Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси Заоч. (І частина) Фін. 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Тема 10. Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання

Основи теорії місцевих фінансів. Місцеві фінансів як система економічних відносин. Місцеві фінанси як економічна категорія. Характерні особливості місцевих фінансів. Розподільна функція місцевих фінансів. Контрольна функція місцевих фінансів. Стимулююча функція місцевих фінансів. Принципи організації місцевих фінансів.

Місцеві бюджети. Місцеві податки і збори. Цільові фонди органів місцевого самоврядування. Комунальний кредит. Місцеві позики.

Структура місцевих бюджетів. Доходи, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Склад доходів АРК, обласних та районних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Доходи місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Видатки та кредитування місцевих бюджетів. Бюджет розвитку місцевих бюджетів. Особливості затвердження місцевого бюджету з дефіцитом або профіцитом. Позики місцевим бюджетам. Особливості здійснення місцевих запозичень. Складання, розгляд, затвердження, виконання та звітність місцевих бюджетів. Міжбюджетні відносини. Розмежування видатків між бюджетами. Міжбюджетні трансферти.

Роль місцевих фінансів в економічній системі держави.

Бюджетний федералізм. Бюджетна децентралізація. Фінансове вирівнювання.

Змістовий модуль 4. Соціальні позабюджетні фонди

Тема 11. Соціальні позабюджетні фонди

Цільові бюджетні та державні позабюджетні фонди. Класифікація позабюджетних фондів. Соціальні позабюджетні фонди. Суб‘єкти управління коштами соціальних позабюджетних фондів. Становлення та розвиток соціальних позабюджетних фондів.

Загальнообов‘язкове державне соціальне страхування. Джерела формування доходів бюджетів позабюджетних фондів.

Пенсійний фонд України. Недержавне пенсійне забезпечення. Фонд загальнообов‘язкового державного соціального страхування у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням. Фонд загальнообов‘язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Фонд загальнообов‘язкового державного соціального страхування України від нещасних випадків на виробництві.

Модуль іv (індивідуальне науково-дослідне завдання 2) модуль V. Недержавні фінанси

Змістовий модуль 5. Фінанси домогосподарств та суб‘єктів господарювання

Тема 12. Фінанси домогосподарств

Домогосподарства як суб’єкт економічних і фінансових відносин. Сутність фінансів домогосподарств.

Бюджет домогосподарства, його доходи і видатки.

Заощадження домогосподарств: класифікація, мотиви, формування і використання.

Особисті фінанси та їх розвиток.

Тема 13. Фінанси суб’єктів господарювання

Поняття та економічна сутність фінансів підприємств, їх місце у фінансовій системі. Функції фінансів підприємств.

Сфери фінансових відносин підприємств. Основи організації фінансів підприємств різних форм організації бізнесу та форм власності.

Формування та використання фінансових ресурсів підприємств. Характеристика та класифікація грошових потоків підприємств.

Фінансова звітність підприємств.