Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08 ОП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
245.25 Кб
Скачать

8.13 Пожежна безпека

Цех розливу належить за вибухопожежонебезпекою до ка­тегорії “В”.

Ступінь вогнестійкості будівлі для промислових будівель ос­новних цехів

“В-I”.

Згідно з ПУЕ за вибухопожежонебезпекою електрообладнан­ня належить:

  • зона фасування вина - сира;

  • зона машин бракеражу по­рожніх пляшок - волога;

  • зона пакування, бракеражу за­повнених пляшок, машин етикетування і

вкладання повних пляшок в ящики та транспортування на склад готової продукції - вибухонебез­печна “В-Іа”.

Пожежні щити (стенди) з первинними засобами пожежогасіння встановлюються на території об’єкта з розрахунку — один щит (стенд) на площу 5000 кв.м. До комплекту засобів пожежогасіння, які розмі­щуються на ньому, слід включати: вогнегасники - 3, ящик з піском - 1, ковдра з теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2x2 м - 1, гаки - 3, лопати - 2, ломи - 2, сокири - 2.

Забезпечення приміщень первинними засобами пожежогасіння згідно зі стандартом ІSO №3941 — 77. Згідно з вимогами стандарту забезпечення вогнегасниками виробничих приміщень залежить від класу пожежі, категорії приміщення за вибухопожежонебезпекою і площі приміщен­ня, що його треба захистити від вогню. Розрізняють такі класи пожеж:

А — твердих речовин, переважно органічного походження, го­ріння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір);

В — горючих рідин або твердих речовин, які розтоплюються;

С — газів;

Д — металів та їх сплавів; (Е) — горіння електроустановок.

Для цеху розливу клас пожежі буде Е, категорія приміщення за вибухопожежонебезпекою - В, для гасіння пожежі в цеху знаходиться 2 вогнегасники ВХП-10 і ВП-5. Пожежний щит втановлюється один при території підприємства до 5 тис. м2. У приміщенні цеху встановленні дві бочки з водою місткістю 0,2 м3 (одна бочка на 250 — 300 м2 площі).

Запас води, потрібний для пожежогасіння будівлі:

;

де 3 – розрахунковий час гасіння пожежі, год.; 3600 – перерахунок годин в секунди; n1 – витрати води на внутрішнє пожежогасіння, л/с.

Прийнято, що для внутрішнього пожежогасіння необхідно мати два струмені води, які б викидали по 2,5 літра води за 1с, тобто n1= 2,52=5 л/с; n2 – витрати води на зовнішнє пожежогасіння, л; визначається залежно від об’єму будівлі, категорії виробництва за вибухо-пожежонебепекою і ступенем вогнестійкості будіввельної конструкції; 1000 – перерахунок літрів у метри кубічні.

Запас води на пожежогасіння будівлі становитиме:

м3.

У разі пожежі або інших нестандартних ситуацій у цеху є не менше двох шляхів евакуації людей. Ці шляхи не перетинають приміщення, де розміщенні виробництва категорії А, Б за вибухонебезпекою. У разі потреби одним шляхом евакуації є вікно з пожежною драбиною або східцями, що ведуть на зовнє подвір’я.

8.14 Пропозиції.

1. Для безпечної роботи автомата по ризливу я пропоную встановити два фотодатчика на корпус конвейєра на вході і виході, внаслідок неможливості поставити огородження.При спрацюванні датчиків повинна спрацювати сирена.

2. На корпусі автомата розмістити правила безпечної експлуатації.