. Г.

23.12.2010 р. до теперішнього часу.

Голова НБУ керує діяльністю Банку і забезпечує таким чином реалізацію покладених на банк функцій. Він діє від імені НБУ і представляє його інтереси без доручення у відносинах з органами державної влади, банками, міжнародними організаціями та іншими установами і організаціями.

Голова НБУ веде засідання Правління НБУ; підписує протоколи, постанови Правління НБУ, угоди, що укладаються Банком; видає розпорядчі акти, обов’яз­кові для всіх службовців НБУ; призначає та звільняє з посади своїх заступників за погодженням з Радою НБУ; призначає та звільняє з посад директорів департаментів та начальників територіальних управлінь НБУ.

Він може брати участь у засіданнях КМУ з правом дорадчого голосу. У свою чергу, члени КМУ можуть брати участь у засіданнях Правління НБУ теж з правом дорадчого голосу.

Закон передбачає одноосібну відповідальність Голови НБУ перед ВРУ та Президентом України за діяльність НБУ. Водночас Голова НБУ не є одночасно Головою Ради НБУ. Це положення викликає зауваження з правового погляду. Зокрема, як уже зазначалося, Основні засади грошово-кредитної політики розробляє Рада НБУ, і в тому разі, коли Голова НБУ не очолює Раду, він не може нести відповідальність (одноосібно) за реалізацію грошово-кредитної політики. У країнах, де існує дворівнева система керівних органів централь­ного банку, Голова банку зазвичай очолює як орган, що визначає грошово-кредитну політику (Раду), так і виконавчий орган (Правління), наприклад Голова (Президент) Європейського центрального банку.

Голова НБУ може бути звільнений з посади лише ВРУ за поданням Президента України у зв’язку із закінченням строку повноважень, поданням особистої заяви про відставку, смертю, припиненням громадянства та в деяких інших випадках, передбачених законом.

Склад Правління — кількісний та персональний — формується Головою НБУ і затверджується Радою НБУ.

Правління Національного банку України

Члени Правління

Посада

Дата призначення

  1. Арбузов Сергій Геннадійович

Голова НБУ

19.01.2011

  1. Колобов Юрій Володимирович

Перший заступник Голови НБУ

19.01.2011

  1. Кротюк Володимир Леонідович

Заступник Голови НБУ

19.01.2011

  1. Ричаківська Віра Іванівна

Заступник Голови НБУ

10.02.2011

  1. Соркін Ігор Вячеславович

Заступник Голови НБУ

19.01.2011

  1. Іванюк Ігор Михайлович

Директор Департаменту персоналу

19.01.2011

  1. Новіков Віктор Володимирович

Директор Юридичного департаменту

19.01.2011

  1. Прохоренко Валерій Петрович

Директор Фінансового департаменту

25.01.2011

  1. Ткаченко Олексій Олександрович

Директор Генерального департаменту банківського нагляду

19.01.2011

  1. Шумило Ігор Анатолійович

Директор Генерального економічного департаменту

19.01.2011

  1. Щербакова Олена Анатоліївна

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики

19.01.2011

Правління НБУ забезпечує реалізацію Основних засад грошово-кредитної політики через відповідні монетарні інструменти. Зокрема, Правління приймає рішення стосовно зміни % ставок НБУ, розміру і порядку формування обов’язкових резервів для банків, установлення для них економіч­них нормативів, емісії грошових знаків, визначення мінімального розміру золотовалютних резервів НБУ, установлення лімітів на проведення операцій на відкритому ринку.

Крім того, Правління визначає організаційні основи та структуру НБУ, затверджує штатний розпис НБУ та форми оплати праці, видає нормативно-правові акти НБУ. Раді НБУ Правління подає на затвердження річний звіт НБУ, проект кошторису доходів і видатків на наступний рік, бухгалтерські, статистичні та інші відомості щодо діяльності НБУ та банківської системи.

Слід підкреслити, що Рада НБУ не має права втручатися в оперативну діяльність Правління НБУ.