Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
119___2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
9.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара

Кафедра геології та гідрогеології

В.В. Манюк

Курс лекцій з дисципліни

Пошуки та розвідка корисних копалин

Дніпропетровськ

2010

1.Мета і завдання курсу.

Курс «Пошуки та розвідка родовищ корисних копалин» являє собою самостійну дисципліну, яка раніше традиційно розглядалася як одна з складових дисципліни «Геологорозвідувальна справа». Навряд чи можна вважати вдалим поєднання перших двох блоків курсу - «гірничої та бурової справи» з третім – «пошуками та розвідкою родовищ корисних копалин». Це лише важливі методи, які використовуються, разом з іншими методами, для досягнення мети пошуків та розвідки корисних копалин. Разом з цим, для студентів які навчаються за фахом «Бурова справа» або «Гірнича справа» вони, звичайно, набувають статусу самостійних дисциплін.

Пошуково-розвідувальна справа являє собою геолого-економічні науку, яка вивчає умови знаходження, способи найбільш ефективного виявлення та оцінки родовищ корисних копалин з метою подальшого їх використання.

Об’єктом вивчення пошуків і розвідки служать ділянки земної кори, які включають скупчення корисних копалин, що можуть бути джерелом мінеральної сировини.

Головна мета пошуково-розвідувальних робіт полягає, відповідно, у розробленні науково обґрунтованих методів найбільш ефективного виявлення промислово цінних скупчень корисних копалин та методів їх геолого-економічної оцінки. Для успішного рішення цієї задачі необхідно:

  1. Визначити закономірності (чинники), що контролюють розміщення родовища у земній корі (пошукові передумови).

  2. Вивчити пошукові ознаки родовищ у різних умовах.

  3. Розробити комплекс ефективних пошукових методів і вточнити умови застосування їх у відповідності з пошуковими ознаками та природними умовами району пошуків.

  4. Дати ґрунтовну оцінку промислових перспектив родовища за даними пошукових робіт та своєчасно відбракувати непромислові мінеральні скупчення.

Для вибору раціональних способів розкриття і системи розробки родовища, успішного будівництва і експлуатації гірничорудного підприємства, а також для найбільш повного і економічно ефективного використання мінеральної сировини необхідно отримати наступні відомості про родовище:

  1. форма і розміри покладів корисної копалини за їх простяганням та падінням;

  2. елементи і глибина залягання тіл корисної копалини та характер їх змінення у просторі;

  3. внутрішня будова покладів корисної копалини;

  4. речовинний склад та якість корисної копалини з урахуванням її технологічних та технічних властивостей;

  5. склад вміщуючих порід та їх гірничотехнічні особливості (щільність, пористість, вологість тощо);

  6. гідрогеологічні умови родовища;

  7. гірничотехнічні умови розкриття та відпрацювання родовища (міцність корисної копалини та вміщуючих порід, об’ємна маса, коефіцієнт розпушення, газовий та термічний режими);

Часткові задачі пошуків та розвідки можна сформулювати наступним чином:

  • прогноз розміщення родовища у земній корі (інтерполяція і екстраполяція геологічних показників, отриманих по окремих точках спостереження, на все родовище або певні його частини);

  • виявлення конкретних промислових родовищ;

  • прогноз мінливості геолого-промислових показників родовища;

  • розробка раціональної системи розвідки у відповідності з мінливістю геологічних показників (зрозуміло, що достовірність отриманих даних та ефективність геологорозвідувальних робіт буде тим вище, чім у більшому ступені кількість і просторове розміщення виробок буде відповідати характеру мінливості родовища).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]