Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 3.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
77.21 Кб
Скачать

Документальна перевірка записів на рахунках в банку проводиться в трьох напрямах:

а) перевіряється, повністю чи підтверджені ці операції документами, доданими до виписок банку;

б) чи правильно складені по ним бухгалтерські проводки;

в) чи проводиться систематизована перевірка документів, згрупованих по однородності операцій.

Фактичний контроль банківських операцій здійснюється проведенням інвентаризації грошових коштів на рахунках в банку. При цьому звіряються залишки, які враховуються на рахунках в бухгалтерії, із залишками в банківських виписках.

Розбіжності, виявлені інвентаризацією оформляються актом. У разі потреби достовірність виписок встановлюють зустрічною перевіркою з банківськими установами.

Виписки вивчаються в хронологічній послідовності для того, щоб перевірити правильність перенесення залишків. Перевіряється наявність всіх документів і виписок, які свідчать про проведення тієї або іншої операції і платіжних доручень, платіжних вимог, заяв на акредитив тощо.

При перевірці додатків - платіжних документів звертають увагу на правильність і повноту їх оформлення з дотриманням вимог НБУ до заповнення відповідних граф.

Необхідно звіряти номери корінців грошових чеків з банківськими виписками (три останні цифри номера чека заносяться у виписку), а потім звіряти надходження і повноту оприбутковування грошей по касовій книзі. Якщо в банківській виписці відсутній номер корінця чека, а сам чек – в чековій книжці, або зіпсований, можливо провести зустрічну перевірку цього чека в установі банку.

Після звірки виписок банку з доданими до них первинними документами, встановлюють правильність підрахунку сум оборотів, початкове і кінцеве сальдо, сутність господарських операцій. Необхідно переконатися в реальності тієї або іншої операції.

Особливу увагу необхідно приділити розрахунковим операціям, проведеним по чеках, акредитивам або з використанням векселів.

При контролі операцій в іноземній валюті звертають увагу на правильність застосування курсу НБУ і відображення в обліку курсових різниць. При перевірці правильності визначення курсових різниць найбільш прийнятною процедурою є їх перерахунок.

Послідовно перевіряють правильність відображення залишку грошових коштів на рахунках в банку, зіставляючи відповідні статті балансу (230,240), залишки головної книги, дані в бухгалтерських регістрах і в останній виписці банку за період, що вивчається.

При перевірці розноски операцій за виписками банку звертають увагу на відповідність застосованих кореспонденцій рахунків сутності відображаємих операцій, та типовим записам.

Таблиця 3.4

Основні типові порушення в операціях по рахунках в банку

Можливе порушення

Характеристика порушення

1

2

3

1

Неповне відображення в обліку операцій по рахунку в банці для приховування, привласнення коштів

- не відображення надходжень сум, отриманих з банку і одночасне невідображення надходження сум по відповідному рахунку на ту ж суму;

- тимчасове віднесення відповідних сум на розрахунки з банком по претензіях.

2

Безготівкові перерахування коштів не за призначенням

- перерахування коштів постачальникам з викривленням тексту, що оплачуються з рахунку або з підміною копій банківських доручень;

- переказ грошових коштів підставним особам за ніби-то виконані роботи або в порядку погашення заборгованості.

1

2

3

3

Некоректне відображення операцій регістрах синтетичного обліку

- некоректне складання проводок;

- неправильне виведення залишків;

- невідповідність записів в регістрах записам в первинних документах.

4

Відсутність документального підтвердження здійснених операцій

- відсутність платіжних документів, які підтверджують факт здійснення операції;

- оформлення документів неналежним чином;

- невідповідність даних платіжних доручень даним виписки банку, додаткам.

- відсутність додатків до платіжних документів.

5.

Арифметичні помилки

- арифметичні помилки під час підрахунку оборотів і залишків регістрів обліку