Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рецензії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Рецензія на програму факультативного курсу “Основи українського ділового мовлення” для учнів 10-11 класів сзш № nn м.Києва (автор - о.Є.Єлизарова, 11 с. Комп’ютерного набору)

Подана до розгляду програма розрахована на факультативне вивчення основ ділового мовлення старшокласниками з розрахунку 34 год на навчальний рік .

В основу рецензованої програми покладено Програму для професійно-технічних закладів України Українське ділове мовлення (укладачі З.Снісар, В.Осипова) // Українська мова і література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах, 2002, №1, що, на нашу думку, слід було вказати в пояснювальній записці.

Проте до рецензованої програми внесено деякі зміни. Так, назву розділу Довідково-інформаційні документи замінено на Інформаційнй документи, назву Класифікація ділових паперів замінено на Загальні вимоги до складання й оформлення документів, розділ Документи з господарсько-договірної діяльності випущено як неактуальний для школярів. Змінено кількість годин на вивчення деяких тем (на розгляд теми Документи щодо особового складу пропонується 5 год замість визначених вказаною програмою 4-х, на розгляд теми Загальні вимоги до складання і оформлення документів відведено 4 год замість пропонованих вказаною програмою для розгляду аналогічного розділу 2 год).

У пояснювальній записці сформульовано мету й завдання факультативного курсу. У програмі визначено чіткі вимоги до знань і вмінь учнів, що сприяє як практичному спрямуванню викладання українського ділового мовлення, так і міцному засвоєнню теоретичного матеріалу.

Позитивом поданої до розгляду програми можна вважати врахування вимог Програми для середніх загальноосвітніх начальних закладів Рідна мова (укладачі Л.Скуратівський, Г.Шелехова, В.Новосьолова) – К., 2001 р., а саме: у розділі Документи щодо особового складу передбачене опрацювання заяви та автобіографії, до розділу Інформаційні документи включено адресу, оголошення, протокол (складний), звіт про виконану роботу, інформаційний лист, до розділу Обліково-фінансові документи - розписку, доручення, акт, до розділу Документи з господарсько-договірної діяльності - субсидію, ваучер, приватизаційний сертифікат.

Разом з тим, зауважимо:

рецензованою програмою не передбачено розгляд таких документів, як віза, фінансова ідентифікаційна картка. З огляду на те, що ознайомлення з цими видами ділових паперів введено до навчальних програм недавно і відповідного матеріалу немає в підручниках, опрацювання їх на факультативних заняттях було б, на нашу думку, корисним;

у пояснювальній записці зазначено, що факультативний курс розраховано на 34 год на рік, проте не конкретизовано, для якого саме класу – 10 чи 11. Якщо факультативні заняття розраховані на два роки (10 та 11 кл.), має бути 68 год. Таким чином, необхідно чітко вказати в пояснювальній записці розподіл навчальних годин між 10 і 11 класами.

Вважаємо, що укладену О.Є.Єлизаровою програму факультативного курсу “Основи українського ділового мовлення” після внесення коректив щодо розподілу навчальних годин між 10 та 11 класами можна затвердити.

Рецензент:

О.П.Омельченко,

викладач кафедри методики викладання української мови N-ського педагогічного університету

9.10.2008.

ЗРАЗОК 12