Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашній експеримент з фізики.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать

Розділ “світлові явища”

1. Навчіться будувати пряму лінію.

Для цього необхідно у картоні зафіксувати дві голки на відстані 1м.

Потім необхідно, дивлячись на основи цих голок, зафіксувати між ними третю голку так, щоб всі три основи зливалися в одну.

Дану операцію проробити ще із двома голками.

Якщо виконати всі операції правильно, то коли прикласти до основ голок лінійку, то остання буде щільно прилягати до основ усіх трьох голок.

Побудова прямої лінії є доведенням факту прямолінійного поширення світла.

2. Назвіть фізичні явища, пов’язані з прямолінійним поширенням світла, які можна спостерігати у лісі.

3. Перевірте, чи однаково видно предмети, якщо дивитися з кімнати у двір вдень і увечері. Як буде видно предмети у кімнаті, коли дивитися з двору вдень і увечері, коли у кімнаті горить світло?

4. Простежте, які розміри сонячного диска вранці, вдень і увечері. Чому ми бачимо диск різних розмірів?

5. У сонячний день за допомогою дзеркальця отримайте сонячний зайчик. Повертаючи дзеркальце, слідкуйте за напрямком відбитого променя. За допомогою транспортира встановіть, при якому найбільшому куті падіння можна ще отримати сонячного зайчика. Накресліть у зошиті схему отримання сонячного зайчика.

6. Читаючи книгу, зверніть увагу, на якій відстані від очей знаходиться книга. Виміряйте цю відстань. Як називається ця відстань?

7. Яким чином, знаючи свій ріст, визначити висоту тіні стовпа лінії електропередач? Чому у сонячний день тіні від предметів є коротшими у полудень, ніж ранком чи увечері?

8. Поспостерігайте за розміщенням стовпів лінії електропередач. Чому їх висота при віддаленні зменшується?

8-й клас

Розділ “механічні явища”

  1. Наведіть приклади механічного руху, які можна спостерігати у природі, на вулиці, у побуті.

  2. Візьміть два аркуша паперу однакової форми та однакового розміру. Виготовити із одного аркуша паперу комок. Потім кинути одночасно із однакової висоти ці два аркуша. Пояснити явище, що спостерігається.

  3. На яку відстань ви можете кинути невеликий камінець? Чи залежить ця відстань від ваги камінця? Аналогічні досліди провести із невеличким дерев’яним предметом, ганчіркою, комком паперу, які мають такі ж розміри, що і камінець. Що летить далі? Охарактеризувати фізичні явища, які описують рух предметів.

  4. Чому йдучи у похід, краще надіти кеди чи кросівки на резиновій підошві, ніж інше взуття? Чому досить складно ходити по грязюці?

  5. Візьміть невелику палку і спробуйте скопати нею невелику ділянку землі. Аналогічні дослід провести із загостреною палкою та із масивним металевим предметом. Чому вигідніше використовувати масивний металевий предмет.

  6. Обчисліть роботу, яку Ви виконуєте, піднімаючись на пагорб. Розрахуйте потужність, яку Ви розвиваєте, піднімаючись на пагорб повільно та швидко.

  7. Поспостерігайте за птахом, який сів на гілку дерева. Що відбувається із гілкою у момент зльоту птахи з гілки? Опишіть даний процес.

Розділ “теплові явища”

  1. Розгляньте консервні банки: для чого на дні кришок виштампувані концентричні кільця-гофри? Яку вони відіграють роль?

  2. У шкільній майстерні ознайомтесь із застосуванням біметалевих пластинок у автоматичних вимикачах. Виясніть принцип дії таких вимикачів. Представте схематичний рисунок.

  3. Наведіть приклади врахування і використання теплового розширення тіл у побуті та техніці. Результати спостережень занотуйте у таблиці.

  4. Колесо візка складається із окремих частин: ободу, дерев’яних спиць і металевої шини. Переконайтесь у цьому шляхом огляду. Чому шина, яка надівається на обід, розміром трохи більшим, надівається на колесо у розігрітому стані?

  5. Поспостерігайте за будівництвом бетонної шосейної дороги. Для чого в покритті дороги роблять розриви і заливають їх смолою?

  6. Візьміть шматок дротини і вдарте по ній молотком. Як швидко вона нагрівається? Чому? Поясніть спостережуване явище (Дослід потрібно проводити обережно).

  7. На заняттях у шкільній майстерні часто можна спостерігати, що при обробітку різних металів токарних, шліфувальних та інших верстатах як охолоджуючу рідину використовують не звичайну воду, а різноманітні суміші (емульсії) мінеральних масел. Чим це викликано?

  8. Виясніть, із якого матеріалу виготовлено стіни вашого будинку, підлога, стеля, дах. Чому саме із цих матеріалів (належать ці матеріали до хороших чи поганих провідників тепла)? Виміряйте приблизно товщину стін. Чим вона обумовлена? Яка ширина внутрішніх стін? Навіщо двері інколи оббивають волоком? Де тепліше у кімнаті: біля підлоги чи біля стелі? Чому?

  9. Із чого шиють зимову одежу? Яка загальна властивість мають усі ці матеріали?

  10. Виясніть, де в лементах електронагрівальних приладів (праски, плитки, чайника) використовують гарні провідники тепла, а де погані?

  11. Розгляньте радіатор автомобіля. Як він сконструйований? Яке значення має система трубок і пластин? Чому у радіаторі використовують латунь, а не залізо?

  12. Розгляньте калориметр і дайте відповіді на запитання:

а) чому у калориметра дві склянки – зовнішня і внутрішня?

б) чому склянки роблять металевими (із тонкої листової міді, латуні чи алюмінію)?

в) як здійснюється теплова ізоляція у калориметрі?

  1. Металева гиря на дотик холодніша, ніж навколишнє повітря. Як пояснити спостережуване явище?

  2. В икористовуючи медичний шприц, банку виготовити саморобні мензурки (рис. 3).

    1. Диференційовані домашні експериментальні завдання:

а) виготовити калориметр (як внутрішню посудину можна використати одноразовий стаканчик) і визначити за його допомогою питому теплоємність шматочка каменя (граніту, мармуру та ін.).

б) визначити питому теплоємність скла, з якого виготовлена склянка для чаю;

9-й клас