Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
62.23 Кб
Скачать

Періодичність проведення планових перевірок єсв

№ з/п

Ступінь ризику

Критерії віднесення платників ЄВС до ступеня ризику

Частота перевірок

1.

Високий

- використання праці найманих осіб без нарахування ЄВС; - неподання до ПФУ передбачених законодавством звітів та відомостей; - систематичне порушення встановлених строків сплати ЄВС; - ненарахування і несплата ЄВС (за інформацією підрозділів податкової міліції, інших органів державної влади або третіх осіб)

Не частіше одного разу на рік

2.

Середній

- здійснення нарахування ЄВС у розмірі менше мінімального страхового внеску з розрахунку на одного працівника; - порушення встановлених строків подання до ПФУ передбачених законодавством звітів та відомостей; - порушення встановлених строків сплати ЄВС; - помилки, неузгодженість у звітах та відомостях, що подаються до ПФУ

Не частіше одного разу на два роки

3

Незначний

Немає ознак, передбачених для високого та середнього ступенів ризику

Не частіше одного разу на п'ять років

 

Для проведення планової перевірки ПФУ письмово повідомляє платника не пізніше ніж за 10 днів до її проведення. Строки проведення таких перевірок відповідно - не більше 15 робочих днів, а у суб'єктів малого підприємництва - не більше 5 робочих днів.

Про проведення позапланових перевірок завчасно не попереджають. Строк її проведення не повинен перевищувати 10 робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва - 2 робочих дні.

Загальна мета контролю полягає у дотриманні законодавчих вимог платниками ЄСВ щодо правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування коштів на відповідні рахунки фондів, цільове і правильне їх витрачання.

В якості основних напрямів перевірки можуть бути визначені:

- встановлення діючих норм законодавчої бази в періоді перевірки та необхідних документальних джерел перевірки;

- встановлення додержання умов реєстрації платником страхових внесків у відповідності до вимог спеціальних нормативних актів;

- дотримання підприємствами, установами та організаціями порядку використання страхових кош­тів, перерахованих для фінансування страхових виплат і соціальних послуг;

- встановлення достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності для встановлення правильності віднесення страхувальника до певного класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду його економічної діяльності;

- контроль за правильності нарахування та своєчасністю сплати страхових внесків;

- обґрунтованість застосування ставок внеску та пільг;

- додержання порядку подання відповідних форм звітності, її достовірність і тотожність обліковим даним.

Важливим питанням перевірки є правильність визначення класу професійного ризику, який напряму залежить від основного виду економічної діяльності страхувальника. Якщо під час проведення перевірки з'ясувується, що страхувальником нараховувався і сплачувався ЄСВ не за основним видом економічної діяльності, йому повідомляється новий клас професійного ризику виробництва з урахуванням фактичного основного виду економічної діяльності з початку року, наступного за тим, в якому під час перевірки було виявлено зміну виду економічної діяльності.

При перевірці дотримання порядку нарахування ЄСВ враховують:

  • ЄСВ нараховується на суми, визначені базою для його нарахування, незалежно від того, виплачено такі суми фактично після їх нарахування чи ні;

  • нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску;

  • при нарахуванні ЄСВ на суми лікарняних, відпускних, період яких перевищує один місяць, застосування максимальної величини здійснюється окремо за кожний місяць.

  • якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони включаються до заробітної плати місяця, в якому було здійснено нарахування;

  • якщо в минулих періодах зарплату (дохід) було нараховано, але не включено до бази для справляння ЄСВ, при виправленні помилки обчислення ЄСВ здійснюється виходячи з розміру ставки, що діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ.

Перевірка дотримання строків сплати ЄСВ полягає у співставленні дат фактичного перерахування сум ЄСВ та граничних термінів, встановлених для такого перерахування. Так, наприклад, при виплаті заробітної плати, страхувальники-роботодавці повинні сплачувати ЄСВ у частині нарахувань одночасно з видачею коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій або натуральній формі. Якщо заробітну плату (дохід) нараховано, але не виплачено своєчасно, суми ЄСВ у частині нарахуваньта утримань роботодавці сплачують не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем. При чому ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника ЄСВ. Днем сплати ЄСВ вважається день списання банком або Держказначейством суми платежу з рахунка страхувальника-роботодавця незалежно від часу її зарахування на рахунок Пенсійного фонду.

