Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08 ОП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
245.25 Кб
Скачать

8.4 Аналіз основних технологічних процесів і обладнання з метою виявлення найнебезпечніших і шкідливих чинників для працівників та їх нормування

На обслуговуючий персонал встановленого модернізованого автомату діють такі негативні фактори (виробничі шкідливості):

  • шкідливі: шум, вібрація, тепловиділення, вологовиділення, можлива недостатня освітленість робочих місць;

  • небезпечні: електронебезпека, пожежонебезпека, небезпека механічних травм, небезпека опіків.

Рис.8.1 Технологічна схема лінії фасування вина автоматом ДНТ 6

1. стрічковий конвеєр;

2. приймальна і відвідна зірочки;

3. дозувальна карусель.

Дуже багато працівників працюють в умовах підвищених рівнів шумового фону на робочих місцях. Джерелами шуму є двигун, склотара наповнена та порожня, пластинчатий конвеєр; також шум виникає при роботі дозатора. На робочих місцях, у допоміжних приміщеннях, на території багатьох підприємств освітленість не відповідає вимогам діючих норм (санітарно-технічні вимоги регламентуються загально-державними, спеціальними і галузевими нормативно-технічними документами). Тепловиділення на обслуговуючий персонал виникає внаслідок руху гарячого продукту. Він ж створюють небезпеку опіків. Пожежонебезпека створюється наявністю електромережі, тобто можливістю короткого замикання проводки, яка в свою чергу створює електронебезпеку для обслуговуючого персоналу. Небезпеку отримання механічних травм створюють всі рухомі робочі органи машини (відкриті механічні передачі автомату, приймальна та відвідна зірочки, карусель, конвеєр, дозатор). Основні гігієнічні вимоги до технологічних процесів і обладнання приведені у нормативному документі - Санітарні правила організації технологічних процесів і гігієнічні вимоги до технологічного обладнання. Крім цих документів Міністерство охорони здоров’я України видає санітарні норми, правила, методичні вказівки і рекомендації, а з деяких важливих питань — накази.

8.5 Мікроклімат.

Під мікрокліматом виробничих приміщень розуміють стан зовнішнього середовища виробничих приміщень, який визначається температурою, вологістю, рухливістю повітря, а також температурою оточуючих поверхонь, їх тепловим випромінюванням. Завдяки наявності терморегуляції – складного фізіологічного процесу – в організмі людини підтримується постійність температури тіла при широкому діапазоні коливань кліматичних умов зовнішнього середовища. Однак терморегуляція забезпечує підтримку теплового балансу між організмом людини і навколишнім середовищем при певних співвідношеннях параметрів мікроклімату.

Оптимальні допустимі величини температури, відносної вологості і швидкості руху повітря встановлюються для робочої зони виробничих приміщень з урахуванням надлишків тепла, важкості виконуваної роботи і пори року. В галузевих правилах техніки безпеки і виробничої санітарії приведені допустимі параметри мікроклімату в робочих зонах виробничих приміщень підприємств виноробної промисловості. Для вимірювання параметрів мікроклімату використовуються такі прилади:

  • термометри (ртутні, спиртові) для вимірювань температури повітря;

  • психометри – для вимірювання вологості повітря;

  • анемометри – для вимірювання швидкості повітря.

Таблиця 8.1. Характеристику мікроклімату

Професія

Категорія робіт за важкістю

Енерговитрати,

ккал/год

Температура, С, на робочих місцях

Відносна вологість ,

%

Швидкість руху повітря, м/с

Верхня границя

Нижня границя

Постій-них

Непостійних

Постій-них

Непос-тійних

Оператор-наладчик

Ііа

151-250

Холодна пора року

23

24

17

15

75

Не більше 0,3

Тепла пора року

27

29

18

17

65 (при 26С)

0,2-0,4