Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 - ЕМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

"План - здійснення - перевірка - перегляд плану ".

Всі процедури, їх результати, дані моніторингу і т.п. повинні документуватися.

Таким чином, у відповідності із стандартами серії ISO 14000 підприємство має пройти ряд процедур (рис.1):

Рисунок. Послідовність заходів для підприємства відповідно ISO 14000

Стандартом мається на увазі, що система екологічного менеджменту інтегрована з загальною системою управління організацією. Стандарт не вимагає, щоб особи, відповідальні за роботу EMS, не мали інших обов'язків, або щоб документи, пов'язані з екологічним менеджментом були виділені в спеціальну систему документообігу.

Навіщо стандарти iso 14000 потрібні підприємствам

Стандарти ISO 14000 є "добровільними". Вони не замінюють законодавчих вимог, а доповнює систему законодавства країни.

Організація може використовувати стандарти ISO 14000 для внутрішніх потреб, наприклад, як формат внутрішнього аудиту системи екологічного менеджменту. Передбачається, що створення такої системи дає організації ефективний інструмент, за допомогою якого вона може управляти всією сукупністю своїх впливів на навколишнє середовище і приводити свою діяльність у відповідність з екологічними вимогами країни.

Стандарти можуть використовуватися і для зовнішніх потреб - щоб продемонструвати клієнтам та громадськості відповідність системи екологічного менеджменту сучасним вимогам.

Нарешті, організація може отримати формальну сертифікацію від третьої (незалежної) сторони. Як показує досвід використання стандартів ISO 9000, саме прагнення отримати формальну реєстрацію, є рушійною силою впровадження систем екологічного менеджменту. Наприклад, ЄС оголосило про свій намір допускати на ринок країн Співдружності тільки ISO-сертифіковані компанії.

Серед інших причин, за якими підприємству може знадобитися сертифікація або впровадження EMS, можна назвати такі, як:

- поліпшення іміджу фірми в області виконання природоохоронних вимог;

- економія енергії та ресурсів, у тому числі направляються на природоохоронні заходи, за рахунок більш ефективного управління ними;

- збільшення оціночної вартості основних фондів підприємства;

- бажання завоювати ринки "зелених" продуктів;

- поліпшення системи управління підприємством;

- бажання залучити висококваліфіковану робочу силу.

За задумом ISO, система сертифікації повинна створюватися на національному рівні і провідну роль у процесі створення національної інфраструктури сертифікації повинні грати національні агентства по стандартизації, такі як Держстандарт, Торгово-промислові палати, спілки підприємців і т.д.

Очікується, що стандартний процес реєстрації буде займати від 12 до 18 місяців, приблизно стільки ж часу, скільки займає впровадження на підприємстві системи EMS.

Оскільки вимоги ISO 14000 багато в чому перетинаються з ISO 9000, можлива полегшена сертифікація підприємств, які вже мають ISO 9000. Надалі передбачається можливість "подвійна" сертифікація для зменшення загальної вартості. Як показує досвід сертифікація в рамках ISO 9000 - це 70% роботи з сертифікації в рамках ISO 14000.