Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тематика курсових робіт.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

2.1. Загальні положення

Курсова робота – це індивідуальна письмова робота дос-лідницького характеру, де узагальнюють та теоретично обґрун-товують екологічні питання, проводять аналіз та статистичну обробку результатів власних екологічних експериментів. Роблять висновки про сучасний екологічний стан певної території (району, області, регіону, держави) або ЗОВД (загальне оцінювання впливу на довкілля) конкретного об’єкта господарської діяльності, подають обґрунтовані пропозиції природоохоронного, екологічного характеру.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання та підготовка студентів до самостійного виконання комплексу завдань на основі розрахунку:

  • концентрацій шкідливих інгредієнтів в атмосферному повітрі з встановленням ГДВ цих речовин на конкретному об’єкті господар-ської діяльності

  • концентрацій шкідливих інгредієнтів на об’єктах водного середовища з встановленням ГДС цих речовин на конкретних очисних спорудах:

  • концентрацій шкідливих інгредієнтів в ґрунті;

  • рівнів допустимих фізичних впливів (електромагнітних полів, радіаційного, вібраційного, шумового та теплового навантажень).

Виконання курсової роботи по­винне сприяти поглибленому засвоєнню лекційного курсу і отриманню навичок у галузі вирішення практичних завдань. Це потребує від студента не тільки знань загальної і спеціаль­ної літератури з теми з досліджуваного питання, а й умінь проводити математичні, експертні та інші дослідження, пов’язувати питан­ня теорії з практикою, робити узагальнення, формувати висновки та пропозиції.

На якість курсової роботи суттєво впливає вміле викори­стання практичного матеріалу. Підбір даних підприємства, їх критичне осмис-лення та обробка є досить важливим ета­пом у підготовці і написанні курсової роботи.

Процес виконання курсової роботи поділяється на дек­ілька етапів, а саме:

  1. вибір теми курсової роботи;

  2. підготовка до написання курсової роботи;

  3. складання плану роботи;

  4. формування тексту курсової роботи;

  5. оформлення роботи;

  6. захист курсової роботи.

Активна робота з вибору теми починається зі спільної на­ради студентів і викладачів – наукових керівників. Доцільно при цьому врахувати актуальність теми для об’єкту досліджен­ня, професійні інтереси студента й напрямок науково-дослід­ницької роботи, якщо він вже визначився раніше.

Вибираючи тему курсової роботи з тематики, запропо­нованої кафедрою, студент повинен зорієнтуватись у тому, щоб дослідження, здійснене в процесі розробки курсової роботи, можливо було продовжити в подальших наукових пошуках для написання кваліфікаційної роботи.

2.2. Вимоги до написання курсової роботи

Назва курсової роботи повинна бути короткою, відпов­ідати обраній спеціальності та суті дослідження. Виходя­чи з цього найбільш оптимальним варіантом назви курсо­вих робіт можуть починатись зі слів « Аналіз», «Оцінка», «Розробка.»,

Вибрана тема погоджуються з науковим керівником і затвер-джується на кафедрі. Подальше її змінення або ко­ригування можливе лише з дозволу наукового керівника при достатньому обґрунтуванні змін студентом.

Курсова робота складається з пояснювальної записки і, за необхідності, графічної частини, додатків.

Пояснювальна записка повинна містити завдання, аналіз сучасного стану екологічних питань, на яких зосереджується дослідник, узагальнення існуючого природоохоронного досвіду, обґрунтування вибору відповідних методик екологічних експериментів, висновки і рекомендації щодо екологічної оптимізації території, обраної студентом.

Розрахункову частину повинні виконують, як правило, із застосуванням ЕОМ. Матеріали для розрахунків можуть бути як власні дослідження студента, так і статистична інформація, отримана в природоохоронних структурах.

Статистична екологічна інформація може надаватися в розрізі України, регіону, адміністративної одиниці.

Приведені статистичні показники супроводжують аналізом порівняльного оцінювання за нормативними документами, а також власними висновками. Як приклад: антропогенного впливу різних чинників на складові довкілля та оцінювання біотичних, абіотичних, антропогенних та соціальних чинників; використання:

  • водних ресурсів;

  • земельних ресурсів;

  • атмосферного повітря;

  • джерел водопостачання;

  • рослинного та тваринного світу тощо.

Для написання роботи використовують картографічний і довідни-ковий матеріал.

Графічна частина повинна відображати топографічні крес- лення, управлінсько-розпорядчі графіки, діаграми, схеми тощо.