Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
62.23 Кб
Скачать

Тема 6. Ревізія розрахунків з оплати праці та соціальними фондами

Вивчивши тему, студент повинен знати :

  • мету, завдання, об’єкти та джерела перевірки операцій з оплати праці і пов’язаними з нею розрахунками;

  • суб’єктів контролю операцій з оплати праці;

  • послідовність здійснення перевірки операцій з оплати праці і пов’язаними з нею розрахунками;

  • поняття «трудова дисципліна», «форми оплати праці», «види оплати праці», «податок на доходи фізичних осіб», «колективний договір», «системи преміювання»; «єдиний соціальний внеесок», «розрахунково-платіжна дисципліна», «розрахункова операція» тощо;

  • порядок застосування прийомів та методів контролю під час перевірки операцій з операцій з оплати праці і пов’язаними з нею розрахунками;

  • типові порушення;

  • порядок застосування штрафних та фінансових санкцій.

На основі набутих теоретичних знань студент повинен вміти :

  • практично втілювати основний понятійний склад нормативної бази щодо даного об’єкту перевірки;

  • визначати та систематизувати нормативні документи, які регулюють порядок здійснення даного виду операцій та вимоги щодо їх перевірок;

  • визначати та систематизувати документальні джерела перевірки;

  • визначати і систематизувати дії представників контрольних служб під час організації та проведення контрольно-перевірочної роботи;

  • визначати завдання кожного етапу контрольно-перевірочної роботи;

  • визначати та застосовувати прийоми перевірки за напрямами контрольно-перевірочної роботи;

  • визначати можливі типові порушення;

  • аналізувати встановленні відхилення та порушення, їх причини та наслідки, влив на результати діяльності підприємства;

  • оформлювати результати перевірки;

  • визначати які штрафні та фінансові санкції можуть бути застосовані за результатами перевірки.

Питання теми

1. Мета, задачі та джерела ревізії розрахунків з оплати праці та соціальними фондами.

2. Методика перевірки операцій з нарахування та виплати заробітної плати.

Типові порушення.

3. Контроль за дотриманням законодавства платниками ЄСВ.

Питання 1. Мета, задачі та джерела ревізії розрахунків з оплати праці та соціальними фондами

Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю здійснюють:

Спеціально уповноважені на те органи та інспекції, які не залежать у своїй діяльності від власника або уповноваженого ним органу.

Центральні органи виконавчої влади здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні, крім органів державної податкової служби, які мають право з метою перевірки дотримання податкового законодавства здійснювати такий контроль на всіх підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування.

Вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про працю здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Громадський контроль за додержанням законодавства про працю здійснюють професійні спілки та їх об’єднання.

Функції спеціально уповноваженого органу по контролю за дотриманням законодавства про працю (окрім питань охорони праці) на підприємствах, в установах і організаціях всіх форм власності виконує Державний департамент нагляду за дотриманням законодавства про працю і його територіальні органи, функції яких виконують інспекції по труду.

Рішення та розгляд тих чи інших питань під час здійснення контролю обумовлюється завданнями відповідних суб’єктів контролю, їх повноваженнями та компетенцією.

Основні завдання перевірки розрахунків з оплати праці:

- встановлення наявності Колективного договору та внутрішніх документів, що регулюють трудові відносини, питання оплати праці та соціальні гарантії робітників підприємства;

- дотримання вимог трудового законодавства з питань організації та здійснення оплати праці;

- дотримання трудової та кадрової дисципліни;

- встановлення фактичної численності працюючих на підприємстві, пільгового складу робітників, дотримання штатного розкладу;

- наявність та правильность оформлення первинних документів з обліку виробітку та використання робочого часу;

- встановлення обґрунтованості, законності, достовірності, повноти та правильності нарахувань заробітної плати та інших виплат;

- правильність розрахунку середньої заробітної плати;

- своєчасність, законність, обґрунтованість, повнота та правильність розрахунку утримань із заробітної плати;

- перевірка своєчасності та повноти утримання і перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб;

- дотримання вимог формування та використання резерву на оплату відпусток;

- дотримання порядку використання коштів соціального страхування, нарахування виплат з тимчасової непрацездатності;

- перевірка правильності проведення індексації заробітної плати;

- дотримання порядку нарахування і сплати обов’язкових платежів щодо соціального страхування і забезпечення;

- перевірка дотримання термінів виплати оплати праці, повноти, своєчасності та правильності відображення в обліку;

- встановлення реальності проведених операцій, тотожності даних первинних документів, бухгалтерських регістрів та звітності щодо операцій з оплати праці і пов’язаних з нею розрахунків;

- дотримання термінів виплати заробітної праці.

