Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_1_stud.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

1. Тема: логістика як інструмент ринкової економіки

  1. Логістика як новий напрямок організації руху товару у сфері виробництва і обігу.

  2. Передумови розвитку, причина та етапи становлення логістики.

  3. Визначення логістики, мета завдання види

  4. Досвід зарубіжних країн

  5. Роль Перспективи використання логістики в Україні.

1. Логістика як новий напрямок організації руху товару у сфері виробництва і обігу

1.. Поняття та суть. Походження терміна.

Слово «логістика» (від грец. logistike — майстерність підраховувати, міркувати) бере свої витоки ще з часів Римської імперії, коли існували спеціальні службовці «логісти» або «логістики», які займалися розподілом продуктів харчування. Наукою ж логістика стала завдяки військовій справі.

Історично вперше управління матеріальними потоками здійснювалося при пересуванні військ, за якими йшли обози з продовольством та військовим спорядженням. Задуми полководців і мінлива військова ситуація вимагали від військ та флоту складних маневрів, змін маршрутів пересування, прибуття до місця призначення у точно визначений час. Тому термін «логістика» (у перекладі означає «приклад­на математика») вперше з’явився у військовій справі і став звичним на початку ХІХ століття у період наполеонівських війн.

Першим автором праць з логістики вважають французького військового фахівця початку ХХ століття А. Г. Джаміні, який визначив логістику як «практичне мистецтво руху військ». Разом з тим Джаміні стверджував, що логістика стосується не тільки перевезення, але охоплює й широке коло інших питань: планування, управління, постачання, визначення місць дислокації військ, будівництво мостів, шляхів тощо.

2.. Передумові та причини становлення.

В розвинутих країнах внаслідок енергетичної кризи концепція логістики сформувалася наприкінці 70-х років, як розвиток ідей системного підходу до організації управління. Нині ця концепція проголошується деякими фахівцями мало не як «нова філософія управління», «третій шлях раціоналізації». Такі гучні назви не безпідстав­ні, вони підтверджуються і цифрами. Так, у країнах Західної Європи майже 98 % часу виробництва товару припадає на проходження його каналами матеріально-технічного забезпечення (доставка сировини та транспортування готової продукції і головним чином зберігання). Власне виробництво займає лише 2 % сумарного часу,

а транспортування — 5 %. Очевидно, що резерви треба шукати серед цих 98 %. Крім того, у західноєвропейських країнах витрати на всі види діяльності, пов’язаної з матеріально-технічним забезпеченням, становлять близько 13 % вартості валового національного продукту. Структура цих витрат така: на транспортування припадає 41 % зазначених витрат, на зберігання товару — 21 %, на матеріальні запаси — 23 %, на адміністративні витрати — 15 %. Пошук шляхів скорочення витрат відбувається у напрямі вдосконалення управління постачанням, збутом та зберіганням товарів, покращання маркетингової діяльності, поглиблення взаємодії постачальників, споживачів та посередників, удосконалення технології руху матеріальних потоків і т. ін. Концепція інтеграції цих процесів має назву «логістика». Намагання мінімізувати сумарні витрати, підвищити якість не випадкове.

В основі скорочення витрат полягає відмова від мінімізації витрат окремих напрямів діяльності фірм (зберігання запасів, збут, постачання, транспортування і т. ін.), тому що вона дає ли-ше обмежену економію і сприяє приховуванню неефективних сфер цієї діяльності. Відомо, що будь-яка зміна витрат в одному з видів діяльності, буде це перевезення, складування чи виробництво, обов’язково впливає на суміжні процеси, але не обов’язково адекватно. Так, дуже часто спроба максимально знизити витрати на перевезення стає задорогою для фірми в цілому, якщо її транспортний підрозділ домагається їх скорочення, приносячи у жертву швидкість і особливо надійність доставки. Однак досягти мінімізації сумарних витрат на виробництво і сферу обігу вдалося не одразу.

2. Передумови та тенденції розвитку логістики

Логістику необхідно розглядати як загальну прикладну на­уку. Наприклад, у математиці існує кілька прикладних напрям­ків, що реалізовують завдання в певних сферах економіки, техніки або господарювання. Маркетинг, маючи у своєму арсеналі фундаментальні, теоретичні та методологічні дослідження, так само займається практичними розробками. Отже, і логістика, розробляючи загальні засади та методи, формує індивідуальні програми і стандарти для кожного конкретного випадку. Таким чином, логістика як наука використовується у виробництві, пе­реміщенні, розподілі та споживанні товарів. При цьому головне її завдання — забезпечувати споживачів необхідною продукцією з мінімальними витратами.

На наш погляд, основними передумовами розвитку логісти­ки як науки та напрямку господарської діяльності є такі пере­думови, як розвиток конкуренції, енергетична криза та мож­ливість використання логістики, зумовленої досягненнями НТП

Розглянемо основні тенденції розвитку логістики.

1. Швидке збільшення витрат на перевезення.

Традиційні методи розподілу виявились дорогими, особливо зважаючи на підвищення цін на електроносії та інфляцію. Ви­щий рівень управління передбачає розгляд сумісних з переве­зенням аспектів логістики (виробництво, постачання, розподіл, фінанси).

2. Досягнення межі ефективності виробництва.

Дедалі важче знижувати виробничі витрати, тому з виробниц­тва знято всі “вершки”. При цьому логістика все ще залишається мало вивченою, не апробованою галуззю.

3. Фундаментальні зміни у філософії запасів.

У роздрібних продавців зосереджується приблизно полови­на запасів готової продукції. Інша половина належить оптовим продавцям та виробникам. Методи управління запасами призна­чені для зменшення загального обсягу запасів і співвідношення підтримуючого запасу до 10% у роздрібних продавців та 90% у дистриб’юторів і виробників.

4. Створення продуктових ліній.

Це безпосередній результат дії концепції маркетингу (пропо­зиція споживачу продукції, яку він бажає).

5. Комп’ютерні технології.

Логістичне управління пов’язане з великою кількістю даних (місце знаходження, розмір запасу, центри розподілу, витрати на перевезення).

6. Збільшення використання комп’ютерів постачальниками.

Це дає змогу систематично вивчати якість обслуговування різ­них постачальників. На основі такого аналізу можна доволі точ­но визначити рівні обслуговування постачальників. Результати аналізу змушують підприємства обмірковувати їх системи роз­поділу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]