Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 - ЕМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Тема 4. Відображення системи екологічного менеджменту в міжнародних стандартах Історичні корені і хронологія розвитку міжнародних стандартів екологічного менеджменту емas та iso 14000

Початковим етапом розвитку екологічного менеджменту можна вважати розробку в 1992 р. Стандарту стосовно системи екологічного менеджменту BS 7750 (Specification for Environmental Management Systems), що був підготовлений і випущений Британським Інститутом Стандартизації відповідно до запиту Британської Конфедерації Промисловості.

У 1992 році Європейським Співтовариством були випущені «Вимоги до екоаудитування».

В 1993 році остаточно були погоджені й опубліковані вимоги до створення Системи екологічного менеджменту й аудиту (Eco-management and audit scheme or EMAS). Але можливість бути сертифікованими відповідно до вимог EMAS підприємства одержали тільки з 1995 року.

Однак, багато експертів вважають, що майбутнє належить всесвітній системі стандартів ISO 14000, підготовленій міжнародним інститутом ISO. Стандарти були розроблені та представлені в 1992 з урахуванням вже відомих міжнародних стандартів по системах міжнародного менеджменту якості продукції ISO 9000.

Усі стандарти ISO є добровільними; вони можуть затверджуватись як обов’язкові на національному рівні чи в межах окремих підприємств, організацій.

Система стандартів ISO 14000, на відміну від багатьох інших природоохоронних стандартів, орієнтована не на кількісні параметри (обсяг викидів, концентрації речовини і т.п.) і не на технології (вимога використовувати або не використовувати певні технології, вимога використовувати "найкращу доступну технологію").

Основним предметом ISO 14000 є процес створення системи екологічного менеджменту (environmental management system - EMS). Типові положення цих стандартів полягають у тому, що в організації повинні бути введені певні процедури по створенню системи екологічного менеджменту, повинні бути підготовлені певні документи, повинен бути призначений відповідальний. Основний документ серії - ISO 14001 не містить ніяких "абсолютних" вимог до впливу організації на навколишнє середовище, за винятком того, що організація повинна оголосити про своє прагнення відповідати національним екологічним стандартам.

Такий характер стандартів обумовлений, з одного боку, тим, що ISO 14000, як міжнародні стандарти, не повинні втручатися у сферу дій національних нормативів. З іншого боку, попередником ISO 14000 є стандарти якості продукції, згідно з якими ключем до досягнення якості продукції є створення належної організаційної структури і розподіл відповідальності за якість продукції. Стандарти ISO 14000 також рекомендують створення системи екологічного менеджменту для досягнення позитивних результатів у природокористуванні і охороні навколишнього середовища.

Перші стандарти із серії ISO 14000 були офіційно прийняті опубліковані в кінці 1996 року. Передбачається, що система стандартів буде забезпечувати зменшення несприятливих впливів на навколишнє середовище на трьох рівнях:

1. Організаційному - через поліпшення екологічного "поведінки" підприємств.

2. Національному - через створення істотного доповнення до національної нормативної бази та компонентам державної екологічної політики.

3. Міжнародному - через поліпшення умов міжнародної торгівлі.