Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
62.23 Кб
Скачать

Розміри штрафів за порушення законодавства про єсв

Види порушень

Розмір штрафу

1

2

3

1

Несплата (неперерахування) або несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ

10 % своєчасно не сплачених сум

2

Донарахування органом Пенсійного фонду або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ

5 % донарахованої суми за кожний повний або неповний базовий звітний період, за який її донараховано, але не більше 50 % суми донарахованого ЄСВ

3

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності

10 нмдг (170 грн.)

4

Неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄСВ

Штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.)

5

Несплата, сплата не в повному розмірі або несвоєчасна сплата суми ЄСВ, одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів)

10 % несплачених або несвоєчасно сплачених сум (авансових платежів)

6

Нарахування пені на суму недоїмки

Пеня з розрахунку 0,1 % суми недоїмки за кожен день прострочення платежу

7

Порушення законодавства про облік та збір ЄСВ

  • порушення порядку нарахування, обчислення та строків сплати ЄСВ;

  • неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ;

  • надання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового соціального страхування, інших відомостей, передбачених Законом № 2464

адміністративна відповідальність:

Штраф на посадових осіб підприємств, установ, організацій від 20 до 30 нмдг (від 340 до 510 грн.)

За ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі порушення, - штраф від 30 до 40 нмдг (від 510 до 680 грн.)

Згідно з ч. 10 ст. 25 Закону про ЄВС на суму недоїмки платнику нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоїмки за кожен день прострочення платежу. Порядок розрахунку пені наведено в п. 7.5 Інструкції № 21-5.

Сума пені розраховується за формулою:

Y = S х K х 0,1 % ( 1),

де Y - сума пені, що нараховується на фактично сплачену суму недоїмки зі сплати ЄВС (округляється до другого знака після коми);

S - фактично сплачена сума недоїмки зі сплати ЄВС;

K - кількість днів прострочення платежу;

0,1 % - ставка для нарахування пені згідно з ч. 10 ст. 25 Закону про ЄВС.

Для розрахунку пені враховується, що нарахування пені починається з першого календарного дня, наступного за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

До документів, що є підставою для нарахування пені відносяться: документи, що підтверджують суму ЄВС і строк його сплати (звіт платника про нарахування ЄВС; вимога про донараховані суми ЄВС за актами перевірок чи актами звірок або повідомленням-розрахунком; рішення суду) та документи, що підтверджують суму і дату погашення недоїмки з ЄВС ( виписки з рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів; корінець прибуткового документа про прийняття установою банку платежів готівкою; звіт платника про нарахування ЄВС з від’ємним значенням; рішення про виключення з Державного реєстру підприємств та організацій України).

Згідно з п.п. 7.2.3 Інструкції № 21-5 для розрахунку штрафу кількість звітних періодів розраховується починаючи з місяця, на який припадає термін подання звітності за період, за який донараховано (обчислено) суми ЄВС, та закінчуючи місяцем, на який припадає отримання таким платником акта перевірки від органу ПФУ або в якому він подав звітність, де зазначено такі донараховані суми.

Якщо за результатами перевірки виявлено в окремих місяцях суми донарахованого (своєчасно не обчисленого) ЄВС, то за кожне таке донарахування (кожного місяця) відповідно до Закону про ЄВС накладається штраф у такому порядку та розмірах:

- визначається сукупно сума донарахувань за всіма звітними періодами, в яких вони виявлені;

- визначається сукупно сума штрафу за всіма звітними періодами, в яких виявлено донарахування і за які нараховано такі штрафи;

- здійснюється розрахунок максимального розміру штрафу від сукупної суми донарахувань та порівнюється з фактично нарахованою сумою штрафів, визначеною сукупно за всі звітні періоди, в яких донараховано суми ЄВС. До сплати визначаються суми штрафів, що не перевищують максимального їх розміру, визначеного п.п. 7.2.3 Інструкції № 21-5 (тобто не більше 50 % донарахованого ЄВС). Нараховані суми штрафів та пені необхідно сплатити протягом 10 робочих днів після надходження відповідного рішення.

Пеня та штрафи зараховуються на рахунки органів ПФУ, відкриті для зарахування ЄВС.

Якщо роботодавець не згоден із санкціями, що до нього застосовуються, то, як і у випадку з недоїмкою, таке рішення органу ПФУ можна оскаржити.