Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 3.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
77.21 Кб
Скачать

Перевірка умов збереження грошових коштів включає:

- встановлення наявності і оформлення договорів про повну матеріальну відповідальність осіб, що призначені на посаду касирів;

  • визначення порядку підбору кадрів на цю посаду з врахуванням кваліфікації і знання правил ведення касових операцій;

  • дотримання підприємством порядку проведення інвентаризацій касової готівки в тому числі при передачі справ при зміні касира;

  • періодичність проведення інвентаризацій підприємством, наявність та склад інвентаризаційної комісії;

  • дотримання умов зберігання грошових коштів у відповідним чином обладнаних приміщеннях і при їх транспортуванні;

  • дотримання порядку санкціонування та оформлення касових операцій;

  • відображення в обліку інвентаризаційних різниць у разі їх виявлення;

  • вжиті заходи щодо відшкодування матеріальних збитків у разі їх виявлення.

Перевірка документального оформлення касових операцій

Перевіряється достовірність наданих документів, послідовність їх нумерації і відповідність журналам реєстрації прибуткових і видаткових ордерів, наявність додатків, наявність виправлень, повнота заповнення реквізитів, достовірність підписів, правильність кореспонденції рахунків, своєчасність складання і відображення в обліку.

Перевірка даних касових документів

з/п

Джерело перевірки

Зміст перевірки

1

2

3

Касова книга

- наявність, оформлення та правильність ведення; 

- при автоматизованому веденні касової книги звертають увагу на правильність роботи програмних засобів формування касової книги та проведення касових документів;

- повнота відображення касових операцій із надходження та видачі готівкових коштів за кожним прибутковим та видатковим касовим ордером;

- наявність підпису бухгалтера, який перевірив записи у касовій книзі за кількістю отриманих ним касових ордерів;

- правильність підрахунку у касовій книзі фактичних залишків готівки у касі на кінець дня

- відповідність залишку готівки у касі з обліковими регістрами тощо

2

Прибуткові і видаткові касові ордери та видаткові відомості

- проставлення потрібних дат, номерів, сум;

- зазначення підстав для їх виписки;

- наявність дозвільних підписів керівника підприємства або осіб, які ним уповноважені;

- наявність підписів осіб, які одержали кошти;

- наявність відбитків печаток та штампів тощо;

- відповідність проставленої кореспонденції рахунків сутності операції;

- наявність потрібних документів, що додаються до касових ордерів (заяви, накладні, рахунки, довідки тощо), і позначок про їх погашення

3

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів

- реєстрації окремо за прибутковими та розмежування видатковими операціями;

- реєстрація ВКО, що оформлені на підставі видаткових відомостей, після здійснення виплат, зазначених у видатковій відомості

4

Регістри обліку

- правильність ведення, своєчасність формування;

- відповідність між кореспонденцією рахунків і сумами, унесених до касової книги, зазначених у касових ордерах та відображених у регістрах обліку;

- застосування типових бухгалтерських записів;

- арифметична точність підрахунків

5

Звітність

- дотримання методичних вимог формування показників;

- дотримання термінів подання;

- відповідність даним облікових регістрів та первинним документам

Перевіряючи касові операції, потрібно встановити їх законність, достовірність і господарську доцільність.

Під час перевірки органами контролю повного і своєчасного оприбуткування коштів аналізується:

- загальний стан касових оборотів;

- надходження готівки з кас банку до кас підприємства;

- надходження готівки від здійснення інших операцій господарської діяльності.

Повнота і своєчасність оприбутковування грошей в касу встановлюється шляхом зустрічних і взаємних звірок даних банківських виписок з рахунків підприємства, корінців чекових книжок, прибуткових касових ордерів і записів в касовій книзі і даних контрагентів.

Увага. За наявності в касі підприємства готівки, яка не підтверджена прибутковими касовими ордерами, вона вважається неоприбуткованою в касі та зараховується в дохід підприємства.

Своєчасність і повнота внесення до банку невикористаних грошових сум перевіряється шляхом зіставлення дати і суми зарахування грошей на відповідний рахунок, згідно виписці банку з датою закінчення виплати грошей, вказаної в дозвільному надписі на платіжних відомостях, відомостях депонування заробітної плати і інших несплачених сум, а також з датою і сумою ВКО, що відображає здачу коштів до банку. З цією метою можливе складання окремих відомості з вказівкою дати, номерів і суми видаткових касових ордерів, сум і дат зарахування грошей на рахунок підприємства згідно виписок банка, в яких відображено надходження грошей.

Використання готівки за цільовим призначенням перевіряється зіставленням даних про отримані в банку гроші і їх призначення з даними про їх витрачання по відповідних напрямах (балансовим методом). В разі визначення розбіжностей встановлюються причини.

Готівка, отримана в банку має видаватися підприємством своїм працівникам в той же самий день.

Готівка не використана за призначенням, має бути повернена в банк не пізніше наступного робочого дня банку або може залишатися в його касі в межах установленого ліміту.

Сума витрачена на інші цілі кваліфікується, як нецільове використання грошових коштів.

Однак, на сьогоднішній день використання коштів не за цільовим призначенням не підпадає під штрафні санкції і має більш вагоме значення щодо зору оцінки внутрішнього контролю та контролю видаткової частини кошторисів бюджетних установ.

