Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
62.23 Кб
Скачать

7 Віднесення нарахувань в обліку до відповідних звітних періодів.

Перевірка правильності розрахунку заробітної плати може здійснюватись вибірковим способом і передбачає перерахунок окремих нарахувань за відповідними кроками:

  1. перевірка правильності визначення суми нарахованої зарплати у відповідності до встановлених форм оплати праці та видів нарахувань;

2. перевірка правильності розрахунку утримань із заробітної плати;

3. перевірка правильності розрахунку заробітної плати;

4. співставлення визначених сум з сумами, які зафіксовані в обліку підприємства;

5. загальна перевірка розрахунково-платіжних відомостей і особових рахунків щодо встановлення правильності підрахунків сум, підсумків нарахувань, утримань, сум до виплати і відповідність їх записам у регістрах обліку в розрізі кореспондуючих рахунків.

Перевірка правильності утримання ПДФО здійснюється у відповідності до законодавчих вимог стягнення та сплати даного податку. Загальна схема перевірки здійснюється за етапами:

- повноту обчислення доходу до бази оподаткування;

- обґрунтованість застосування ставки податку і соціальної пільги;

- правильність розрахунку суми податку і відображення її в обліку;

- своєчасність надання звітності, її відповідність даним обліку;

- своєчасність перерахування до бюджету.

   

При здійсненні перевірки правильності відображення в бухгалтерському і податковому обліку резерву на виплату відпусток враховують:

1.При визначенні обґрунтованості нарахування резерву на оплату відпусток звертають увагу на наявність даної вимоги у наказі про облікову політику підприємства або іншого розпорядчого документа по підприємству про порядок нарахування резерву.

2.Дотримання алгоритму розрахунку резерву на виплату відпусток. Практично здійснюється перевірка арифметики розрахунків по формулі:

Р = Зн Х Оп / Зп + Сстр., де

Р - місячна сума резерву;

Зн - сума фактично нарахованого в звітному місяці фонду оплати праці;

Оп - планова річна сума на оплату відпусток;

Зп - планова річна сума фонду оплати праці;

Сстр - сума обов'язкових страхових нарахувань на ФОП

3. Відповідність відображення в обліку витрат на формування резерву та його використання вимогам Інструкції про застосування Плану рахунків

4. Дотримання порядку уточнення і перегляду резерву на дату балансу.

5. Перевірка правильності відображення суми резерву в балансі (розділ II пасиву по статті «Забезпечення виплат персоналу», для малих підприємств по стор. 430).

6. Перевірка правильності відображення резерву відповідно до правил податкового законодавства.

Під час перевірки необхідно звернути увагу на реальність сум заборгованості робітникам та своєчасність її погашення. Залишки заборгованості робітникам з оплати праці у відповідності до П(С)БО 2 «Баланс» відносяться до статті «Поточні зобов’язання по розрахункам з оплати праці» і відображаються у рядку 580 пасиві балансу підприємства. Слід зазначити, що при наявності заборгованості з заробітної плати робітник має право стягнути в судовому порядку заборгованість з оплати праці без обмеження строків, тобто строки позовної давності в даному випадку не застосовуються. Таким чином, списання невиплаченої зарплати неможливе.

Якщо виплата заробітної плати проводиться шляхом перерахування на безготівкові платіжні картки, то необхідно враховувати механізм такої виплати і перевірити:

1) наявність і умови договору між підприємством і банком про розрахунково-касове обслуговування по виплаті зарплати з використанням карток;

2) наявність договорів банку з кожним робітником на відкриття картрахунків у банку;

3) повноту, правильність і своєчасність перерахування підприємством грошових коштів на виплату зарплати на відповідні рахунки. Наявність і якість платіжного доручення щодо перерахування коштів на картрахунки робітників. Наявність платіжного доручення на сплату податків і обов’язкових платежів. Наявність реєстру на перерахування зарплати робітникам, що є підставою для зарахування банком грошових коштів на картрахунки. Тотожність даних документів щодо розрахунків по оплаті праці з даними перерахувань. Звірка платіжних документів з випискою банка.

Перевірка формування «податкових» витрат з оплати праці і пов’язаних з нею платежів здійснюється у відповідності до вимог податкового законодавства, що визначається Податковим Кодексом.

Зокрема, до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку , які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV ПКУ).

Особливої уваги заслуговує перевірка питань щодо визнання витрат подвійного призначення, наприклад, таких, як витрати платника податку на забезпечення найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, спеціальним (форменим) одягом, мийними та знешкоджувальними засобами, засобами індивідуального захисту, що необхідні для виконання професійних обов’язків, а також продуктами спеціального харчування за переліком, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Вивчається також наявність витрат платника податку на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників робітничих професій, а також у разі якщо законодавством передбачено обов’язковість періодичної перепідготовки або підвищення кваліфікації та порядок їх обліку.

Перевіряється формування витрат на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником податку або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку із здійсненням таких витрат.