Основні нормативні та законодавчі джерела контролю:

КЗпП - Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП - Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

ПКУ- Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 1058 - Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про охорону праці - Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Закон про колдоговори - Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

Закон про оплату праці - Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон про відпустки - Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Наказ № 23 - Наказ Міністерства праці України «Про затвердження Типової форми контракту з працівником» від 15.04.94 р. № 23.

Наказ № 277 - Наказ Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку особового складу» від 27.10.95 р. № 277.

Наказ № 489 - Наказ Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Наказ № 495 - наказ Державного комітету статистики України та Міністерства оборони України «Про затвердження типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника» від 25.12.2009 р. № 495/656.

Порядок № 1423 - Порядок визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 р. № 1423.

Перелік № 1170 - Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р. № 1170.

Порядок № 22-7 - Порядок розгляду органами Пенсійного фонду України скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-7.

Порядок № 26 - Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26.

Порядок № 30 - Порядок віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), затверджений постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 р. № 30.

Інструкція № 5 - Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держав­-ного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 16 - Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування з тимча-сової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Інструкція № 21-5 - Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

Інструкція № 36 - Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36.

Інструкція № 58 - Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціаль-ного захисту населення України від 29.07.93 р. № 58.

Класифікатор професій - Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики України від 28.07.2010 р. № 327.

Об’єкти контролю операцій з оплати праці

Документальні джерела інформації:

1.Документи, які визначають організацію та здійснення трудових відносин, оплату праці, соціальні гарантії працівників (Колективний договір, Положення про організацію оплати праці, преміювання, Штатний розклад, кошториси тощо). Кадрова документація: розпорядчі документи з руху особового складу ( накази про рух особового складу; трудові угоди); документи з обліку кадрів ( особові картки, справи; заяви; штатний розклад; книга обліку бланків трудових книжок; трудові книжки; книга обліку руху трудових книжок);

2.Первинні та розрахункові документи: табель обліку використання обочого часу (форми № П-12,П-13, П-14); список осіб, які працювали у понаднормовий час (форма № П-15); листок обліку простоїв (П-16); розрахунково-платіжна відомість (форма № П-49); розрахункова відомість (форма № П-51); платіжна відомість (форма № П-53); особовий рахунок (форми № П-54 и П-54а); накопичувальна картка виробітку і заробітної плати (форма № П-55); накопичувальна картка заробітної плати (форма № П-56); регістри бухгалтерського обліку; звідні документи, розроблювальні таблиці, звітність тощо.

3.Інші документи (акти попередніх перевірок).

Питання 2. Методика перевірки операцій з нарахування та виплати заробітної плати

Перевірка дотримання законодавства щодо вимог Закону про відпустки полягає у визначенні наявності графіків надання відпусток, затверджених працедавцями за узгодженням з профспілковим комітетом або іншим органом, уповноваженим трудовим колективом, дотримання вимог про мінімальну тривалість щорічних відпусток, надання додаткових відпусток тощо.

Методика перевірки операцій з нарахування та виплати заробітної плати передбачає визначення етапів контролю і виконання відповідних контрольних дій за кожним з таких етапів:

організаційній;

технологічний (проведення перевірки);

результативний; контролюючий (інспекційний).

Під час перевірки розрахунків з оплати праці застосовують різні методичні прийоми, до яких можуть бути віднесені: візуальна та формальна перевірка документів на їх наявність та за змістом; зіставлення даних обліку з первинними документами; арифметична перевірка, здійснених розрахунків, заповнених первинних документів і регістрів обліку на арифметичну точність і відповідність нормам чинного законодавства; інвентаризація наявних сум заборгованості в частині зобов’язань з оплати праці та ЄСВ тощо. Контроль дотримання трудового законодавства і розрахунків з оплати праці може проводитися суцільним, вибірковим або комбінованим способом. Як правило, така перевірка проводиться саме вибірковим способом, але у разі виявлення суттєвих відхилень можливе застосування суцільної перевірки.

