Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сиденко п.р.№2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

6. Основні області використання газового зварювання

  1. Для зварювання сталей товщиною 0,2-5 мм.

  2. Для зварювання кольорових металів.

  3. Для зварювання металів, які потребують при зварюванні поступового м’якого нагріву і повільного охолодження (інструментальні сталі).

  4. Для зварювання металів, які потребують підігрів при зварюванні, наприклад чавуну і деяких сортів спеціальних сталей.

  5. Для твердої пайки.

  6. Для деяких видів наплавлювальних робіт.

7. Таблиця 1. Середні дані продуктивності і витрат газу для ручного газового зварювання сталі нормальними однополум’яними пальниками.

Товщина металу в мм

Форма з’єднання

Діаметр присадного дроту в мм

Витрати в л/год

Продуктивність зварювання в м/год

ацетилену

кисню

1

нема

75

85

10

2

2

150

165

7

3

2,5

300

330

6

4

3

500

550

5

6

4

750

820

3

10

6

1200

1300

2

16

8

1700

1900

1,5

При газовому зварюванні виконання зварочних швів – за один прохід.

Газове полум’я менш яскраве, ніж зварочна дуга, випромінювання полум’я не обпалює шкіру обличчя, тому достатній захист очей зварювальника окулярами з кольоровим склом.

8. Висновки.

Якість зварних з’єднань, які виконуються газовим зварюванням, вище, ніж при дуговому зварюванні електродами з тонкою іонізуючою обмазкою, але у деякій мірі поступається дуговому зварюванню, яке виконується якісними електродами. Основна причина деякого зниження міцності зварюваних з’єднань у тому, що при газовому зварюванні не проводиться легування наплавленого метала, у той же час при дуговому зварюванні якісні електроди, які мають в обмазці феросплави, призводять до значного легування.

Таким чином, газовий захист, який зумовлений відновлюючою зоною зварочного полу’я, для одержання якісного зварочного з’єднання менш ефективний, ніж дія якісних електродних обмазок при дуговому зварюванні.

Продуктивність газового зварювання, яка значна при малих товщинах основного металу, швидко знижується з підвищенням його товщини. При малих товщинах (0,5-1,5 мм) газове зварювання по продуктивності може перевищувати дугове.

Зі збільшенням товщини метала до 2-3 мм швидкості газового і дугового зварювання вирівнюються, а потім різниця у швидкостях швидко підвищується зі збільшенням товщини метала на користь дугового зварювання.

При малих товщинах абсолютні витрати газів на 1 м зварочного шва малі і сукупна вартість 1 м зварочного шва може бути меншою, ніж при інших засобах зварювання. Зі збільшенням товщини основного метала швидко зростає вартість газів і витрати часу на зварювання 1 м шва і газове зварювання стає дорожче дугового; різниця у вартості швидко збільшується з підвищенням товщини основного метала. Таким чином, з точки зору економіки газове зварювання найбільш прийнятне для зварювання малих товщин метала.