Особливо уважно слід перевіряти обгрунтованість касових операцій по витратах готівки, що списується на витрати виробництва і інші рахунки без подальшого надання звітів і виправдувальних документів про використання грошей.

При перевірці отримання і видачі значних сум аналізуються їх об'єми, періодичність і структура, динаміка в порівнянні з іншими періодами. Оцінюється економічна виправданість цих операцій і відповідність чинному законодавству.

При перевірці дотримання ліміту касової готівки необхідно пам’ятати, що установлення ліміту каси проводиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, який підписується головним (старшим) бухгалтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою). Установлення ліміту каси бюджетних установ і організацій, здійснюється Державним казначейством України, яке їх обслуговує.

Аби перевірити правильність розрахунку необхідно здійснити перерахунок з застосуванням необхідних показників, що включаються до розрахунку, відповідно вимог Положення 637 та співставити отримані дані з даними затвердженого розрахунку підприємства.

Якщо підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважається нульовим. У цьому разі вся готівка, що перебуває в його касі на кінець робочого дня вважається понадлімітною.

Якщо ліміт каси встановлено з перевищенням граничних розмірів, визначених Положенням 637, то він уважається встановленим на рівні зазначених граничних розмірів. У цьому разі сума зазначених перевищень уважається понадлімітною

Аби перевірити, як дотримується встановлений ліміт залишку грошей в касі, необхідно зіставити фактичні залишки грошей в касі за даними касової книги на окремі дати (кожен робочий день) з лімітом залишку готівки незалежно від того, чи здійснювалися в даний день касові операції.

При перевірці здійсненні підприємствами розрахунків готівкою з іншими підприємствами сума платежу одному підприємству не повинна перевищувати 10 тисяч грн. протягом одного дня поодинці або декільком платіжним документам. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується. Зазначені обмеження стосуються також і розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок коштів, одержаних за корпоративними картками.

Платежі понад встановленого розміру розрахунків повинні здійснюються лише в безготівковому порядку. При цьому мають бути враховані також правила використання РРО.

Зазначені обмеження не поширюються на:

а) розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами;

б) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

в) розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

г) використання коштів, виданих на відрядження;

ґ) розрахунки підприємств (підприємців) між собою під час закупівлі сільськогосподарської продукції. Перелік товарів, що належать до цієї продукції (сільськогосподарської продукції), визначений Законом України "Про державну підтримку сільського господарства України" ( 1877-15 ).

Перевірка дотримання порядку видачі готівки під звіт та її використання включає в себе певну низку додаткових питань, що можуть бути розглянуті:

- Перевірка порядку видачі коштів під звіт. Контроль здійснюється за методом нормативної перевірки за датами видачі грошей з каси, обсягами виданих коштів та їх цільовим призначенням. Звертають увагу, чи затверджено на підприємстві список підзвітних осіб із зазначенням на які витрати та в яких обсягах їм можуть бути видані кошти. Встановлюється: наявність договорів про матеріальну відповідальність з даними особами; порядок реєстрації в бухгалтерії посвідчень про відрядження; наявність фактів: видачі сум у підзвіт при наявності заборгованості осіб по раніше отриманим коштам; передачі підзвітних сум іншим особам; видачі готівки не робітникам підприємства, незаконного запозичення коштів.

- Перевірка доцільності та правомірності і правильності оформлення відряджень та відшкодування по ним витрат. Застосовують методи аналізу та логічного взаємозв’язку виробничої діяльності підприємства, виконаної роботи, компетенції підзвітної особи. Перевіряється правильність оформлення розпорядчих документів, цільових завдань, строків відрядження, фактичного виконання робіт. Наявні документи перевіряються з точки зору їх справжності. звіряються дати та вказані суми, правильність оплати добових, наявність оригіналів доданих документів та їх відповідність сутності операцій і зв'язок з діяльністю підприємства. При вивченні операцій по надходження матеріальних цінностей, придбаних під час відрядження, встановлюється фактичне їх оприбуткування. Перевіряється цільове використання коштів.

- Своєчасність подання підзвітними особами авансових звітів у бухгалтерію та правильність їх оформлення. Здійснюється візуальна перевірка наявності всіх необхідних оригіналів підтверджуючих документів та повнота і правильність заповнення в них основних реквізитів, відсутність виправлень. Перевіряється порядок дотримання встановлених термінів надання авансових звітів та випадки подання звіту про використання коштів до бухгалтерії в установлені строки без одночасного повернення до каси невикористаних підзвітних сум. За результатами складається розрахунок залишків простроченої заборгованості підзвітних осіб по датах її виникнення.

- Перевірка стану обліку підзвітних сум. Контроль обґрунтованості бухгалтерських записів у регістрах бухгалтерського обліку включає: визначення правильності застосування кореспонденції рахунків у відповідності до змісту наданих первинних документів, правильність перенесення залишків заборгованності, відображення оборотів по рахунку 372, ведення аналітичного обліку в розрізі підзвітних осіб, своєчасність обробки первинних документів, обгрунтованість внесення виправлень, коригування помилок. Перевіряється своєчасне застосування примусового стягнення заборгованості з підзвітних осіб.

При контролі своєчасності звітування підзвітних осіб необхідно враховувати вимоги щодо таких термінів (таблиця 3.2)