При вивченні загальних питань щодо організації розрахунків з оплати праці на підприємстві та дотримання трудового законодавства необхідно перевірити:

  • дотримання трудового законодавства та кадрової дисципліни;

  • наявність внутрішніх нормативних документів, що регулюють трудові відносини на підприємстві (колективний договір, трудові угоди, розпорядчі документи щодо систем та форм оплати праці, штатний розклад, положення про преміювання, тощо) та їх відповідність нормам чинного законодавства;

  • дотримання встановлених державою гарантій і компенсацій щодо праці і її оплати;

  • контроль за станом нормування праці на підставі використання міжгалузевих, галузевих і інших прогресивних нормативів праці з врахуванням психофізіологічних і соціально-економічних чинників, планування робочого часу і часу відпочинку, застосування форм і систем заробітної плати, матеріального і морального стимулювання;

  • наявність окремих категорій персоналу;

  • дотримання порядку оформлення робітників при їх прийманні та звільненні;

  • відповідність фактичної структури і штату підприємства, передбаченим для даного періоду тощо.

До початку перевірки вивчається інформація щодо наявності та змісту внутрішніх розпорядчих документів підприємства з метою розуміння існуючих систем та форм оплати праці підприємства, обраних підприємством та їх відповідність законодавчим нормам.

Норми спеціального законодавства (ст. 11 КЗпП і ст. 2 Закону про колдоговори) не передбачають обов'язковості укладення колективних договорів. Однак, ГКУ вказує на обов'язковий характер цього документа. Відповідно, чинним законодавством не встановлена відповідальність за відсутність колдоговору на підприємстві, але існує відповідальність за ухилення від участі в переговорах щодо узгодження умов колективного договору. Так, за ст. 17 Закону про колдоговори і КУпАП, на осіб, котрі представляють власників чи уповноважені ними органи або профспілки чи інші уповноважені трудовим колективом органи та ухиляються від участі в переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективного договору, або умисно порушили встановлені законодавством строки початку таких переговорів, або не забезпечили роботу відповідної комісії в установлені сторонами строки, накладається штраф від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.). Зазначених осіб за перелічені порушення може бути притягнено до дисциплінарної відповідальності аж до звільнення з посади. Якщо колективний договір на підприємстві є, і в ході перевірки з'ясовується, що не всі його розпорядження виконуються, то за порушення колективного договору передбачена відповідальність ст. 42 КОАП у вигляді штрафу від 50 до 100 ннмдг, тобто від 850 до 1700 грн. Складання админпротоколов по даній статті - компетенція інспекцій по праці.

При перевірці правильності розрахунків з нарахування та виплати заробітної плати встановлюють:

- наявність та правильність оформлення первинних документів з обліку робочого часу й оплати;

- відповідність форм оплати праці, зазначеним у розпорядчих документах та колективному договорі;

- стан аналітичного обліку розрахунків з працівниками;

- правильність підрахунку і повноту відображення всіх видів нарахувань у розрахункових та розрахунково-платіжних відомостях і рахунках обліку;

- законність здійснення різних видів нарахувань;

- правильність здійснених розрахунків, їх повноту та своєчасність відображення в обліку;

- розрахунки допомог, які виплачуються за рахунок коштів Фон­дів соціального страхування;

- правильність проведення розрахунку індексації заробітної плати;

- правильність визначення та розрахунків з бюджетом з податку на доходи з фізичних осіб;

- правильність здійснення різних видів утримань із нарахованої оплати праці;

- правильності відображення в обліку витрат з нарахування заробітної плати і пов’язаних з нею розрахунків;

- своєчасність та повноту розрахунків за страховими внесками до фондів обов’язкового соціального страхування;

- наявність депонованої заробітної плати її облік та погашення;

- своєчасність виплати заробітної плати тощо.