Суми ЄСВ, своєчасно не нараховані та/або не сплачені платниками ЄСВ (роботодавцями та ФОП) у встановлені Законом № 2464 строки, вважаються недоїмкою та підлягають стягненню з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Страхувальник під час проведення перевірки зобов'язаний:

- допускати працівників ФНВ до проведення перевірки за умови дотримання порядку її здійснення;

- виконувати вимоги працівника, який здійснює перевірку, щодо усунення виявлених порушень вимог законодавства про загальнообов'яз­кове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання;

- надавати документи, пояснення, довідки, відомості, матеріали з питань, що виникають при проведенні перевірки;

- отримувати примірник акта перевірки за результатами проведеної планової чи позапланової перевірки.

У певних випадках та у встановлені строки для сплати недоїмки з ЄВС органи ПФУ надсилають платникам вимогу про сплату боргу (таблиця).

Вимога про сплату боргу є виконавчим документом. Її формують на суму боргу, що перевищує 10 грн.

Таблиця 6.3

Випадки і строки надсилання Пенсійним Фондом вимоги про сплату боргу

з/п

Випадки виявлення недоїмки

Строк надсилання вимоги про сплату боргу

1.

Дані документальних перевірок результатів діяльності платника чи актів звірок з органами податкової служби сум доходу (прибутку) підприємців або самозайнятих осіб свідчать про донарахування сум ЄВС;

Органами ПФУ в повідомленнях-розрахунках визначено суми ЄВС, що підлягають доплаті

Одночасно з:

- актом документальної перевірки платника ЄВС;

- актом про суми розбіжностей щодо сум доходу (прибутку), заявлених у звітності до ПФУ і задекларованих у річній податковій декларації,

- підприємцями або самозайнятими особами; - повідомленням-розрахунком на всю суму донарахованого ЄВС

2.

Платник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати ЄВС

Щомісяця протягом 5 робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу

3.

Платник має на кінець звітного базового періоду борги зі сплати фінансових санкцій

Факти порушень законодавства з ЄВС посадова особа ПФУ оформляє актом у двох примірниках та підписується в останній день перевірки працівником, який здійснює перевірку, керівником та головним бухгалтером страхувальника, а за їх відсутності - особами, які їх замінюють, підприємцем чи уповноваженою ним особою. Допускається підписання акта із зауваженнями, що подаються у письмовій формі. Про наявність зауважень в акті перевірки посадова особа або підприємець робить відповідну відмітку. Один примірник підписаного акта вручається страхувальнику.

На підставі акта й інших матеріалів про порушення начальник управління ПФУ приймає рішення про застосування штрафних санкцій за відповідною формою, наведеною в додатках 9 - 14 до Інструкції № 21-5. Акт про порушення разом з рішенням про застосування штрафних санкцій протягом 3 робочих днів після прийняття рішення надсилаються (вручаються) платнику в порядку, установленому для надсилання вимог, або вручаються під підпис керівнику чи головному бухгалтеру платника, чи фізичній особі - платнику ЄВС.

Фінансові санкції у вигляді штрафів і пені застосовуються до платників ЄСВ, на яких покладено обов’язок обчислення, нарахування і сплати єдиного внеску, за порушення вимог законодавства про ЄСВ.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону № 2464).

За рахунок сум, що надходять від платника ЄВС або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені в порядку календарної черговості їх виникнення. Якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми ЄВС зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені в порядку календарної черговості їх виникнення.

Штрафні санкції за порушення, пов'язані з нарахуванням та сплатою ЄВС, що накладаються ПФУ, наведено в ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС та пп. 7.2.1 - 7.2.6 Інструкції № 21-5. Розміри штрафів за порушення законодавства про ЄСВ наведемо в таблиці 6.4.