При перевірці звертають увагу на відповідність форм первинних документів типовим та формам оплати праці, обраним підприємством, і сутності операцій, які документуються. Перевірка дотримання вимог оформлення первинних документів встановлює відповідність заповнення наведених в них реквізитів, відсутність підчисток, помарок і необумовлених виправлень. Щодо реальності проведених операцій, то встановлюються можливості фізичного виконання вказаних обсягів робіт протягом зазначеного часу на підставі застосування взаємного контролю документів, наприклад, шляхом зіставлення нарядів з документами на відпуск матеріалів для виконання робіт, накладних на випуск продукції. За допомогою співставлення прізвищ та ініціалів працівників з даними обліку особового складу виявляють осіб, що відсутні в кадровому обліку. Також, звертається увага на наявність на робочих місцях осіб, які виконують певну роботу, але не враховані в штаті і поза штатом.

При перевірці нарахування заробітної плати враховують:

1. Особливості розрахунку та оподаткування оплати праці у відповідності до існуючих форм оплати праці. Така перевірка передбачає встановлення видів виплат та правильності їх розрахунків з урахуванням алгоритмів розрахунку заробітної плати в залежності від погодинної, відрядної чи інших форм оплати праці, які присутні на підприємстві. Визначається наявність окремих положень колективного договору, які впливають на податкове навантаження підприємства і здійснення таких нарахувань та виплат. Наприклад, із положень п.п. «а» п.п. 164.2.17 ст. 164 ПКУ випливає: якщо безоплатне надання майна в користування працівнику (виплата компенсації за його використання) передбачено трудовим (колективним) договором або вимогами чинного законодавства, то вартість такого користування не включається до оподатковуваного доходу працівника, а отже, не обкладається ПДФО. Відповідно до п.п. «б» п.п. 138.10.6 ст. 138 ПКУ до складу витрат підприємства включаються суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) згідно із Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV, у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.

2. Особливості розрахунків з оплати праці з працівниками, прийнятими на роботу за договорами підряду, трудовими договорами та ін. Зокрема, необхідно звернути увагу на доцільність і необхідність виконання такої роботи. Під час такої перевірки можна скласти реєстр усіх виданих виплат стороннім працівникам і перевірити наявність для них трудових договорів, договорів підряду чи інших договорів господарсько-правового характеру, а також правильність врахування їх вимог при відображенні в обліку операцій щодо розрахунків з такими працівниками.

3. Обґрунтованості і правильності нарахування премій, надбавок, доплат (у зв’язку з відхиленнями від нормальних умов праці, за понаднормові години, за простої, за роботу в тяжких та шкідливих умовах), виплат за тимчасову непрацездатність, щорічних відпусток, винагород за підсумками праці за рік і т.п. у відповідності до існуючих методик розрахунків та наявності документального підтвердження правомірності здійснення таких нарахувань. При дослідженні виплат премій та інших заохочень незалежно від виду діяльності підприємства необхідно встановити чи виконані умови, щонадають право виплати премій.

4- Повноту та правильність включення до розрахунку виплат середнього заробітку (середньомісячного та середньоденного) в залежності від видів виплат, де такий показник використовується. Перевірка правильності застосування середньої заробітної плати полягає у визначенні правильності включення до розрахунку тих чи інших видів нарахувань згідно з вимогами чинних нормативних документів.

5 Дотримання вимог щодо проведення індексації заробітної плати. При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно враховувати, що індексації підлягають грошові доходи населення, що не мають разового характеру, у межах прожиткового мінімуму, установленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу. Сума індексації нараховується та виплачується одночасно з нарахуванням та виплатою (відповідно) заробітної плати за місяць, доходи за який підлягають індексації. Тобто, якщо заробітна плата робітників нараховується в сумі, яка менше межи малозабезпеченості і не індексується на приріст індексу інфляції – це є порушення вимог щодо проведення індексації заробітної плати. Необхідно врахувати, що згідно з вимогами порядку проведення індексації грошових доходів громадян, у випадку підвищення розміру заробітної плати місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів громадян і індексація доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться.

6 Особливості та обмеження щодо здійснення виплат натуральної оплати праці.